Subota 15 Svi 2021
Ispis

ISO/TS 16949:2009

isots16949Tehnička specifikacija ISO/TS 16949:2009 je nadgradnja norme ISO 9001:2008. Ona određuje zahtjeve za sustav upravljanja kvalitetom u razvoju i proizvodnji, montaži i servisiranju proizvoda za automobilsku industriju. Puni naziv tehničke specifikacije je Sustavi upravljanja kvalitetom - Posebni zahtjevi pri primjeni ISO 9001:2008 za serijsku proizvodnju i proizvodnju zamjenskih dijelova u automobilskoj industriji. (Quality management systems - Particular requirements for the application of ISO 9001:2008 for automotive production and relevant service part organizations).

Ova međunarodna tehnička specifikacija, primijenjena zajedno s normom ISO 9001, definira zahtjeve za sustave upravljanja kvalitetom za projektiranje i razvoj, proizvodnju te ugradnju i servis proizvoda automobilske industrije. Primjenjiva je na mjestima gdje se provodi proizvodnja, a logistička mjesta mogu se auditirati tijekom audita samog mjesta proizvodnje, ali ne samostalno za certificiranje prema ovoj tehničkoj specifikaciji. Ova tehnička specifikacija primjenjiva je u cijelom automobilskom opskrbnom lancu.

Tehnička specifikacija objedinjuje zahtjeve norme ISO 9001:2008 i dopunjuje sa dodatnim zahtjevima koji su  specifični za automobilsku industriju.  Struktura tehničke specifikacije je potpuno ista kao kod norme ISO 9001:2008. Tehnička specifikacija ISO/TS 16949 je prvi put izdana 1999. godine, a posljednja verzija je 3.  izdanje s oznakom ISO/TS 16949:2009.

Certifikacija prema  ISO/TS 16949  sustavu za upravljanje kvalitetom dokazuje opredjeljenje organizacije za kvalitetu proizvoda i usklađenost sa specifičnim zahtjevima kupaca. Tehnička specifikacija implementira kontinuirani proces koji pomaže u područjima poboljšanja u sustavu upravljanja kvalitetom u automobilskoj industriji. Postupak certifikacije prema tehničkoj specifikaciji možete pronaći ovdje.

Sadržaj:
1 Područje primjene
2 Upućivanje na druge norme
3 Nazivi i definicije
4 Sustav upravljanja kvalitetom
5 Odgovornost uprave
6 Upravljanje resursima
7 Realizacija proizvoda
8 Mjerenje, analiza i poboljšavanje

Kratak sadržaj tehničke specifikacije možete pogledati ovdje.

Osim zahtjeva koje propisuje norma ISO 9001, uprava organizacije mora preispitivati procese realizacije proizvoda kao i pomoćne procese, kako bi se osigurala učinkovitost i djelotvornost. Osim toga, mora definirati ciljeve kvalitete i mjerenja koja se moraju uključiti u poslovni plan i koristiti za provedbu politike kvalitete. Nadalje, tehnička specifikacija definira 'odgovornosti za kvalitetu'. Rukovoditelji odgovorni za popravne radnje moraju se neodložno obavijestiti o proizvodima i procesima koji nisu sukladni zahtjevima. Osoblje odgovorno za sukladnost proizvoda mora biti ovlašteno zaustaviti proizvodnju kako bi se ispravili problemi kvalitete. Proizvodne radnje u svim smjenama moraju uključivati osoblje koje je odgovorno, ili im je prenesena ta odgovornosti, za osiguravanje sukladnosti proizvoda. Osim predstavnika za kvalitetu, osoba mora imenovati osoblje s ovlastima i odgovornostima koje osiguravaju da se ispunjavaju zahtjevi kupaca. Ovo obuhvaća odabir posebnih karakteristika, postavljanje ciljeva kvalitete i vezanu izobrazbu, popravne i preventivne radnje, projektiranje i razvoj proizvoda. Nadalje, preispitivanje upravljanja mora uključiti analizu aktualnih i potencijalnih mjesta pogrešaka te njihov utjecaj na kvalitetu, sigurnost i okoliš.

autonormaind

Više podataka o tehničkoj specifikaciji ISO/TS 16949:2009 možete pronaći na internetskoj stranici ISO organizacije www.iso.org i na internetskoj stranici www.ts16949.com.


Izvor:ISO

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće