Nedjelja 27 Ruj 2020
Ispis

Hladno oblikovani šuplji profili prema EN 10219

homstU industriji čelika šuplji profili su međunarodno prihvaćen pojam (eng. hollow sections,

njem. Hohlprofile) koji označava okrugle, kvadratne i pravokutne cijevi izrađene prema normama HRN EN 10219 – Hladno oblikovani šuplji profili za čelične konstrukcije od nelegiranih i sitnozrnatih čelika (EN 10219 - Cold formed welded structural hollow sections of non-alloy and fine grain steels) i HRN EN 10210 - Toplo oblikovani šuplji profili od nelegiranih i sitnozrnatih konstrukcijskih čelika (EN 10210 - Hot finished structural hollow sections of non-alloy and fine grain steels). Njihova raznovrsnost u obliku i karakteristikama omogućuje im široku primjenu u današnjoj industriji.

Koje su prednosti čeličnih šupljih profila u odnosu na otvorene profile?
- bolje statičke karakteristike
- lakša konstrukcija (oko 30% manje težine)
- manja površina ( potrebno je zaštititi oko 40% manje površine)
- manji otpor prema zraku i tekućinama
- iskoristiv unutrašnji prostor (beton, kablovi, žice, cijevi...)
- vizualno ljepši

Hladno oblikovani šuplji profili za čelične konstrukcije osiguravaju visoku mehaničku otpornost i visoku granicu razvlačenja. Koriste se kao fiksne nosive konstrukcije u visoko i niskogradnji, zahvalni su elementi u strojogradnji zbog svojih statički prednosti, te se koriste još u industriji zrakoplova i automobila. Nisu pogodni kod dinamičkih opterećenja. Proizvode se pri sobnoj temperaturi, hladnim oblikovanjem lima koji se na krajevima uzdužno vari. Zbog toga se još zovu i šavni ili zavareni šuplji profili. (Prema zahtjevu i tehničkim mogućnostima, unutarnji se šav može tijekom proizvodnje ukloniti, odnosno zagladiti, dok je vanjski šav u većini slučajeva već obrađen.) Zbog procesa hladnog oblikovanja, u šupljim profilima ostaje visoka razina zaostalih naprezanja koja kod radnog opterećenja mogu dovesti do stvaranja pukotina.

Za razliku od toplo oblikovanih šupljih profila, hladno oblikovani imaju osjetno veću točnost debljine stijenke, te su zahvaljujući ravnoj i glatkoj površini vizualno atraktivniji.

Hladno oblikovani šuplji profili definirani su europskom normom EN 10219:
EN 10219-1:2006 – definira tehničke zahtjeve za isporuku okruglih, kvadratnih i pravokutnih hladno oblikovanih šavnih šupljih profila
EN 10219-2:2006 – specificira dopuštena odstupanja, dimenzije i statičke vrijednosti presjeka

Najveća prednost hladno oblikovanih šupljih profila jest upravo njihov način izrade koji omogućava proizvodnju okruglih, kvadratnih ili pravokutnih cijevi iz skoro bilo kojeg materijala po pristupačnoj cijeni. (cca 10-20% jeftinije od cijevi proizvedenih prema EN 10210).

Kako bi se olakšao administrativni rad s ovim ali drugim vrstama šupljih profila, propisani su i uniformni nazivi kako bi svima pri prvom pogledu na specifikaciju bilo jasno o kojem se točno proizvodu radi. Prema normi EN 10219-1 definirane su sljedeće oznake:
CFCHS – cold formed circular hollow sections – hladno oblikovani okrugli šuplji profili
CFRHS – cold formed square or rectangular hollow sections – hladno oblikovani kvadratni ili pravokutni šuplji profili

Više podataka možete saznati na internetskoj stranici www.e-metallicus.com.


Izvor:e-metallicus

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće