Četvrtak 09 Srp 2020
Ispis

Kako postići razumijevanje menadžmenta za uvođenje sustava informacijske sigurnosti?

risknŠto bi predstavljao pojam predanost i aktivna uključenost menadžmenta  u sustav? To su najvažniji , iako često zanemareni preduvjeti za uspješnu implementaciju i održavanje sustava upravljanja. Kada govorimo o sustavu upravljanja informacijskom sigurnošću ti preduvjeti uvelike ovise o tome kakav je stav menadžmenta o upravljanju informacijama i rizicima kojima je sustav izložen kada je u pitanju informacijska sigurnost. S obzirom da je menadžment taj koji odgovara za profitabilnost tvrtke, ne samo da će biti važno kakva je njihova svijest, već i koliko uvođenje sustava košta. Često je baš trošak uvođenja razlog za odustajanje.

Ako ste ikada pokušali uvjeriti menadžment da financira uvođenje sustava upravljanja, vjerojatno znate kakav je to osjećaj – pitaju vas koliko to košta i ako zvuči preskupo, jednostavno kažu ne. Tu počinju izazovi vezani za postizanje aktivne uključenosti menadžmenta u uvođenje i održavanje sustava. Ukoliko direktne financijske koristi nisu jasno vidljive, uključenost se često vrlo teško postiže. No, bismo li trebali menadžment kriviti za to-  oni su u konačnici ipak zaduženi za profitabilnost tvrtke. To jest, temelj svake njihove odluke je odnos između visine ulaganja i koristi- ili da se izrazimo menadžerskim rječnikom – povrat na investiciju (engl. return on investment – ROI).

To znači da prije predlaganja bilo kakvog ulaganja morate napraviti domaću zadaću – dobro promislite kako prezentirati koristi, koristeći se jezikom koji će menadžment razumjeti i podržati.
Imajući na umu sve ove činjenice, pokretanje postupka uvođenja sustava informacijske sigurnosti moglo bi poprilično sigurno zapeti već na prvom koraku. U tom slučaju u pomoć moramo prizvati jasne argumente koje će svaka odgovorna uprava prepoznati kao poslovne prednosti. 

riskv
Koristi informacijske sigurnosti, pogotovo provedbe norme ISO 27001 su brojne, no možemo ih svrstati u 4 cjeline:
1. Sukladnost
Možda se čini neobičnim ovo navesti kao prvu prednost, ali upravo se tako ostvaruje najbrži “povrat ulaganja” – ISO 27001 pruža metodologiju s kojom organizacija na najefikasniji način može postići sukladnost s propisima u području zaštite podataka, privatnosti i IT upravljanju (posebno ako se radi o financijskoj, zdravstvenoj ili državnoj organizaciji).

2. Marketinška prednost
Na sve konkurentnijem tržištu ponekad je jako teško pronaći nešto po čemu kupcima možete biti prepoznatljivi. Norma ISO 27001 vam zaista može osigurati da ponudite nešto jedinstveno, pogotovo ako baratate osjetljivim informacijama klijenata.

3. Smanjivanje troškova
Informacijska sigurnost obično se smatra troškom koji ne donosi očitu financijsku dobit. Ipak, financijsku korist možete ostvariti ukoliko smanjite troškove uzrokovane incidentima – vjerojatno se suočavate s prekidom usluga ili povremenim curenjem informacija, a nađe se i poneki nezadovoljni djelatnik. Ili nezadovoljni bivši djelatnik.
Istini za volju, još uvijek ne postoji metodologija i/ili tehnologija koja bi vam omogućila da izračunate koliko novca možete uštedjeti sprječavanjem takvih incidenata. Ali uvijek je dobro skrenuti pozornost menadžmenta na takve slučajeve.

4. Uvođenje reda u poslovanje
Ova korist se najčešće podcjenjuje – ako ste tvrtka koja se u zadnjih nekoliko godina naglo razvila, možete naići na probleme poput – tko o čemu odlučuje, tko je odgovoran za određene informacijske resurse, tko odobrava pristup informacijskim sustavima, i sl.
Norma ISO 27001 posebno je korisna u rješavanju takvih stvari – prisilit će vas da vrlo precizno definirate odgovornosti i zaduženja i da na taj način ojačate svoju internu organizaciju.

Umjesto da norma ISO 27001 bude samo još jedan certifikat na zidu, ona vašoj tvrtki može donijeti mnoge koristi. U većini slučajeva će vas menadžment poslušati ako te koristi prezentirate na jasan način. Tada predanost i aktivna uključenost menadžmenta u sustav neće biti upitna.

Više podataka o normi ISO 27001 i postupku certifikacije možete saznati na internetskoj stranici www.dnvba.com.


Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće