Petak 03 Tra 2020
Ispis

Svijet po mjeri 2/2015

spmbr201502uvodUpravo je izašao novi broj časopisa Svijeta po mjeri kojeg izdaje Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) s novostima iz mjeriteljstva, normizacije, akreditacije i ocjenjivanja sukladnosti. Prvi broj časopisa Svijet po mjeri izdan je 2012. godine s ciljem da se uspostavi praksa pružanja obavijesti čitateljima o stanju tehnike u području infrastrukture kvalitete te pravcima razvoja te infrastrukture kako bi se povećava svijest o ulozi koju ima infrastruktura kvalitete za gospodarski razvoj i uključivanje u međunarodno tržište roba i usluga.

Prvi broj časopisa dostupan je na internetskoj stranici HMD-a. Časopis izlazi tromjesečno i tijekom vremena objavljeno je još deset brojeva s raznim temama iz područja infrastrukture kvalitete.

U uvodu novog broja Svijeta po mjeri br. 2/2015 istaknuto je sljedeće: ''U sadašnjim uvjetima primjetan je povratak idejama realne ekonomije, u kojoj zaposlenici ponovno dobivaju središnje mjesto. Razina znanja, obrazovanja i upravljanja tim elementima, prije svega kao rezultat racionalnoga upravljanja ljudskim potencijalima, postaje ozbiljna komparativna prednost svake kompanije, pa i društva u cjelini. Praksa je pokazala da strojevi, oprema i tehnologija služe samo kao tehničko sredstvo za postizanje određenih ciljeva, ali uvijek iza toga stoji čovjek sa svojim znanjima, koji usmjerava kretanja i bitno utječe na njihovo korištenje. To se pokazuje posebno u uvjetima financijske i gospodarske krize, u kojima ljudski faktor ponovno dolazi do punoga izražaja. […]
Sustavno i promišljeno razvijanje ljudskih potencijala usmjereno je stoga na postizanje i razvijanje organizacijskih sposobnosti i osiguravanje relevantne konkurentske prednosti u svrhu ostvarivanja strateških ciljeva poslovanja. Na to se, jasno, nadovezuje stalni proces vrednovanja kvalitete i usmjeravanja ponašanja i rezultata rada pojedinih kandidata.''

Svijet po mjeri br. 2/2015 obiluje člancima iz različitih tehničkih područja:

 • Hrvatska akreditacijska agencija 2005.-2015.  (Mr.sc. Biserka Bajzek Brezak)
 • Ovlašćivanje tijela za pripremu zakonitih mjerila za ovjeravanje i/ili ovjeravanje zakonitih mjerila (Dalibor Jakir, dipl. ing. stroj.)
 • Umjeravanje i opće značajke mjernih pretvornika (Zlatko Grgić, dipl. ing. univ. spec.)
 • Sustav upravljanja energijom – HRN EN ISO 50001:2012 (Damir Maleković, dipl. ing. univ. spec.)
 • 10. konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji
 • Kako obraditi podatke koji se ne mogu izmjeriti (dr. sc. Miljenko Košiček , dipl. ing. mat.)
 • Nazivlje u području infrastrukture kakvoće (Mirko Vuković, dipl. ing.)
 • Zadovoljavanje bitnih zahtjeva za proizvode prema europskome zakonodavstvu novoga zakonodavnog okvira – Uloga usklađenih norma (Mirko Vuković, dipl. ing., Ana Marija Boljanov ić, prof.)
 • Primjena temeljenih načela upravljanja na sustave upravljanja kakvoćom (Mirko Vuković, dipl. ing.
 • mr. Mladen Jakovčić, dipl. ing.)
 • Standardni postupci mjerenja i verifikacije ušteda za projekte modernizacije unutarnje i vanjske rasvjete u zgradama kao dio američkog programa obnove javnih zgrada (Hrvoje Glamuzina)
 • Od milimetra žive do paskala (dr. sc. Zvonimir Jakobović)
 • Od termoskopa do kelvina (dr. sc. Zvonimir Jakobović)

Ovo je prvi broj časopisa Svijet po mjeri u kojem se ostvaruje suradnja s portalom Svijet kvalitete. Suradnja između Svijeta po mjeri i Svijeta kvalitete sastoji se u tome da portal Svijet kvalitete objavljuje odabrane članke iz časopisa u njihovom skraćenom obliku te da upućuje na cjelokupni tekst članka koji se može pročitati u časopisu, a zauzvrat da se u časopisu Svijet po mjeri objavljuju odabrane novosti s portala Svijet kvalitete u proteklom razdoblju. Suradnici časopisa i portala nadaju se da će ova suradnja biti obostrano korisna i obogatiti sadržaje časopisa i portala.

spmbr201502cijela
UREDNIŠTVO I ADMINISTRACIJA
Hrvatsko mjeriteljsko društvo
Tajnica Uredništva: Jasenka Šantek-Korica
Berislavićeva 8, 10000 Zagreb
faks: ++ 385 1 48 72 487
El. pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Časopis se može nabaviti samo uz godišnju pretplatu. Pretplata za jednu kalendarsku godinu iznosi 450,00 kuna. U cijenu pretplate uključeni su poštarina i PDV.
Za časopis "Svijet po mjeri" pretplate i distribuciju obavlja tiskara "Laser plus".

Laser plus d.o.o.
10000 Zagreb, Brijunska 1a
OIB 45111077007
IBAN HR7423600001101400864
Telefon: + 385 1 61 80 110
Faks: + 385 1 61 80 111
E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.laser-plus.hr

Više podataka o časopisu "Svijet po mjeri" možete saznati na web stranici www.hmd.hr.

 

Izvor: HMD/Svijet kvalitete

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

ISTAKNUTO

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće