Ponedjeljak 01 Ožu 2021
Ispis

Ledo postao nositelj certifikata ISO 50001

ledoIntegrirani sustav upravljanja tvrtke LEDO upotpunjen je s međunarodnom normom ISO 50001 koja se odnosi na sustav upravljanja energetskom učinkovitošću.

Neovisna certifikacijska kuća TÜV Croatia tako je, temeljem rezultata dvodnevnog audita tijekom kojeg je napravljena provjera dokumentacije i ključnih procesa vezanih uz energetsku učinkovitost, dala pozitivan nalaz te Ledu izdala ovaj certifikat. ledo2tuvU službenom izvještaju naveli su dva područja u kojima se Ledo posebno ističe,  to su upravljanje zakonskom regulativom i praćenje i postavljanje ciljeva.

Predsjednik uprave tvrtke TÜV Croatia, dr.sc. Đuro Tunjić, istaknuo je da ovim certifikatom Ledo postaje prepoznatljiv u cijelom svijetu kao tvrtka koja je prepoznala važnost uspostave sustava upravljanja energijom te ponosni nositelj certifikata ISO 50001 i prava na korištenje TÜV znaka koji je postao sinonim za kvalitetu i osjećaj sigurnosti. Ledo je time postao šesta kompanija u Agrokor koncernu s ovim certifikatom.

Norma ISO 50001 za Ledo je jedan od alata koji je dao širu i bolju sliku vezano uz potrošnju energenata, ali i jasan smjer u kojemu se treba ići kako ledo3certbi osigurali poboljšanje energetske učinkovitosti. Ledov tim za sustav upravljanja energetskom učinkovitošću intenzivno je provodio aktivnosti usklađenja sa zahtjevima norme ISO 50001. Potrebno je naglasiti da je ovaj tim projekt uspostave norme proveo samostalno, bez konzultanta, pouzdajući se u vlastito postojeće znanje, ali i pokazao veliku želju i snagu da se savlada sve novo znanje koje je potrebno da bi se jedan ovakav sustav implementirao“, izjavio je Dario Vrabec, predsjednik uprave Leda.

Kroz dugogodišnji rast i razvoj, Ledo konstantno nadopunjuje svoj integrirani sustav upravljanja normama iz različitih područja, a sve vezano uz zahtjeve tržišta i svih zainteresiranih strana. Tako je u Ledu do sada uspostavljen i certificiran integrirani sustav upravljanja prema međunarodnoj normi ISO 9001 (sustav upravljanja kvalitetom), ISO 14001 (sustav upravljanja okolišem), te HACCP sustav osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane prema Codex Alimentarius. Integrirani sustav upravljanja dodatno je certificiran prema zahtjevima Global Food Safety Initiative (GFSI) programa koji uključuje IFS food (International Featured Standard) i BRC (Global Standard for Food Safety) standard.


Izvor: LEDO

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće