Nedjelja 27 Ruj 2020
Ispis

Plavi vodič 2014

BG 0 2014Upute za primjenu direktiva utemeljenih na Novom i Općem pristupu (''Plavi vodič'') prvi put su objavljene 2000. godine. Od tada je ''Plavi vodič'' postao jedan od glavnih dokumenata koji objašnjava kako provesti zakonodavstvo utemeljeno na Novom pristupu, a koje je sada unutar Novog zakonodavnog okvira.

Plavi vodič (''Blue guide'') ima svrhu pridonijeti boljem razumijevanju pravila za stavljanje na tržište i stavljanje na raspolaganje na tržištu proizvoda u Europskoj uniji (EU) i na njihovoj ravnomjernijoj i dosljednoj primjeni po različitim sektorima i cjelokupnom jedinstvenom europskom tržištu. Namijenjen je državama članicama i drugima koji trebaju informacije o slobodno kretanju proizvoda kao i o visokoj razini zaštite unutar EU, a koja je povezana s proizvodima.

Ove godine vodič je revidiran i usklađen s trenutačnim stanjem na europskom tržištu industrijskih proizvoda, te je stoga jednostavno nazvan 'Plavi vodič za primjenu pravila EU za proizvode 2014'. Revidirani vodič se sastoji od 10 poglavlja:
1. Reguliranje slobodnog kretanja roba, poglavlje je u kojem se u kratkim crtama objašnjavaju pojmovi poput 'Starog pristupa', 'Novog pristupa', 'Općeg pristupa', 'Novog zakonodavnog okvira', međusobnih priznavanja itd;
2. Kad se primjenjuje usklađeno zakonodavstvo za proizvode Unije?, poglavlje je u kojem se daju odgovori na postavljeno pitanje;
3. Sudionici lanca opskrbe proizvodima i njihove obveze, poglavlje je u kojem se opisuju proizvođači, ovlašteni zastupnici, uvoznici, distributeri i krajnji korisnici;
4. Zahtjevi za proizvode, poglavlje je u kojem se opisuju bitni zahtjevi, usklađene norme, sljedivost, tehnička dokumentacija, Izjava o sukladnosti, CE označavanje i drugo;
5. Ocjenjivanje sukladnosti, poglavlje je koje objašnjava module, tijela za ocjenjivanje sukladnosti, osposobljenosti prijavljenih tijela, prijavljivanje, NANDO bazu itd;
6. Akreditacija, poglavlje je koje je posvećeno akreditaciji od toga što ona jest do njene sveukupne uloge kod primjene zakonodavstva EU;
7. Nadzor tržišta, poglavlje je koje opisuje nadzor na tržištem u EU, postupanja, RAPEX, ICMS i drugo;
8. Slobodno kretanje proizvoda unutar EU, poglavlje je koje opisuje ukidanje barijera unutar EU, ograničenja i restrikcije;
9. Međunarodni aspekti EU zakonodavstva u području proizvoda, poglavlje je u kojem se objašnjava međunarodna suradnja, sporazumi o međusobnom priznavanju na međunarodnoj razini i slično;
10. Dodaci. Zadnje poglavlje daje 7 dodataka : EU zakonodavstvo na koje upućuje vodič, dodatni dokumenti koji daju smjernice, korisne web stranice, postupci ocjenjivanja sukladnosti, odnos između ISO 9001 i modula koji zahtijevaju sustav osiguranja kvalitete, uporaba usklađenih norma pri ocjenjivanju osposobljenosti tijela za ocjenjivanje sukladnosti i učestala pitanja o CE označavanju.

BG 1 2014

Plavi vodič je vrlo koristan dokument koji daje pregled tehničkog zakonodavstva Europske unije te daje osnovne informacije o svim uključenim stranama na tržištu proizvoda EU. Poveznica na dokument nalazi se na internetskim stranicama Europske komisije, a može ga se pogledati ovdje.


Izvor: EC

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće