Srijeda 23 Lip 2021
Ispis

Mjeriteljska škola

HMD logoHMD - Hrvatsko mjeriteljsko društvo organizira mjeriteljsku školu u sklopu koje će se održati tri seminara iz područja mjeriteljstva. U području mjerenja duljine (duljina, kut, hrapavost) primjenjuje se velik broj različitih mjernih instrumenata i mjernih metoda. Uvažavajući opsežnost ovoga područja, školovanje je podijeljeno u tri zasebne cjeline odnosno tri seminara. Seminari koji će se održati od 3. do 7. 06. 2013. godine su "Umjeravanje ručnih mjerila", "Mjerenje hrapavosti" i "Mjerenje odstupanja od oblika i položaja". Mjesto održavanja seminara je na FSB - Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Laboratoriju za precizna mjerenja dužina na adresi Ivana Lučića 1, Zagreb.

U Republici Hrvatskoj, ali i u široj regiji ne postoji primjereno školovanje osoba iz područja mjeriteljstva i umjeravanja mjerila. Neke obrazovne ustanove nude općenita znanja o tome, dok se specifična znanja mogu steći tek prenošenjem iskustava unutar same organizacije. Hrvatsko mjeriteljsko društvo pokrenulo je niz edukacijskih programa s ciljem teorijskog i praktičnog osposobljavanja osoba za provedbu mjerenja i umjeravanja, tzv. mjeriteljsku školu. Prvi u nizu programa usmjeren je na izobrazbu u području mjerenja duljine u industrijskoj praksi.

Seminar 1: Umjeravanje ručnih mjerila
-osposobljavanje polaznika za pravilno rukovanje i uporabu ručnih mjerila
-ovladavanje teorijskim i praktičnim znanjem potrebnim za samostalnu provedbu umjeravanja pomičnih mjerila, mikrometara za vanjska mjerenja i mjernih ura
-spoznaja važnosti etalonske baze i osiguravanja mjeriteljskih uvjeta
-prepoznavanje izvora sustavnih pogrešaka i provođenje nužnih ispravaka rezultata mjerenja
-procjenjivanje i iskazivanje mjernih nesigurnosti rezultata pri umjeravanju
-dobivanje smjernica za izradu tehničkih postupaka za provedbu umjeravanja sukladno zahtjevima međunarodnih normi HRN EN ISO 9001 i HRN EN ISO/IEC 17025

Seminar 2: Mjerenje hrapavosti
-ovladavanje temeljnim znanjem iz područja ispitivanja hrapavosti tehničkih površina
-upoznavanje s metodama i uređajima za ispitivanje hrapavosti
-prepoznavanje odgovarajućih mjernih značajki (izbor filtra, duljine ocjenjivanja, granične prijenosne karakteristike filtra, ticala)
-prepoznavanje bitnih parametara hrapavosti sukladno funkcionalnim zahtjevima na stanje površine
-ovladavanje područjem označivanja površinske teksture u tehničkoj dokumentaciji proizvoda.

Seminar 3: Mjerenje odstupanja od oblika i položaja
-vladavanje sustavom tolerancija oblika i položaja na tehničkim crtežima
-ovladavanje teorijskim i praktičnim znanjem potrebnim za provedbu mjerenja odstupanja od pravocrtnosti, ravnosti i kružnosti
-upoznavanje s metodama i mjernim sredstvima za mjerenje odstupanja od oblika i položaja
-primjena statističkih metoda u razvoju modela za izračun odstupanja od ravnosti mjernih ploča.

Pristojbe:
Seminar 1: Umjeravanje ručnih mjerila 2.900,00 kn + PDV
Seminar 2: Mjerenje hrapavosti 1.900,00 kn + PDV
Seminar 3: Mjerenje odstupanja od oblika i položaja 2.900,00 kn + PDV

Izobrazba je namijenjena svima koji u svome radu trebaju ova znanja i vještine, kao npr:
-djelatnicima odjela kontrole kvalitete u industriji
-djelatnicima umjernih laboratorija ili ispitnih laboratorija koji provode takva mjerenja
-internim auditorima ili auditorima certifikacijskih tijela
-ocjeniteljima laboratorija
-svima ostalima koga zanima ova tema.

Programe seminara i više podataka o najavljenim seminarima možete saznati na web stranici www.hmd.hr.

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće