Ponedjeljak 23 Stu 2020
Ispis

ISO 14001:2015- objavljen nacrt norme

14001dnvgl1Objavljen je nacrt novog izdanja norme ISO 14001:2015. Ovo je važna faza koja jasno prikazuje smjer promjena, iako će neke izmjene i dalje biti rađene prije objave finalne verzije. S obzirom da se radi o svjetski najprepoznatjivijem i najkorištenijem okviru za sustav upravljanja okolišem, promjene će biti zanimljive velikom broju korisnika i zainteresiranih stana. Osim nekih izmjena koje su se dogodile u 2004. godini, norma ISO 14001 je od svog prvog izdanja 1996. ostala gotovo nepromijenjena. Stoga novosti u ISO 14001:2015 predstavljaju važan korak naprijed s ciljem da norma na odgovarajući način odgovori na buduće izazove vezane za upravljanje okolišem te da ostane i dalje jedan od važnih alata za organizacije koje žele graditi održivo poslovanje.

Nova 14001 norma usvaja zajednički ISO okvir normi za sustave upravljanja koji uključuje zajedničku strukturu i dio sadržaja. Korisnici norme prepoznati će koristi od ove usklađene strukture u svim novim verzijama normi sustava upravljanja.

Što je novo?
Ovo su neke od glavnih promjena u odnosu na verziju iz 2004.:
• Širi pogled na okoliš, što uključuje razmatranje aspekata iz perspektive životnog ciklusa kao i korištenje zahtjeva vezanih za okoliš kao ulaznih informacija u procesu dizajna proizvoda/usluge  
• Upravljanje rizicima i prilikama, uključujući sustavno određivanje i praćenje unutarnjih i vanjskih čimbenika koji mogu utjecati na sustav upravljanja te kroz određivanje potreba i očekivanja zainteresiranih strana
• Jači naglasak na vodstvo i predanost od strane najviše uprave prema ostvarenju djelotvornog sustava upravljanja okolišem
• Veća usmjerenost na ciljeve i poboljšanja te planiranje potrebno za ostvarenje zadanih ciljeva
• Određeniji zahtjevi u odnosu na procjenu rezultata aktivnosti, uključujući i potrebu za određivanjem kriterija i pokazatelja za analizu i ocjenu rezultata djelovanja na okoliš. Također, stavlja se naglasak na određivanje što, kako i kada je potrebno pratiti i mjeriti.  
• Jači naglasak na zahtjeve vezane za okoliš u postupku nabave roba i usluga kao i na potrebu za kontrolom podugovorenih procesa
• Prošireni zahtjevi vezani za unutarnju i vanjsku komunikaciju, uključujući i potrebu za određivanje što, kada i kako (metode) komunicirati
• Nekoliko gore navedenih promjena odnose se na primjenu zajedničke strukture normi sustava upravljanja

14001dnvgl2Sljedeći koraci
Objava norme očekuje se u lipnju/srpnju 2015. Nakon objave certificirane organizacije imati će tranzicijski period od 3 godine, što također dodatno naglašava količinu promjena koje su se dogodile u normi.  Organizacijama se preporuča da svoj plan tranzicije započnu što je moguće ranije. Draft norme može se nabaviti izravno od ISO i drugih nacionalnih organizacija za norme u pojedinim zemljama.  

Započnite graditi razumijevanje promjena i što će one značiti za Vašu organizaciju i Vaš sustav upravljanja. DNV GL Vas može podržati u tom putovanju putem organiziranih edukacija i radionica. Također, na raspolaganju Vam stoje i naši auditori koji Vas mogu usmjeriti i dati Vam dodatne informacije. Uz pripremu putem edukacija, naša metoda pružanja usluga audita (nova generacija Risk Based CertificationTM) već je namijenjena tome da Vam pruža podršku pri usmjeravanju Vašeg sustava upravljanja.

www.dnvba.com/hr

 

Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
21
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće