Srijeda 04 Kol 2021
Ispis

SCC – Sigurnosne liste za dobavljače

scc1Veliki broj različitih kooperanata rade u industrijskim sektorima s kritičnom sigurnosti. SCC certifikat (Safety Checklist Contractors) potvrđuje da tvrtke i njihovi zaposlenici primjenjuju sustav upravljanja sigurnošću na radu.

Petrokemijska industrija je bila jedna od prvih industrijskih grana koja je od svojih kooperanata zahtijevala posjedovanje SCC certifikata kao dokaz o primjeni učinkovitog sustava upravljanja sigurnošću na radu, zaštitom zdravlja i zaštitom okoliša (SHE- Safety, Health and Environmental protection- management system). Danas SCC kao akreditirana norma postaje međunarodno priznati sustav upravljanja sigurnošću na radu kako za proizvođače tako i za pružatelje usluga u svim granama industrije.

Certifikacija sigurnosti
Sve veći broj ugovaratelja odabire se za pružanje tehničkih usluga za potrebe industrije npr. za građenje novih ili obnovu starih zgrada, za održavanje ili servisiranje.  Kako bi se izbjegle nesreće koje koče proizvodni proces i štete ugledu klijenta, moraju se predočiti dokazi da organizacija dobavljača udovoljava tehničko- sigurnosnim zahtjevima klijenta i to posebno u sektorima s kritičnom sigurnošću. Osim toga, djelatnici dobavljača (podugovaratelja) moraju se pravilno odnositi prema pitanjima sigurnosti na radu. Ovo se najbolje dokazuje kroz uvođenje sustava upravljanja sigurnošću na radu, zaštitom zdravlja i zaštitom okoliša ( SHE management system) i certifikaciju prema SCC normi kod neovisnog certifikacijskog tijela. SCC certifikat dokazuje da su interni procesi dobavljača mjereni i nadzirani prema najboljim praksama u upravljanju rizicima, te da su s njima u sukladnosti.

TÜV Croatia u suradnji s matičnom kućom TÜV NORD i ostalim članicama TÜV NORD Group spremna Vam je u svakom trenutku i na svakoj lokaciji pružiti uslugu certifikacije SCC sustava.

Područje primjene
SCC je međunarodna norma primjenjiva za proizvođače i pružatelje usluga, neovisno o tome da li su postali podugovarači. Nacionalni i posebni zahtjevi pojedinih grana mogu se uzeti u obzir. SCC sustav može se jednostavno integrirati u druge sustave upravljanja, a sama primjena drugih sustava upravljanja poput sustava upravljanja kvalitetom ili zaštitom okoliša nije preduvjet za uvođenje SCC sustava. Primjena SCC sustava je način za unaprjeđenje sigurnosti tvrtke koja obavlja opasne poslove. SCC certifikat znači povjerenje da se opasni posao obavlja od strane organizacije koja ima obučene zaposlenike, profesionalno upravljanje i jako opredjeljenje po pitanju sigurnosti

SCC- zahtjevi za obukom izvršitelja poslova i voditelja
Za mnoge nesreće i incidente može se okriviti nedostatak znanja ili neadekvatna spoznaja o rizicima izvršitelja radova  ili voditelja poslova. Značajna poboljšanja u upravljanju sigurnošću mogu se stoga postići kroz bolju i češću obuku djelatnika koja je fokusirana na pitanja sigurnosti na radu sa ciljem podizanja razine znanja i vještina i razvijanju svijesti o sigurnosti. Dobra obuka i adekvatne upute, posebno za rad u opasnim uvjetima, su stoga od velike važnosti u smislu sprečavanja nesreća i incidenata.

Poglavlje 3 SCC kontrolne liste posebnu pažnju posvećuje obuci i dokazima o zahtjevanim kvalifikacijama po pitanju sigurnosti kako za same izvršitelje radova tako i za njihove nadglednike.

Vodeći računa o ovom zahtjevu SCC norme, a posebno slijedeći svoj moto „ Činimo svijet sigurnijim“ TÜV Croatia je stvorila preduvjete za obuku i certifikaciju osoblja prema SCC zahtjevima. Kroz obuku i testiranje djelatnika kod ovlaštenog neovisnog tijela za certifikaciju, djelatnici stječu pravo na posjedovanje SCC putovnice i certifikata koji vrijedi 10 godina. SCC putovnica i certifikat predstavljaju ulaznicu za većinu gradilišta širom Europe. Do sada smo više od 1000 djelatnika iz nekoliko organizacija uspješno obučili i testirali prema dokumentima 17 i 18, te isti trenutno izvode radove na gradilištima u Norveškoj, Njemačkoj, Finskoj i Nizozemskoj.

Prednosti SCC sustava
Poboljšanjem sigurnosti na tržištu dobavljača i smanjenjem nesreća na terenu mogu se spasiti ljudski životi i spriječiti šteta u okolišu.

Opširnije možete saznati na internetskoj stranici www.tuv-croatia.hr.


Izvor:TÜV

1
17
10
2
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće