Petak 22 Sij 2021
Ispis

Započeo projekt SMEPASS II

smepassvjeProjekt SMEPASS II započeo je s  prikupljanjem prijava poduzetnika koji žele koristiti besplatne konzultantske usluge. Korisnici projekta će biti oko 150 odabranih malih i srednjih tvrtki iz proizvodnog sektora i turizma koji će kroz ovaj projekt moći besplatno koristiti konzultantske usluge vezane uz upravljanje kvalitetom, marketing, razvoj proizvoda i dr. Sve zainteresirane male i srednje tvrtke mogu se prijaviti on-line, a prijave za prvi krug traju do 15. prosinca 2013. godine. Za prijavu je potrebna registracija na web stranici www.smepass2.eu. Sljedeći pozivi će biti objavljeni u svibnju/lipnju 2014. te studenome/prosincu 2014. godine.

Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora zajednički organiziraju info radionice o projektu SMEPASS II. Prva od devet info radionica održana je u ŽK Osijek dana  14. studenoga 2013. Na info danu u ŽK Osijek predstavljene su aktivnosti projekta SMEPASS II i mogućnosti koje će poduzetnici iz proizvodnog sektora i turizma moći koristiti. Radi se o korištenju besplatnih konzultantskih usluga iz područja marketinga, razvoja proizvoda i poboljšanja kvalitete kao i prenošenje znanja neophodnih za poznavanje i dobro korištenje EU fondova. Info radionicu su održali konzultanti na projektu Stephen O¨Mullane, voditelj projektnog tima, Juergen Mendrotzki, stručnjak za marketing  i Fernando Fernandez, stručnjak za osiguranje kvalitete.

SMEPASS II projekt je Europske unije čija će provedba trajati 2 godine, a cilj je jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva (MSP) u Republici Hrvatskoj. SMEPASS II pružat će savjetodavne usluge 150 tvrtki malog i srednjeg poduzetništva kako bi očuvali domaća tržišta i potražili nova.

Sva mala i srednja poduzeća imat će priliku prijaviti se za besplatne savjetodavne usluge u:
-Upravljanju kvalitetom
-Razvoju marketinga i novih proizvoda

Odabir tvrtki temeljit će se na objektivnim kriterijima i na transparentan način. Tri odvojena poziva za iskaz interesa poduzetnika bit će objavljena u prosincu 2013. te lipnju i prosincu 2014. godine. Stručnjaci projekta SMEPASS II dolaze k vama i pružaju usluge u vašim poslovnim prostorima. Pružat će direktnu pomoć u marketinškim uslugama kao i u uslugama upravljanja kvalitetom.

Upravljanje kvalitetom
Pružanje savjetodavnih usluga osobito će biti usmjereno na područja upravljanja kvalitetom, marketinga i razvoja proizvoda. Sve su to ključna područja za hrvatska mala i srednja poduzeća.
U okviru Projekta SMEPASS II pružit će se sljedeće usluge u upravljanju kvalitetom :
-Procjena kvalitete: Na koji način uspoređujete kvalitetu vaše tvrtke s konkurencijom i zahtjevima ciljanog tržišta? Što je potrebno poboljšati u sustavu upravljanja tvrtkom, procesima itd. kako bi se svladali ti nedostatci u kvaliteti (SWOT)?
-Osnove upravljanja kvalitetom:: izrada koncepta i obuka
-Usklađenost s pravilima EU: Ocjenjivanje sukladnosti s pravilima EU i razvoj sustava upravljanja kako bi se zadovoljili obavezni/pravni zahtjevi, npr. CE oznake, HACCP sustav. Priprema akcijskog plana te usklađenost s pravilima.
-Razvoj sustava upravljanja kako bi se zadovoljile potrebe kupaca, npr. IFS protokol koje traže francuski i njemački maloprodajni lanci.
-Kontinuirano poboljšanje poslovnih procesa, npr. ISO 9001 sustavi upravljanja kvalitetom, ISO 14001 sustavi upravljanja okolišem, ISO/TS 16949 međunarodni sustav kvalitete za automobilsku industriju, ISO 27000 za upravljanje informacijskom sigurnošću i drugi.
-Upravljanje ukupnom kvalitetom (TQM) izrada koncepta i obuka

smepass 1

Više podataka o projektu SMEPASS II možete saznati na web stranici www.smepass2.


Izvor:HGK i MINPO

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
21
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće