Četvrtak 02 Pro 2021
Ispis

Znamo li upravljati rizikom?

tuv3Prenosimo članak iz TÜV Croatia E-glasnika broj 12/2015 o upravljanju rizicima. Sustav upravljanja kvalitetom prema modelu ISO 9001 je pro-aktivan alat menadžmenta i kao takav ima za svrhu djelovati kao preventivno sredstvo u vođenju organizacije.

Nova verzija norme ne spominje više preventivne radnje, pristup je sada sveobuhvatniji i prelazi na područje upravljanja rizikom. Formulacija “risk based thinking“ teško se prevodi na hrvatski jezik, a da bi se zadržala osnovna zamisao. Razmišljanje temeljeno na riziku je možda preopćenito, odlučivanje na temelju analize rizika je možda preusko. Upravljanje rizikom može stvoriti dojam da je zahtjev pretežak i zavesti da je obaveza primijeniti neke druge  norme koje pokrivaju ovu tematiku. U svakom slučaju rizik postoji i na strateškoj razini odlučivanja i na operativnoj razini.

Kojim putem krenuti?
Prvenstveno dobro iskoristiti priliku koju daju novi ili pojačani zahtjevi norme u nekim drugim dijelovima, npr. identifikacija i opisivanje procesa, određivanje konteksta organizacije i prepoznavanje relevantnih zainteresiranih strana, utvrđivanje unutarnjih i vanjskih faktora koji imaju utjecaja na poslovni sustav dat će doprinos jednostavnijem prepoznavanju rizika i mogućnosti koje organizaciji stoje na raspolaganju. Norma ne propisuje koju će metodologiju organizacija primijeniti za upravljanje rizicima kao i način kategorizacije. Sve je u rukama organizacije. Mišljenja smo da je prirodnije strukturirani ili polu-strukturirani pristup umjesto nestrukturiranog i neformalnog pristupa koji neće biti popraćen određenom razinom dokumentiranosti. U svakom slučaju odabrana metodologija mora biti učinkovita i mora služiti organizaciji u svrhu dosezanja postavljenih ciljeva i ostvarivanja poboljšanja.

Opcije za rješavanje rizika mogu varirati i uključuju npr. izbjegavanje rizika, prihvaćanje rizika kao generatora mogućnosti za poboljšanje, uklanjanje izvora rizika, mijenjanje vjerojatnosti nastanka rizika ili njegove posljedice, dijeljenje rizika ili prihvaćanje rizika uz komuniciranje odluke i svih relevantnih podataka.

Ako ste u dilemi ili trebate pomoć pozivamo vas da se priključite našim seminarima i tečajevima, a posebno skrećemo pozornost na trodnevni seminar za Risk Managera koji planiramo održati u suradnji s TÜV NORD Akademie od 24. – 26. 02. 2016., broj mjesta je ograničen i prijave za seminar se primaju do 19. 01. 2016. godine. Požurite!

Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte:
TÜV Croatia d.o.o.
Savska 41
10 000 Zagreb
tel: 01-3668 345
fax: 01-3668 308

Više podataka možete saznati na www.tuv-nord.com/hr.


Izvor:TÜV

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće