Utorak 01 Pro 2020
Ispis

1. regionalna ljetna akademija kvalitete i financijskog upravljanja 2013.

regU organizaciji Oskar d.o.o. Centra za razvoj i kvalitetu i pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva menadžera kvalitete, Hrvatske gospodarske komore i Asocijacije za kvalitet Bosne i Hercegovine održat će se 1. regionalna ljetna akademija kvalitete i financijskog upravljanja u Baškoj na otoku Krku od 01. 07. - 09. 08. 2013. godine. U sklopu akademije održat će se školovanje za Quality Assistant od 01. – 08.07.2013., Quality Systems Manager od 01. – 15.07.2013., Auditor od 16. – 18.07.2013., Lead Auditor od 16. – 20.07.2013., Voditelja FMC-a i školovanje za Osobu za nepravilnosti.

Ciljevi školovanja su Osposobiti polaznike prema zahtjevima EOQ harmonizirane sheme za pripremu i uspostavu sustava kvalitete, prema normi ISO 9001 te upravljanje sustavom i provjera sustava. Osposobiti polaznike kako bi mogli procijeniti, ocijeniti i poboljšati sustave upravljanja, bez obzira na vrstu, strukturu i veličinu organizacije. Osposobljavanje za implementaciju i upravljanje sustavom financijskog upravljanja i kontrole, Osposobljavanje za zakonom propisane poslove osobe za nepravilnosti i upravljanje nepravilnostima.
 
Akademija se sastoji od 6 stručnih školovanja i ispita, te 2 programa iz područja usavršavanja znanja:
1. EOQ Quality Assistant
2. EOQ Quality Systems Manager
3. EOQ Auditor
4. EOQ Lead Auditor
5. Voditelj FMC-a
6. Osoba za nepravilnosti
7. Stručnjak za strateški plan
8. Paraverbalna komunikacija

Quality Assistant - 6 dana edukacije i 1 dan ispit
Procesno orijentirani sustavi za upravljanje kvalitetom i interni audit (QM 1)
− Kvaliteta i upravljanje kvalitetom
− Procesno orijentirani sustavi upravljanja kvalitetom
− Norme za upravljanje kvalitetom
− Interni audit
− Aspekti okruženja u upravljanju kvalitetom
Primjena sutava za upravljanje kvalitetom (QM 2)
− Projektiranje sustava upravljanja kvalitetom
− Analiza postojeceg stanja kvalitete
− Upravljanje projektom kvalitete
− Metodologija izgradnje poslovnih procesa
− Metodologija izrade dokumentacije kvalitete
− Moderacija i prezentacija u timskom radu

Quality Systems Manager - dodatnih 6 dana edukacije i 1 dan ispit
Tehnike,alati, mjerenja i metode za donošenje odluka (QM 3)
− Osnove statističke veličine i njihova prezentacija
− Primjena hipergeometrijske raspodjele
− Primjena binomne raspodjele
− Primjena Poissonove raspodjele
− Primjena normalne raspodjele
− Transformiranje normalne raspodjele u Z
– raspodjelu
− Statisticko upravljanje procesom
TQM – poboljšanja u upravljanju procesom (QM 4)
− Upravljanje potpunom kvalitetom TQM
− Menadžment i rukovođenje
− Procesi i upravljanje procesima
− Kontroling i kvaliteta
− Integrirani sustavi upravljanja
− Grupni rad na praktičnim primjerima

reg2

Auditor - 3 dana edukacije i 1 dan ispit
- Odabrane definicije pojmova iz normi ISO 9000:2005, ISO 14001:2004, EMAS-uredbe kao i ISO 19011:2011
- Osnove audita
- Kompetencija i vrednovanje auditora
- Priprema audita
- Provedba audita
- Primjeri slučajeva uz tečaj Auditor
- Komunikacijski / psihološki aspekti

Lead Auditor - dodatnih 1 dan edukacije i 1 dan ispit
- Vođenje audit tima
- Auditiranje integriranog sustava upravljanja
- Auditiranje usmjereno na dodanu vrijednost
- SOS audit
- SGU audit
- ISO 17021
- Primjeri slučajeva

Polaznici akademije će biti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Rusije. Više podataka o prvoj regionalnoj ljetnoj akademiji kvalitete i financijskog upravljanja možete saznati na sljedećim web stranicama www.oskar.hr i www.aqbih.ba.

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
21
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće