Četvrtak 09 Srp 2020
Ispis

Najznačajnija revizija norme ISO 9001 od 2000. godine

bvc9001Koji su osnovni razlozi promjena? Službeno, razvoj poslovnog okruženja. Korištenje interneta, društvenih mreža i mrežnih transakcija u svakodnevnom poslovanju, razvoj kvalitete, globalizacija, dostupnost informacija, povećana očekivanja zainteresiranih strana, samo su neki od razloga. Diplomatsko objašnjenje koje prihvaćamo.

Neslužbeno, bilo je i vrijeme. Sustavi utemeljeni na zahtjevima prethodnih izdanja norme iscrpili su gotovo sve mogućnosti djelotvornog održavanja i poboljšavanja, te su se u većoj mjeri usredotočili na formalno ispunjavanje zahtjeva norme. Takav pristup bio je još potpomognut opsežnom, ponekad i prekomjernom dokumentacijom koja je, ponekad, iz perspektive organizacije izgledala poput paralelnih tračnica kojima se jednom godišnje provezu auditori, interni i vanjski, poneki kupac ili dobronamjerni posjetitelj, a koje su tako smjerno održavali predstavnici poslovodstva. Čuvari pruge sustava upravljanja, nerijetko paralelnog kolosijeka. I nije im uvijek bilo lako.

Naravno, ne generaliziramo, uvijek postoji i ona sjajnija strana implementacije koju ovdje nikako ne zanemarujemo. I bili smo privilegirani vidjeti je, možda ne onoliko puta koliko bi to iskreno željeli. No, kao i kod svakog poboljšanja i u ovome dijelu razvoja novoga izdanja, potražili su se oni dijelovi prakse koji se mogu i moraju poboljšati.

Potraga za problemima u primjeni dobro koncipiranih alata i načela, iskreno nije bila previše naporna, niti dugotrajna. Svatko tko je sudjelovao u prethodnoj priči koja je označila jednu eru primjene sustava upravljanja kvalitetom zna o čemu govorimo. I autori norme i konzultanti i predstavnici poslovodstva i auditori, svatko je imao svoju ulogu u toj priči koja se polako bliži kraju. I zato smo na početku rekli – bilo je i vrijeme. Rezultat prethodnog putovanja je novo izdanje norme koja definira posve drukčiji pristup olakšan od propisivanja procedura, inteligentniji, primjenjiviji, slobodniji i hrabriji.

Hrabriji u artikulaciji načela kvalitete u konkretne zahtjeve koji će pokrenuti uspavane sustave ili dati dodatno uporište sustavima koji takav pristup već primjenjuju. Hrabrost ćemo dodatno objasniti kada dođemo do jednog od najznačajnijih izmjena koji se odnose na vođenje. Vođenje umjesto nužnog upravljanja. Nove odgovornosti i način sudjelovanja najvišeg poslovodstva. Ako tome dodamo razmišljanje temeljem rizika, pojašnjenje okruženja za provedbu procesa, organizacijsko znanje, vrednovanje performansi, onda je to promjena koja će razveseliti mnoge.   

Pročitajte više na www.bureauveritas.hr.


Izvor:BVC

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće