Ponedjeljak 30 Stu 2020
Ispis

Globalna inicijativa za sigurnost hrane

gfsilogoGFSI (Global Food Safety Initiative) – Globalna inicijativa za sigurnost hrane je neprofitna organizacija, osnovana 2000. godine od strane CGF-a (The Consumer Goods Forum) – Foruma za robu široke potrošnje. GFSI je osnovan sa glavnim ciljem unapređivanja sustava sigurnosti hrane kroz harmonizaciju postojećih normi u području hrane sa preporukama koje su uspostavili proizvođači hrane te potrošači.

Drugim riječima, GFSI je želio uspostaviti zajednički harmonizirani pristup prema kojem bi certifikacijska tijela svojim aktivnostima za predstavnike prehrambene industrije osiguravala princip dobro znan iz nekih druih područja ocjenjivanja sukladnosti, a taj je ˝certificiran jednom, prihvaćen svugdje˝. Glavni razlog za takvom inicijativom je bila činjenica što je u vrijeme osnivanja GFSI-ja, gotovo svaki proizvođač ili maloprodajni lanac zahtijevao od svojih dobavljača da budu certificirani prema onoj normi o sigurnosti hrane koju su dotični preferirali. Rezultat toga je bila situacij da su dobavljači morali biti višestruko puta certificirani i to prema sadržajno gledano, vrlo sličnim, a suštinski identičnim normama.  

Iz navedenoga su proizašli glavni ciljevi GFSI-ja:
-Uklanjanje ponavljanja i poboljšanje operativne efikasnosti u globalnom sustavu hrane
-Definirati cjeloviti i efikasan globalni sustav sigurnosti hrane
-Utvrditi ekvivalentnosti te omogućiti približavanje sustava upravljanja sigurnošću hrane, a u cilju smanjenja rizika krajnjih korisnika.

GFSI danas ima priznato nekoliko različitih shema upravljanja sigurnošću hrane, a koji ispunjavaju kriterije sadržane u GFSI vodiču koji se redovno ažurira kako bi uvijek sadržavao smjernice koje su u skladu s najboljom proizvođačkom praksom.

GFSI2

Priznate sheme su:
-BRC - vodeće udruženja trgovaca u Velikoj Britaniji koje zastupa sve trgovce
-CanadaGAP – program za sigurnost hrane pri proizvodnji, pakiranju, prepakiravanju i čuvanju svježeg voća i povrća
-FSSC 22000 - sadrži potpun certifikacijski program za sustav upravljanja sigurnošću hrane temeljen na postojećim normama za certifikaciju (ISO 22000, ISO 22003, tehničke specifikacije..),
-Global Aquaculture Alliance - vodeća internacionalna organizacija posvećena unapređivanju ekološki i socijalno odgovorne akvakulture. Kroz razvoj najbolje akvakulturne praske, GAA je postao vodeća organizacija za postavljanje normi u području akvakulture.
-GLOBALG.A.P. - opisuje minimalne zahtjeve za dobru poljoprivrednu praksu, a namijenjen je uzgajivačima i dobavljačima svježeg povrća i voća,
-Global Red Meat Standard (GRMS) – opisuje zahtjeve u proizvodnom procesu crvenog mesa,
-IFS – uključuje kvalitetu i sigurnost prehrambenih proizvoda, a primjenjuje se u proizvodnji i preradi hrane. Ova je norma važna za sve proizvođače hrane, a posebno one koji proizvode privatne robne marke, jer sadrži zahtjeve koji se odnose na specifikacije takvih proizvoda,
-PrimusGFS – sadrži zahtjeve za proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji se konzumiraju svježi ili minimalno termički obrađeni,
-Safe Quality Food – sadrži zahtjeve za dobru proizvođačku praksu različitih vrsta proizvoda.

GFSI ne provodi nikakve aktivnosti ocjenjivanja, certifikacije ili akreditacije. Zainteresirane strane se za takve aktivnosti obraćaju certifikacijskim tijelima akreditiranima za provedbu certifikacije prema nekoj od navedenih, a priznatih shema unutar GFSI-ja. GFSI sve više postaje prepoznat kao vodeća globalna organizacija za sigurnost hrane. Opseg aktivnosti pokrivenih shemama je također u neprestanom širenju pa je trenutno važećim izdanjem smjernica opseg proširen i na aspekte kao što su stočna hrana, pakiranje i sl.

Više podataka o GFSI organizaciji možete pronaći na internetskoj stranici www.mygfsi.com.


Izvor:GFSI

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
21
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće