Srijeda 23 Lip 2021
Ispis

EFSA studiji Upravljanje kvalitetom i Upravljanje kvalitetom u zdravstvu

ekonomskisarajevoNa EFSA - Ekonomskom fakultetu u Sarajevu mogu se upisati studiji iz master programa "+1" i "+2" Upravljanje kvalitetom i Upravljanje kvalitetom u zdravstvu koji spadaju u zajednički magistarstki studij u suradnji s Ekonomskim fakultetom iz Zagreba (EFZG). Neki od kolegija koji se slušaju na studijima su uvod u poslovnu ekonomiju, sistem upravljanja kvalitete i interni audit u obrazovanju, primjena statistike u SUK-u, upravljanje ljudskim resursima, razvoj sistema kvalitete i postojeći modeli, TQM – Integrirani sistem upravljanja, Sistem upravljanja okolišem.

Upravljanje kvalitetom
Ovaj studij je namijenjen visokoobrazovanim kadrovima koji su uključeni u upravljanje obrazovnim ustanovama, odjelima i odsjecima ili su uključeni u reformu obrazovanja. Svrha studija je dobiti specijalizirano znanje usmjereno modernim metodama rukovođenja i interdisciplinarni pristup složenom sistemu kakav su obrazovne ustanove. Rukovodioci obrazovnih ustanova nisu u mogućnosti pratiti zakonske regulative, poslovanje, regulacije nabave i potrošnje, osnovna ekonomska i pravna načela, dok s druge strane kadar obrazovan na visokoškolskim ustanovama ima malo znanja o osnovnim obrazovnim zakonitostima. Kod nas se također rijetko školuju osobe sa bazičnim stručnim znanjima u rukovođenju, i komunikacijskim vještinama.

stu 1

Upravljanje kvalitetom u zdravstvu
Visokoobrazovani kadrovi koji su uključeni u upravljanje zdravstvenim ustanovama, odjelima i odsjecima ili su uključeni u reformu zdravstva mogu se prijaviti na ovaj Masters program. Cilj studija je dobiti specijalizirano znanje usmjereno modernim metodama rukovođenja i interdisciplinarni pristup složenom sistemu kakav su zdravstvene ustanove. Program pomaže polaznicima da usvoje znanja koja će im omogućiti da vode zdravstvenu organizaciju i istovremeno prate zakonske regulative, poslovanje, regulacije nabave i potrošnje, osnovna ekonomska i pravna načela.

stu 2

Cijena jednogodišnjih studija je 8.000,00 KM
Cijena dvogodišnjih studija je 12.000,00 KM.

Ekonomski fakultet u Sarajevu osnovan je 1952. godine. Cjelokupni period od osnivanja Fakulteta karakterizira intenzivan razvoj usmjeren na povećanje kvalitete nastave i obrazovnog procesa, kao i njegovo osuvremenjivanje. Fakultet je prvi u Bosni i Hercegovini usvojio i počeo realizirati (školske 2001/2002. godine) nastavni plan i program zasnovan na Europskom sistemu za prijenos i prikupljanje bodova(European Credits Transfer System – ECTS), odnosno tzv. kreditni sistem studiranja. Ostvaren je zavidan nivo suradnje s elitnim fakultetima ekonomije u Europi i svijetu, koji će omogućiti studentima veću mogućnost izbora i vlastitog utjecaja na kreiranje programa koji slušaju i polažu, te studiranje na partnerskim institucijama. Drugi korak u implementaciji ECTS baziranog koncepta studija Fakultet je inicirao u 2005. godini uvođenjem sistema trogodišnjeg studija «3+2+3». Pored toga, pokrenute su i inicijalne aktivnosti usmjerene ka međunarodnoj akreditaciji Fakulteta.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je članica EFMD-a i AACSB-a. EFSA je stekao akreditaciju Austrijske agencije za osiguranje kvaliteta - AQA. U ovom trenutku, EFSA je jedini fakultet u Bosni i Hercegovini koji posjeduje Europsku akreditaciju, što znači da će ova institucija i njene diplome biti priznate u Europskom obrazovnom prostoru. EFSA je također uveo sustav upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001:2008. Uvođenjem i certifikacijom sustava upravljanje kvalitetom po ISO normama označava Ekonomski fakultet kao uspješnu instituciju u razvoju i implementaciji akadamskih programa za prvi, drugi i treći ciklus studija visokog obrazovanja.

stu 4

Ekonomski fakultet u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu
Trg oslobođenja
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Više podataka o navedenim studijima možete saznati na web stranici www.efsa.unsa.ba.


Izvor:EFSA

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće