Petak 14 Kol 2020
Ispis

HDMK 20. međunarodni simpozij o kvaliteti 2019.

HDMKHrvatsko društvo menadžera kvalitete organizira 20. međunarodni simpozij o kvaliteti, pod nazivom "Kvaliteta –jučer, danas, sutra" koji će se održati 20.-22. ožujka 2019. u Puli.

Cilj simpozijaje prezentacijom 45znanstvenihi stručnihradova iz područja sustava upravljanja znanstvenika i stručnjaka iz  13zemalja  svijeta,  prikazati  najnovija  znanstvena  teorijska  i  praktičnadostignućau  području  sustava  upravljanja kvalitetom te sagledati ulogusustava upravljanja kvalitetom kroz povijest, sagledati njegovu ulogu danas te očekivanja i doprinossveukupnom razvoju u budućnosti.

U okviru simpozija održat će se:
-Okrugli stol pod nazivom Kvaliteta –jučer,danas, sutra,na kojem će govoriti panelisti iz pet zemalja, a u radusudjelovati svi zainteresirani sudionici simpozija;
-Sastanak  Upravnog  odbora  MSEECQI –Inicijative  za  kvalitetu  zemalja  srednje i jugoistočne  Europe  (15 institucija, sveučilišta, udruga i organizacija iz 9 zemalja);
-PromocijaEOQ  Menadžera  kvalitete  i  Auditora  kvalitete,  okoliša  i  drugih  sustava  upravljanja,  koji  su  u proteklom  razdoblju  završili  poslijediplomsko  obrazovanje  prema  harmoniziranoj  shemi  EOQ –European Organization for Quality(Europska organizacija za kvalitetu);
-Piće dobrodošlice, uz nastup studenata Muzičke akademijeSveučilišta Jurja Dobrile u Puli;
-Podjela   zahvalnica   institucijama   i   pojedincima  koji  su  značajno  doprinijeli  organizaciji  i  održavanju međunarodnog simpozija o kvaliteti u razdoblju 1997. –2019.godine;
-Izlaganje i prezentacija 45znanstvenihi stručnihradovaautora iz 13zemalja svijeta, uz simultano prevođenje s engleskog na hrvatski i s hrvatskogna engleski jezik;
-Turistički obilazak gradaPuleuz stručno vođenje na engleskom i hrvatskom jeziku;
-Zajednička večera u hotelu Park Plaza Histria.

TEMATSKA PODRUČJA
•Kvaliteta –jučer, danas, sutra
•Kvaliteta kao strategija
•Kvaliteta i društvena odgovornost
•Procesno i projektno upravljanje u teoriji i praksi
•Kvaliteta i konkurentnost
•Procesno upravljanje okolišem
•Procesno upravljanje rizicima
•Upravljanje održivim uspjehom
•Kvaliteta u javnoj upravi
•Kvaliteta i logistički sustavi
•Kvaliteta u proizvodnji i građevinarstvu
•Kvaliteta u medijima
•Kvaliteta u zdravstvu
•Kvaliteta u turizmu
•Kvaliteta u politici
•Kvaliteta u obrazovanju i sportu
•Kvaliteta i prometni sustavi
•Kvaliteta kao znanost
•Integrirani sustavi upravljanja

Više podataka o simpoziju možete saznati na www.hdmk.hr.
hdmk 2

Izvor:HDMK

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće