Subota 27 Stu 2021
Ispis

ISO 9001 Sustav upravljanja kvalitetom – mitovi i zablude

impactaPrenosimo zanimljiv i koristan članak iz bloga kojega objavljuje IMPACTA Poslovna Izvrsnost d.o.o. o sustavu upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001.

ISO 9001 je najpoznatiji sustav upravljanja i najprimjenjiviji ISO sustav. No, u posljednje vrijeme događa se situacija da je sve manje kvalitetnih sustava upravljanja, a sve više „dokumentiranih sustava“ koji nemaju nikakvu primjenu što se odrazilo i na percepciju tvrtki koje gotovo da više ne uvode sustave, osim u slučaju kada ih na to „natjera“ kupac. Polako pada u zaborav činjenica da je sustav upravljanja kvalitetom fantastičan alat i pomoć tvrtkama koji se uvodi radi poboljšanja organizacije tvrtke i njezinog neprekidnog rasta, što za sobom povlači činjenicu da sve više tvrtki počinje svoj sustav osjećati kao teret, a ne pomoć.

ISO 9001 – To je to onaj papir koji lijepo uokviren visi na zidu
Ne. ISO 9001 je standard (norma) koji daje zahtjeve za sustav upravljanja kvalitetom. On pomaže tvrtkama da budu učinkovitije i da povećaju zadovoljstvo kupaca.

ISO 9001 je kompliciran
Ne, naravno da nije. ISO 9001 izgleda komplicirano na prvi pogled, ali je koncept iza standarda vrlo jednostavan. Sedam principa upravljanja kvalitetom su dobar smjer za početak implementacije i od velike su pomoći kod definiranja sustava upravljanja kvalitetom.

ISO 9001 je kreiran samo za velike organizacije
Ne. Ovaj standard mogu koristiti organizacije bilo koje veličine ili područja djelovanja. Iako male organizacije najčešće nemaju zaposlenike koji se bave samo kvalitetom, one i dalje mogu uživati u blagodatima implementacije standarda.

Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom je skupo
Da i ne. Istina je da na samom početku tvrtka mora uložiti sredstva u implementaciju sustava i njegov nadzor, ali to je zapravo vrlo malo ulaganje obzirom na dobrobiti koje bi tvrtka trebala dobili uspostavom sustava. Najveća intencija sustava je pomoći da se poveća zadovoljstvo kupca, eliminiraju uzroci nesukladnosti i poboljšaju poslovni procesi. Ukupni rezultat ovih aktivnosti trebao bi smanjiti troškove kroz poboljšanja i povećanje prihoda od zadovoljnih kupaca. Povrat investicije trebao biti znatno veći od troškova ulaganja u sustav.

Što se tiče same implementacije, tvrtka može i sama uvesti sustav, sve dok je sukladna sa zahtjevima standarda. Bez obzira na ovu činjenicu većina tvrtki se odlučuje za angažiranje vanjskog konzultanta, jer često nema dovoljno resursa (ljudi, vremena) za samostalno uvođenje.

ISO 9001 je namijenjen samo za proizvodne tvrtke
Ne, standard je primjenjiv na bilo koju organizaciju, uključujući davatelje usluga (bolnice, banke, sveučilišta, državna ili lokalna uprava).

ISO 9001 će mi pomoći da povećam svoj profit
Da, ISO 9001 može doprinjeti financijski na mnoge načine:
-Povećanjem produktivnosti i učinkovitosti te kroz smanjenje troškova
-Povećanjem zadovoljstva kupaca, što će rezultirati ponovljenim narudžbama te povećati prodaju
-Povećanjem reputacije kroz certifikaciju, što će rezultirati privlačenjem novih kupaca

Nastavak možete pročitati na internetskoj stranici www.impacta.hr.

IMPACTA Poslovna Izvrsnost d.o.o.
Dubravka Dujšina 1
HR-10000 Zagreb
Član uprave: Vlatka Šćetarić
tel:+385 91 2015 400
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Izvor:IMPACTA

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće