Ponedjeljak 23 Stu 2020
Ispis

Tribina ISO FORUM CROATICUM - Okrugli stol CROLAB-a: ZELENA KEMIJA

HGK ISOCentar za kvalitetu HGK organizira tribinu ISO FORUM CROATICUM, koja će se održati 3. lipnja 2014. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Tema tribine je Okrugli stol CROLAB-a: ZELENA KEMIJA. Načela zelene kemije temelje se na smanjenju i uklanjanju opasnih i štetnih tvari iz proizvodnje i primjene proizvoda. Prema definiciji EPA, zelena kemija je definirana kao kemija koja osmišljava sirovinu, produkte i procese neškodljive za zdravlje. Zasniva se na 12 postulata u vidu zaštite okoliša i čovjeka. Laboratorij treba potvrditi kvalitetu i sigurnost proizvoda.
 
Predavanjima će biti prikazano kako se "zeleno razmišlja" u edukaciji studenata, a kako u proizvodnji prehrambenoj i farmaceutskoj. Kompetenti predavači će zajedniči prikazati novi pristup zelenoj kemiji kao budućnosti proizvodnje u Hrvatskoj.

Predavanja i predavači:
KAKO LABORATORIJI  PRIMJENJUJU 12 POSTULATA ZELENE KEMIJE
dr.sc. Štefica Cerjan Stefanović, prof., CROLAB
 
PRIMJENA NAČELA ZELENE KEMIJE U KEMIJSKOJ ANALIZI
dr.sc. Marija Kaštelan Macan, prof. Emeritus, FKIT
 
NAPREDNI OKSIDACIJSKI PROCESI
dr.sc. Natalija Koprivanec, prof. Emeritus, FKIT
 
ZELENI PROCESI U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
dr.sc. Marijana Jukić, doc., PBF
 
ZELENE TEHNOLOGIJE U FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI
dr.sc. Ernest Meštrović, prof., PMF, Pliva Hrvatska d.o.o.
 
PROJEKTI ZELENE TEHNOLOGIJE U HRVATSKOJ
mr. sc. Goran Romac, Dražen Šoštarec, dipl. ing., Hrvatski centar za čistiju proizvodnju

Voditeljica tribine:
dr.sc. Štefica Cerjan Stefanović, prof., CROLAB

Suorganizatori:
Hrvatska gospodarska komora,  Državni zavod za mjeriteljstvo,  Hrvatski zavod za norme,  Hrvatska akreditacijska agencija,  Hrvatski mjeriteljski institut, Hrvatsko društvo za kvalitetu, Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, Hrvatsko mjeriteljsko društvo,  Udruga hrvatski  laboratoriji – CROLAB

Više podataka o najavljenoj tribini možete saznati na web stranici www.hgk.hr.


Izvor:HGK

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
21
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće