Petak 26 Tra 2024
Ispis

Sustav upravljanja energijom – HRN EN ISO 50001:2012

ener1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Sustav upravljanja energijom – HRN EN ISO 50001:2012" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 2/2015) čiji je autor Damir Maleković, dipl. ing. univ. spec.

Na inicijativu nekoliko europskih zemalja 1. lipnja 2009. prvi je put objavljena europska norma u području sustava upravljanja energijom – EN 16001:2009, a 2011. godine međunarodna je norma ISO 50001:2011 – Energetski sustavi upravljanja – Zahtjevi s uputama za primjenu zamijenila normu EN 16001:2009. Hrvatski zavod za norme 2012. godine prihvatio je normu ISO 5001 kao hrvatsku – HRN EN ISO 50001:2012 Razloge za izdavanje globalne norme u području upravljanja energijom treba potražiti u činjenici što se čovječanstvo zbog stalnog porasta populacije susreće s neprekidnim porastom potrebe za različitim oblicima energije te činjenici da se zadnjih godina znatno povećala svijest o važnosti održivog gospodarenja energijom kao jednim od ključnih faktora za opstojnost civilizacije i društva u obliku kakvog ga danas poznajemo.

Energija je također kritičan element za sve poslovne subjekte koji na vrlo dinamičnom tržištu teže pronalasku prostora za neprekidno poboljšavanje svoje konkuretnosti, a u čemu trošak potrošene energije može biti znatna stavka. Osim gospodarskih troškova potrošnje energije za organizaciju, potrošnja energija može izazvati i štetu za okoliš i društvenu zajednicu zbog trošenja prirodnih izvora i negativnog utjecaja na klimatske promjene. Problematika upravljanja potrošnjom energije našla je svoje mjesto i u zakonodavnome okviru Europske unije, koji na pridržavanje obvezuje sve zemlje članice. Smjernice za razvoj energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj usklađuju se prema Direktivi 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama. Slijedom navedene europske Direktive, poznate kao EE direktiva te posljedičnoga hrvatskog Zakona o energetskoj učinkovitosti, javni sektor, poduzeća i distributeri energije koji rade u EU-u moraju neprestano poboljšavati energetsku učinkovitosti. Zakon o energetskoj učinkovitosti u članku 43., stavak 3. obvezuje velika poduzeća da do 5. prosinca 2015. godine provedu energetski pregled, tj. pregled koji obuhvaća energetski pregled zgrada i energetski pregled tehnoloških procesa ili industrijskih postrojenja.No, takav pregled nije obavezan za ona poduzeća koja imaju uspostavljen sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001.

Općenito o normi
Kao i sve druge norme o sustavima upravljanja ISO-a, norma ISO 50001 zamišljena je za primjenu u svakoj organizaciji bez obzira na njezinu veličinu ili djelatnosti, vrstu djelatnosti kojom se bavi ili lokaciju na kojoj se nalazi. Uvođenjem norme ISO 50001 u poslovanje organizacija osigurava okvir za:
– uspostavu energetske politike s konkretnim ciljevima kako bi se poboljšala energetska učinkovitost organizacije
– definiranje baznih pokazatelja energetske potrošnje
– identificiranje kritičnih područja te prilika za poboljšanje
– osiguravanje temelja za provedbu učinkovitoga planiranja u smislu investicija i planiranih rashoda.

Rezultat ispravne implementacije sustava upravljanja energijom osigurat će organizacijama:
– stalno poboljšavanje korištenja energije
– aktivno upravljanje utroškom energije
– smanjenje emisija bez negativnoga utjecaja na poslovne rezultate
– temelj za činjenično odlučivanje u smislu konkretnih vrijednosti o ostvarenim uštedama
– povećanje svijesti o važnosti održivoga gospodarenja energijom među zaposlenicima,
– poboljšanje ugleda koji organizacija ima kod klijenata, poslovnih partnera i ostalim subjektima.
ISO 50001 također sadržajno prihvaća dobro poznato načelo upravljanja u sustavima, a koje se temelji na procesu planiraj, uradi, provjeri, djeluj (Plan-Do-Check-Act, PDCA) za neprekidno poboljšavanje sustava upravljanja energijom. ISO 50001 se zbog svoje sadržajne komplementarnosti s drugim normama za sustave upravljanja vrlo lako može integrirati u postojeći sustav kvalitete, sigurnosti i/ili sustav zaštite okoliša te implementirati u sve tipove organizacija koje žele pratiti i unaprijediti svoju energetsku učinkovitost.

Norma se primjenjuje na aktivnosti koje su pod nadzorom organizacije, a za uspješno uvođenje norme u poslovanje od ključne je važnosti da organizacija:
– osmisli i definira energetsku politiku
– identificira specifična područja potrošnje energije i prostor za potencijalno povećanje energetske učinkovitosti
– identificira, prati i zadovolji primjenjivu zakonsku regulativu
– uspostavi energetske ciljeve i prioritetne aktivnosti za njihovo ostvarivanje
– osigura sredstva, funkcije, odgovornosti i ovlasti u području gospodarenja energijom
– uspostavi odgovornosti i ovlaštenja za praćenje, pregled i ocjenu energetskih djelatnosti kako bi se osiguralo funkcioniranje sustava upravljanja energijom, a sve u cilju postizanja ciljeva energetske politike.

Struktura norme
Norma se sastoji od četiriju poglavlja i dvaju dodataka. Poslije predgovora i uvoda, prvo poglavlje definira područje primjene norme, drugo se referira na druge primjenjive normativne dokumente, a treće sadržava nazive i definicije. Četvrto poglavlje, koje čini više od 50 % opsega same norme, sadržava zahtjeve kojima je definiran sustav upravljanja energijom. Elementi sustava upravljanja koji su općepoznati iz drugih norma za sustave upravljanja, npr. upravljanje dokumentima, zapisima, interni auditi, popravne i preventivne radnje te upravljanje nesukladnim radom, prisutni su i u normi ISO 50001, a sadržani su u pojedinim točkama poglavlja 4. norme. U prvome dodatku norme, Dodatak A, dana je poprilično detaljna i opsežna uputa za primjenu norme, a u drugome dodatku, Dodatak B, sadržan je prikaz međusobnoga odnosa (korelacijska tablica) zahtjeva norma ISO 9001, ISO 14001 i ISO 50001.

Definiranje energetske politike
Energetska politika definirana je točkom 3.14 norme kao izjava najviše uprave o ukupnoj namjeri i ciljevima organizacije s obzirom na energetsku učinkovitost i upravljanje energijom, a iz koje se u narednim koracima implementacije norme izvode ciljevi upravljanja energijom. Energetska politika organizacije mora sadržavati opredjeljenje organizacije za ostvarenje neprekidnoga poboljšanja energetske učinkovitosti te mora biti primjerena prirodi, veličini i djelatnosti kojom se organizacija bavi. Osim toga, energetska politika mora sadržavati opredjeljenje organizacije za ispunjenje primjenjive zakonske regulative kao i drugih zahtjeva primjenjivih na upravljanje energijom kojom se određena organizacija koristi. Energetsku politiku, kao što je to slučaj i s politikama upravljanja kvalitetom ili zaštitom okoliša, treba dobro dokumentirati i o njoj raspravljati na svim razinama organizacije te je redovito preispitivati i po potrebi posuvremenjivati.

Energijsko planiranje
Energijsko planiranje organizacije jedan je od ključnih koraka u postupku implementacije i održavanja sustava upravljanja energijom. Pogreške u ovome koraku onemogućit će organizaciju u maksimalnom iskorištavanju mogućnosti koje uspostava sustava upravljanja energijom pruža pa je u točki A.4 Dodatka A1 dano pojašnjenje za provedbu ovoga koraka. Na osnovi ulaznih parametara planiranja u procesu preispitivanja uporabe energije organizacija uzima u obzir postojeću
potrošnju energije, identificira najvažnija područja potrošnje energije te identificira područja u kojima je moguće postići najvažnije energetske uštede. Kao rezultat planiranja organizacija definira ciljeve, indikatore energetske izvedbe s uključenim akcijskim planom koji bi trebao osigurati ostvarenje definiranih ciljeva.

Implementacija sustava
Organizacija o definiranim ciljevima energijskoga upravljanja upoznaje djelatnike u organizaciji kako bi se osigurala njihova upoznatost s postavljenim ciljevima, a uzimajući u obzir njihove ovlasti i odgovornosti unutar same organizacije. Identifikacija potencijalnih potreba za izobrazbom uključenih osoba također je jedan od zahtjeva norme u ovom koraku uspostave sustava. Iz postavljenih zaključaka planiranja organizacija provodi u skladu s terminskim planom planirane i odgovarajuće aktivnosti koje trebaju dovesti do ispunjenja postavljenih ciljeva. Opseg aktivnosti ovisi o postavljenim ciljevima, poslovnim procesima te konkretnim uvjetima u samoj organizaciji.

Nastavak članka možete pročitati u časopisu Svijet po mjeri (broj 2/2015). Više podataka o časopisu možete saznati na internetskoj stranici Hrvatskog mjeriteljskog društva www.hmd.hr.



Izvor:HMD

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće