Srijeda 04 Kol 2021
Ispis

Certifikacija lanca nabave palmina ulja (RSPO certifikacija)

dnvgloilPostupak certifikacije RSPO lanca nabave predstavlja procjenu usklađenosti cjelokupnog lanca, politika i procedura od strane neovisnog tijela.

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), okrugli stol o održivosti palmina ulja inicijativa je započeta 2004. godine, podržana od strane 7 kategorija zainteresiranih strana povezanih s proizvodnjom palmina ulja- proizvođači, prerađivači, dobavljači, trgovci, potrošači, banke i investitori te nevladine organizacije vezane za područja okoliša i društvenih pitanja. RSPO teži promovirati rast i korištenje održivih proizvoda iz palmina ulja putem globalnih certifikacijskih normi i uključivanja zainteresiranih strana.

Ono što RSPO smatra važnim je potreba zaštite industrije i cjelokupnog lanca od nekontrolirane opskrbe palminim uljem, čime su ugroženi veliki dijelovi površina prašuma i prostora prethodno korištenih za proizvodnju hrane koji su prenamijenjeni za potrebe proizvodnje palmina ulja.

Palmino ulje uglavnom se koristi u prehrambenoj industriji, u vrlo širokom rasponu prehrambenih proizvoda, no u velikim se količinama koristi i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, deterdženata i biogoriva. Pod velikim je pitanjem i sam način pripreme tla za potrebe proizvodnje palmina ulja koje predviđa postupke isušivanja močvara i paljenja čime se oslobađa velika količina ugljičnog dioksida.

Certifikacija prema RSPO predviđa neovisnu procjenu politika, ključnih karika lanca nabave i procedura u odnosu na sljedeće:
· Usklađenost s lokalnim i međunarodnim zakonskim okvirima
· Usmjerenost na dugoročnu financijsku i ekonomsku stabilnost
· Korištenje najboljih poljoprivrednih praksi
· Odgovornost prema okolišu, uključujući zaštitu prirodnih resursa i bioraznolikost
· Brigu o zaposlenicima i zajednici na koju se utječe uzgojem ili proizvodnjom
· Odgovorno upravljanje novim sadnicama
· Usmjerenost prema stalnim poboljšanjima

Različite su koristi za tvrtke koje se odluče za RSPO certifikaciju među kojima je jasno pozicioniranje u odnosu na održivost proizvoda i cjelokupnog djelovanja tvrtke, s ciljem da održivo djelovanje postane tržišna norma koju će svi sudionici lanaca morati primjenjivati. Za krajnjeg pak kupca certifikacija predstavlja garanciju vezanu za proizvod i potvrđuje primjenu visokih standarda od uzgoja, do proizvodnje, prerade i plasmana.

DNV GL tvrtkama nudi 3 vrste certifikacije:
·  Prva razina je tzv.IP (Identity preserved), identitet sačuvan- ova razina označava najvišu predanost sljedivosti palmina ulja kao sastojka nekog proizvoda na način da se može pratiti cjelokupni ciklus sve do plantaže. Održivo palmino ulje (SPO) u tom se slučaju strogo odvaja od konvencionalnih ulja
·  Druga razina je tzv. SG (segregated), izdvojeni- palmino ulje korišeno u SG certificiranim proizvodima dolazi iz izvora koji su RSPO certificirani i kroz lanac nabave odvaja se od  konvencionalnih ulja. Konvencionalna ulja nikako ne mogu doći u proizvode koji su certificirani razinom SG
·  Treća razina je tzv. RSPO Mass Balance- dozvoljeno je miješanje održivog palminog ulja (RSPO) i konvencionalnih palminih ulja (PO) tokom transporta i skladištenja

Koja je uloga DNV GL-a?
DNV GL je tijelo akreditirano od strane ASI (Accreditation Services International) za pružanje usluge certifikacije lanaca nabave prema RSPO SCCS (Supply Chain Certification Standard) te je jedno od svega nekoliko tijela u svijetu koja pružaju usluge procjena prema RSPO SCCS. Od 30.lipnja 2014. godine isključivo tijela akreditirana od strane ASI mogu obavljati te vrste procjena.

Naši su iskusni auditori spremni biti na pomoći tvrtkama u svim fazama procesa, od pripreme do planiranja audita pružajući podršku kroz svoja iskustva provođenja procjena lanaca nabave različitih vrsta širom svijeta. DNV GL također pruža različite vrste usluga edukacija u području RSPO.

Više podataka možete saznati na internetskoj stranici www.dnvgl.hr/assurance.Izvor:DNV GL

1
17
10
2
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće