Petak 03 Pro 2021
Ispis

Javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Povelje HDK u 2017. godini.

hdkHrvatsko društvo za kvalitetu objavilo je Javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Povelje HDK u 2017. godini.

Rok za podnošenje prijedloga: do 23. listopada 2017. godine. Prijedloge uz pismeno obrazloženje i raspoloživu dokumentaciju potrebno je dostaviti na adresu: mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu: Hrvatsko društvo za kvalitetu, Berislavićeva 6, 10000 Zagreb.

Dodjela povelja održat će se na prigodnoj svečanosti obilježavanja 15. hrvatskog Dana kvalitete koji će se održati u tjednu obilježavanja Evropskog tjedna kvalitete od 6. do 12. studenoga 2017. godine. Dobitnici povelja imat će mogućnost predstaviti sebe ili svoju tvrtku putem kratke prezentacije.

JAVNI NATJEČAJ za podnošenje prijedloga za dodjelu Povelje HDK u 2017. godini
1. Povelja za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu
Povelja će biti dodijeljena organizaciji (ovisno o kategoriji – malo, srednje i veliko poduzeće)
i pojedincu sukladno slijedeći kriterijima za ocjenu:
Za organizaciju:
1. Uvedeni sustavi upravljanja kvalitetom, okolišem, itd.; integriranost sustava, orijentacija prema poslovnoj izvrsnosti
2. Rezultati u poslovanju (pozitivan trend rasta, širenje poslovanja, razvoj novih proizvoda)
3. Implementacija kvalitete i doprinos društvu (ocjena kupca, nove metode i alati u upravljanju, društveno odgovorno poslovanje)
Za pojedinca:
1. Školovanje i certifikati za zvanja u sustavima upravljanja izdani od akreditirane organizacije (formalna naobrazba i obrazovanje za zvanja u Sustavu upravljanja kvalitetom i drugim sustavima upravljanja)
2. Iskustvo u implementaciji sustava upravljanja kvalitetom, okolišem, i dr.
3. Društveni doprinos (stručni radovi, priznanja, doprinos u radu HDK i kvaliteti općenito)

2. Povelja za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete
Povelja će biti dodijeljena organizaciji i pojedincu sukladno slijedećim kriterijima za ocjenu:
Za organizaciju:
1. Organizacija školovanja i edukacija za kvalitetu
2. Promocija kvalitete u publikacijama i organiziranje stručnih skupova
3. Izdavačka djelatnost
4. Društveni doprinos
5. Međunarodna reputacija
Za pojedinca:
1. Uloga u edukaciji (predavač, ispitivač, promotor, organizator i sl.)
2. Društveni doprinos
3. Objavljeni radovi
4. Međunarodna reputacija

3. Povelja za životno djelo
Povelja će biti dodijeljena pojedincu, sukladno slijedećim kriterijima za ocjenu:
1. Doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek
2. Poseban doprinos u radu HDK
3. Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim uz kvalitetu
4. Odgojno-obrazovna uloga za kvalitetu

Opširnije na www.hdkvaliteta.hr.


Izvor:HDK

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće