Nedjelja 20 Ruj 2020
Ispis

IRCA

ircaIRCA (International Register of Certificated Auditors) sa sjedištem u Londonu jedno je od vodećih certifikacijskih tijela za certifikaciju osoblja u području sustava upravljanja. Osnovano je 1984. godine, a certifikacija osoblja se provodi u skladu s vlastito razvijenim IRCA certifikacijskim shemama.

Misija IRCA-e je promicanje svijesti o važnosti vjerodostojne provedbe certifikacijskih audita pri čemu se ista temelji na stručnom i kompetentnom osoblju koje ga provodi, tj. auditorima.

Uspostavljene certifikacijske sheme uključuju certifikaciju osoblja u dobro poznatim sustavima upravljanja kao što su upravljanje kvalitetom, okolišem, sigurnošću hrane, informacijskom sigurnošću itd., ali uključuju i specifična područja djelatnosti kao što su npr. avio ili marine sektor.


irca1U području certifikacije sustava upravljanja kategorije osoblja za koje je moguća certifikacija su:

-    Internal auditor – shema namijenjena osobama koje provode unutarnje neovisne ocjene u organizacijama koje se certificiraju prema nekoj od normi sustava upravljanja. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno SSS, 5 godina radnog iskustva (4 u slučaju VSS) od čega barem 1 u području sustava upravljanja kvalitetom, pohađan IRCA seminar za internog auditora te iskustvo u provedbi min 5 internih audita u ukupnom trajanju od 15 sati.
-    Provisional auditor – shema namijenjena osobama koje su na početku izobrazbe za auditora u sklopu provedbe audita treće strane. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno SSS, 5 godina radnog iskustva (4 u slučaju VSS) od čega barem 2 u području sustava upravljanja kvalitetom te pohađan IRCA seminar za eksternog auditora.
-    Auditor – shema namijenjena članovima audit tima koji provodi ocjenu treće strane. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno SSS, 5 godina radnog iskustva (4 u slučaju VSS) od čega barem 2 u području sustava upravljanja kvalitetom, pohađan IRCA seminar za eksternog auditora/vodećeg auditora te iskustvo u provedbi min 4 audita iz uloge auditora vježbenika u ukupnom trajanju od 20 dana od čega barem 10 treba biti u provedbi audita na licu mjesta.
-    Lead auditor – shema namijenjena voditeljima audit timova koji su, uobičajeno, zaposlenici certifikacijskih tijela za sustave upravljanja. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno SSS, 5 godina radnog iskustva (4 u slučaju VSS) od čega barem 2 u području sustava upravljanja kvalitetom, pohađan IRCA seminar za eksternog auditora/vodećeg auditora te iskustvo u provedbi min 4 audita iz uloge auditora u ukupnom trajanju od 20 dana od čega barem 10 treba biti u provedbi audita na licu mjesta te 3 audita iz uloge vodećeg auditora vježbenika u ukupnom trajanju od 15 dana od čega barem 10 iz audita na licu mjesta.

irca4

-    Principal auditor (Consultant) – shema namijenjena iskusnim voditeljima audit timova koji nisu zaposlenici certifikacijskih tijela za sustave upravljanja. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno VŠS/VSS, 6 godina radnog iskustva u području sustava upravljanja kvalitetom, pohađan IRCA seminar za eksternog auditora/vodećeg auditora te iskustvo u provedbi minimalno 7 audita u ukupnom trajanju od 35 dana od čega barem 20 treba biti u provedbi audita na licu mjesta.
-    Principal auditor (Team leader) – shema namijenjena iskusnim voditeljima audit timova koji nisu zaposlenici certifikacijskih tijela za sustave upravljanja. Uvjeti za certifikaciju u ovoj kategoriji su minimalno SSS, 5 godina radnog iskustva (4 u slučaju VSS) od čega barem 2 u području sustava upravljanja kvalitetom, pohađan IRCA seminar za eksternog auditora/vodećeg auditora te posjedovanje certifikata za vodećeg auditora u trajanju od 6 godina.

Temeljni preduvjet polaganja ispita u svrhu dobivanja IRCA certifikata je pohađana IRCA edukacija koju provode za to IRCA odobrene organizacije, a čiji je popis dostupan na web stranici IRCA-e.

irca5

Izdani certifikati vrijede 3 godine nakon koje je moguće certifikat produžiti ukoliko osoba udovoljava postavljenim uvjetima  koji su postavljeni za svaku kategoriju osoblja zasebno. Navedeni uvjeti, ovisno o kategoriji osoblja, zahtijevaju da je npr. osoba u protekle 3 godine provela određeni broj internih/eksternih audita i bila aktivna u području certifikacije sustava upravljanja kvalitetom.

Više informacija o IRCA organizaciji dostupno je na web stranici www.irca.org.


Izvor:IRCA

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće