Četvrtak 02 Pro 2021
Ispis

Svjetski mjesec kvalitete, Svjetski dan kvalitete i Europski tjedan kvalitete 2013.

worldqualitymonthMjesec studeni proglašen je Svjetskim mjesecom kvalitete, drugi četvrtak u mjesecu studenom proglašen je Svjetskim danom kvalitete, a drugi tjedan mjeseca studenog proglašen je Europskim tjednom kvalitete. Tijekom Svjetskog mjeseca kvalitete, Svjetskog dana kvalitete i Europskog tjedna kvalitete u svim zemljama promoviraju se vrijednosti kvalitete i odvija se veliki broj aktivnosti koje doprinose razvoju svijesti javnosti o važnosti kvalitete u svakodnevnom životu i utjecaju kvalitete na poboljšavanje razvoja svjetskog gospodarstva.

SVJETSKI MJESEC KVALITETE
Svrha obilježavanja Svjetskog mjeseca kvalitete je promoviranje upotrebe alata i metoda kvalitete u svim djelatnostima povezanim s gospodarstvom. ASQ - The American Society for Quality obilježava Svjetski mjesec kvalitete u USA od 1988. godine od kada organiziraju mnoga prigodna događanja u mjesecu studenom. JUSE - Union of Japanese Scientists and Engineers proslavljaju Svjetski mjesec kvalitete u Japanu od 1960. godine također organiziranjem mnogih događanja u mjesecu studenom.
svjetski mjesec kvalitete1

SVJETSKI DAN KVALITETE
Svrha obilježavanja Svjetskog dana kvalitete je promoviranje vrijednosti kvalitete i poticanje razvoja i napretka organizacija, društva i pojedinaca. Obilježavanje Svjetskog dana kvalitete krenulo je na inicijativu Ujedinjenih naroda 1990. godine radi međunarodnog promoviranja važnosti uloge kvalitete u napretku država i omogućavanja boljeg života u cijelom svijetu. CQI - Chartered Quality Institute u mjesecu kvalitete proslavlja Svjetski dan kvalitete u UK svake godine u mjesecu studenom i na taj dan organizira aktivnosti kojima promovira kvalitetu diljem svijeta.
svjetski mjesec kvalitete2

EUROPSKI TJEDAN KVALITETE
Svrha obilježavanja Europskog tjedna kvalitete je promoviranje važnosti kvalitete koja utječe na konkurentnost europskih država na međunarodnom tržištu. Drugi tjedan mjeseca studenog u Europi obilježava se kao Europski tjedan kvalitete počevši od 1995. godine. Inicijator ove manifestacije je EOQ - Europska organizacija za kvalitetu. Svake godine odabire se novi prigodni slogan za obilježavanje Europskog tjedna kvalitete.
svjetski mjesec kvalitete3

Popis dosadašnjih slogana obilježavanja Europskog tjedna kvalitete:
GODINA SLOGAN    
2013    Made in Quality - Made for Success    
2012    Key Factor - Quality    
2011    Quality for best impact    
2010    Quality: a success factor    
2009    Quality makes the difference!    
2008    Quality is back - Back to Quality     
2007    Innovation and Care    
2006    Best experiences for a better life    
2005    Innovation and transformation     
2004    Quality through diversity    
2003    Make It Happen    
2002    Driving the change    
2001    Sustainable Quality for the new century    
2000    Building the twenty first century    
1999    Best practices for success    
1998    Sharing responsibilities, sharing benefits    
1997    At the service of society    
1996    Winning together    
1995    The way towards excellence

Događanja za vrijeme Europskog tjedna kvalitete možete pronaći ovdje.

U Hrvatskoj je obilježavanje 11. hrvatskog Dana kvalitete (12. studenoga 2013.), 19. Europskog tjedna kvalitete (11. – 17. studenoga 2013.), te 18. Svjetskog dana kvalitete (14. studenoga 2013.) pod sloganom: ”Proizvedeno u kvaliteti, stvoreno za uspjeh” („Made in Quality – Made for Success“), održano 11. studenoga 2013. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb.

Više podataka o Svjetskom mjesecu kvalitete, Svjetskom danu kvalitete i Europskom tjednu kvalitete možete pronaći na web stranicama www.asq.org, www.thecqi.org, www.eoq.org i www.hdkvaliteta.hr.


Izvor:SVIJET KVALITETE

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće