Četvrtak 02 Pro 2021
Ispis

VUKA kolegij Upravljanje kvalitetom

vukaupkauVeleučilište u Karlovcu provodi kolegij naziva "Upravljanje kvalitetom" na specijalističkom studiju Poslovno upravljanje. Nositelj kolegija je dr. sc. Kornelija Severović. Na kolegiju studenti imaju priliku slušati o pojmovima kvalitete, pregledu povijesnog razvoja kvalitete, teorijama upravljanja, kontroli kvalitete, suvremenim zbivanjima na polju upravljanja kvalitetom, kvaliteti i normizaciji, normama i sustavima upravljanja kvalitetom, normi ISO 9001, uspostavi sustava upravljanja kvalitetom, ustroju dokumentacije, način izvođenja certifikacijskih audita i dr.

Veleučilište u Karlovcu
Studij strojarstva u Karlovcu i studij tekstila u Dugoj Resi u organizaciji matičnih fakulteta u Zagrebu zamjetno su podigli razinu akademskog rada i dočekali su 1997. godinu i zakonske mogućnosti osnivanja Veleučilišta u Karlovcu kao ozbiljne institucije za organizaciju stručnog studija na svojim područjima. Uredbom Vlade Republike Hrvatske Veleučilište u Karlovcu osnovano je 16. travnja 1997. godine s dva odjela: Strojarskim odjelom u Karlovcu i Tekstilnim odjelom u Dugoj Resi. Veleučilište je uspjelo dobiti dopusnicu za osnivanje još tri odjela i upis studenata u tri nova stručna studija. Tako su s početkom akademske godine 2000./2001. otpočeli s radom Prehrambeni odjel (sa studijem prehrambene tehnologije i smjerovima Pivarstvo, Prerada mlijeka i kasnije Prerada mesa), Odjel lovstva i zaštite prirode (sa studijem Lovstvo i zaštita prirode) i Odjel sigurnosti i zaštite (sa usmjerenjima Zaštita pri radu i Zaštita od požara). Sjedište prva dva odjela je u Karlovcu, I. Meštrovića 10, a trećeg u Dugoj Resi (Jozefinska cesta 27). U akademskoj godini 2003./2004. Veleučilište je po prvi puta upisalo studente na stručni studij ugostiteljstva, na novoosnovanom Odjelu ugostiteljstva, (koji je kasnije preimenovan u Poslovni odjel), a iste godine otpočela je i nastava na izvanrednom studiju sigurnosti u Dugoj Resi.

Stručni specijalistički diplomski studij poslovnog upravljanja
MBA (Master of Business Administration) je stručni specijalistički studij poslovnog upravljanja. MBA studij namijenjen je prvenstveno inženjerima i diplomiranim inženjerima (ali i stručnjacima drugih profila, npr. liječnicima, nastavnicima i sl.), koji pored znanja svoje struke imaju i određena praktična iskustva. Studij je namijenjen onima koji su uvidjeli da ne mogu voditi poslovanje znanjima stečenim samo kroz praksu, metodom pokušaja i učenja na vlastitim greškama, već im trebaju neka teoretska i neka sistematizirana praktična znanja. MBA studij nudi upravo takva znanja.  

Sažetak programa kolegija Upravljanje kvalitetom:
Definicije kvalitete s objašnjenjem temeljnih pojmova. Pregled povijesnog razvoja: Teorije upravljanja. Statistička kontrola kvalitete. Integralna kontrola kvalitete. Suvremena zbivanja na polju upravljanja kvalitetom. Uloga kontrole kvalitete. Odgovornost kao posljedica loše kvalitete. Kvaliteta i normizacija: Temeljni pojmovi hrvatskoga zakonodavstva. Norme i sustavi normizacije. Ciljevi, pojmovi i načela hrvatske normizacije. Hrvatski zavod za norme (HZN). Hrvatske norme (HRN). Razlozi uvođenja normi za sustave upravljanja kvalitetom. Razvojni put normi niza ISO 9000. Funkcionalna shema tvrtke bez ili sa sustavom upravljanja kvalitetom. Pregled zahtjeva normi ISO 9000, ISO 9001 i ISO 9004. Uspostava sustava upravljanja kvalitetom: Preduvjeti koje tvrtka mora ispuniti. Ustroj dokumentacije. Početak uvođenja dokumentirana sustava. Prosudbe i posvjedočenje sustava: Unutarnja prosudba. Nacionalni sustav ovlašćivanja. Vanjska nezavisna prosudba. Horizontalna – vodoravna i vertikalna – uspravna prosudba. Zadatak prosuditelja. Način izvođenja prosudbi. Primjer primjene u stvarnoj tvrtki.

Obvezna literatura:
Lazibat, T.: Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga, Zagreb, 2009.
Dopunska literatura:
Juran, J. M., Gryna, F. M., Planiranje i analiza kvalitete, MATE, Zagreb, 1999.
Vulić, N., Sustavi upravljanja kvalitetom, Veleučilište u Splitu, Split, 2001.
Injac, N., Mala enciklopedija kvalitete, I. dio, Oskar, Zagreb, 2002.
Injac, N., Mala enciklopedija kvalitete, II. dio, Oskar, Zagreb, 2002.
Injac, N., Mala enciklopedija kvalitete, III. dio, Oskar, Zagreb, 2002.

VUKA-2

Veleučilište u Karlovcu
Trg J.J.Strossmayera 9
47000 KARLOVAC
Ivana Meštrovića 10
47000 KARLOVAC
Tel:+385 (0)47 843 500
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više podataka o kolegiju Upravljanje kvalitetom saznajte na web stranici www.vuka.hr.


Izvor:VUKA

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće