Srijeda 04 Kol 2021
Ispis

ISO 45001 – Sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti

TUV45001 1Trend promjena normi koji je započeo s ISO 9001 (iako je norma ISO 14001 bila prva od tri temeljne norme koja je objavljena u novom ruhu) nastavlja se i s OHSAS 18001.

Nakon višegodišnjih pokušaja i neuspjeha da sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti uđe pod okrilje ISO organizacije ovaj puta je uspjeh zagarantiran. Početkom 2013. započeo je rad na novoj normi uvažavajući nova pravila (Annex SL kao nositelj promjena) i unatoč poteškoća i kriznih trenutaka sada sa sigurnošću možemo najaviti objavu nove norme ISO 45001 za posljednji kvartal 2016. Krajem studenog norma je objavljena u DIS verziji (nacrt međunarodne norme), slijedi prikupljanje mišljenja, komentara i prijedloga promjena kako bi tijekom svibnja 2016. bio objavljen FDIS (konačni nacrt norme) i sama norma bila objavljena u listopadu 2016.

Sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti izuzetno je bitan dio sustava upravljanja u organizacijama. Preko 6300 osoba izgubi život na radnom mjestu ili bolest povezana s radom ima fatalne posljedice, godišnje nestane 2,3 milijuna zaposlenih. Teret ozljeda i bolesti je značajan, kako za poslodavce tako i za gospodarstvo, sve to rezultira gubicima zbog ranih umirovljenja, nedostatkom kvalificiranog i kompetentnog osoblja te diže premije osiguranja. Cilj nove norme je poboljšati postojeću situaciju, ISO 45001 Sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti treba pomoći organizacijama smanjiti taj teret pružajući okvir za poboljšanje sigurnosti zaposlenika, smanjenje rizika na radnom mjestu i stvaranja boljih i sigurnijih uvjete rada u cijelom svijetu. Nova norma temelji se na postojećoj OHSAS 18001, smjernica ILO (Međunarodna organizacija rada) i različitih nacionalnih normi i konvencija iz ovog područja.

Slijedeći pravila iz Annex SL dokumenta sigurni smo da prelazak na novu verziju neće stvarati poteškoće, pogotovo što će do izlaska norme proći više od godinu dana primjene novih ISO 9001 i ISO 14001 zahtjeva tako da bi integracija u postojeće sustave morala biti jednostavna i logična. Vjerujemo da će ovaj novi tekst potaknuti i mnoge nove organizacije da iskoriste sve prednosti ovakvog modela upravljanja organizacijom i vlastite sustave upravljanja dopune i ISO 45001:2016.

Više podataka možete saznati na www.tuv-nord.com/hr.


Izvor:TÜV

1
17
10
2
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće