Petak 03 Tra 2020
Ispis

Održivost lanca nabave postaje sve važnija

DNVGLiStockTo je osnovni zaključak međunarodnog ispitivanja provedenog od strane DNV GL i GFK Eurisko na 2.160 ispitanika iz različitih poslovnih sektora i Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji. Globalizacija i povećani broj sudionika u lancu nabave dovode do sve veće potrebe za sigurnošću i pouzdanošću. Održivost porijekla proizvoda i usluga sve je češći zahtjev koji postavljaju kupci u različitim poslovnim sektorima. Tvrtke koje neće biti u stanju odgovoriti na te izazove biti će sve manje konkurentne.

Prilikom odabira dobavljača ili donošenja odluke o kupnji 96% ispitanih tvrtki razmatrati će pitanja održivosti, s posebnim naglaskom na pitanja okoliša (56%), zdravlja i sigurnosti radnika (51%) i ekonomske aspekte (43%). Etička pitanja smatra važnima 29% ispitanika, među kojima najveću važnost tom aspektu pridaju vodeće tvrtke u sektorima koje imaju stabilan i zreo sustav upravljanja lancem nabave (+9% u odnosu na prosjek).

42% tvrtki već su usvojile formalne strategije razmatranja održivosti pri upravljanju lancem nabave. Taj postotak u slučaju većih korporacija penje se na 57% te 81% kod tvrtki lidera.

Glavni razlozi za održivost lanaca nabave
80% tvrtki pod pritiskom je kupaca koji zahtijevaju osiguranje održivosti lanca nabave.  Od svih grupa zainteresiranih strana, kupci su najviše zainteresirani za održivost. Oni u većem postotku od zakonodavaca (33%), lokalne zajednice (7%), nevladinih organizacija (4%) i udruga (2%) predstavljaju pokretače.

Ključne inicijative
Iako većina ispitanih tvrtki osjećaju da su tek na početku, one poduzimaju konkretne aktivnosti kako bi postigle veću održivost svojih lanaca nabave. Do sada, najzastupljenije inicijative bile su auditi dobavljača. 41% tvrtki održalo je bar jedan audit dobavljača u zadnje tri godine. Taj postotak za lidere iznosi 57%. Proaktivno usvajanje i komunikacija ad hoc strategija prilično je zastupljen pristup među liderima (60%) i većim korporacijama (1 od 3). Među malim tvrtkama samo 15% njih poduzima te aktivnosti, dok  36% njih nije poduzimalo nikakve aktivnosti. Među sektorima, sa 47% tvrtki koje provode audite te 36% tvrtki koje usvajaju i komuniciraju o održivosti, sektor hrane i pića jedan je od najaktivnijih.

Još se puno toga tek treba početi raditi. Dvije trećine tvrtki ograničavaju svoje aktivnosti na prvi krug dobavljača, to jest one od kojih direktno kupuju, bez da imaju bilo kakvu kontrolu ostalih aktivnosti u širim krugovima lanca nabave.
 
Ključne koristi i prepreke
Tvrtke pokazuju smanjenje aktivnosti u području održivosti nabave iz dva glavna razloga: ekonomska nestašica i nedostatak jasnih harmoniziranih okvira djelovanja. Glavne prepreke su pak: zbunjujući zahtjevi od strane kupaca (22%), nedostatak konsenzusa o tome što je potrebno raditi (21%) te otpor od strane tvrtki sudionika lanaca nabave (20%).

Unatoč ovim poteškoćama, tvrtke smatraju da koristi nadmašuju troškove. Mogućnost ispunjenja zahtjeva i očekivanja kupaca (54%) ključan je razlog. Lideri su ti koji imaju najveće koristi u smislu poboljšanja svojih poslovnih rezultata kroz:  povećani udio na tržištu (45%), komparativnu prednost (52%) te ojačavanje brenda (59%).

Pogled u budućnost

Tvrtke očekuju da će održivost lanaca nabave postajati sve važnije za uspjeh na tržištu. Bilo da se radi o povećanim zahtjevima od strane kupaca (+2%) , sve većim potrebama za ostvarivanjem komparativne prednosti na tržištu (+ 19%), povećanju tržišnog udjela (+17%) ili ojačavanju brenda (+7%).

66% ispitanih tvrtki očekuje poboljšanja u održivosti svojih lanaca  nabave u sljedeće tri godine.

Za detaljnije informacije i izvještaj posjetite www.dnvgl.hr/assurance.


Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

ISTAKNUTO

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće