Četvrtak 02 Pro 2021
Ispis

Predstavljamo Centar za kvalitetu HGK

C HGK0HGK - Hrvatska gospodarska komora koja ima 160 godina dugu tradiciju djelovanja na ovim prostorima predstavlja pouzdani izvor informacija svim hrvatskim tvrtkama i njihovim inozemnim partnerima te u suradnji s državnim institucijama radi na zastupanju i zaštiti interesa hrvatskog gospodarstva. Hrvatska gospodarska komora osnovala je Centar za kvalitetu prije 13 godina. Osnovna misija Centra za kvalitetu HGK je doprinijeti poboljšanju kvalitete u gospodarstvu.

Osnovne zadaće Hrvatske gospodarske komore su zastupati interese hrvatskog gospodarstva prema kreatorima gospodarske politike u zemlji i inozemstvu, promicanje hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu, poduzimanje aktivnosti za unapređenje rada i poslovanja tvrtki i ostale zadaće definirane Zakonom i Statutom HGK.

Gospodarski subjekti - članice HGK organizirani su u Komori na principu strukovnog povezivanja u okviru sektora i centara koji pokrivaju određene djelatnosti, što im omogućuje izravno dobivanje potrebnih informacija, iniciranje i sudjelovanje u donošenju propisa, promociju, stručno usavršavanja i čitav niz drugih usluga.

Centar za kvalitetu HGK organizira razne projekte. Najpoznatiji projekt je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga oznakama “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”. Centar za kvalitetu HGK također organizira i nadzire sustav dodjele prava obilježavanja tim znakovima.

C HGK1

Centar za kvalitetu HGK pomaže malim i srednjim poduzećima oko uvođenja sustava upravljanja kvalitetom. Ta pomoć se provodi putem projekta LUK (Lakše uvođenje upravljanja kvalitetom) u namjeri da se malim i srednjim poduzetnicima olakša uvođenje sustava upravljanja kvalitetom sukladno aktualnom izdanju norme ISO 9001. Ta se pomoć realizira kroz radionice u kojima se predstavnici zainteresiranih organizacija obrazuju za samostalno uvođenje sustava upravljanja kvalitetom.

Centar za kvalitetu HGK provodi i Program pomoći organizacijama u poslovanju s hranom. Cilj je održavanje visoke razine obaviještenosti članova HGK o zakonodavstvu i implementaciji zakonskih uvjeta u procesu prilagodbe uvjetima Europske unije u području sigurnosti hrane. Implementacija preduvjetnih programa, sustava sigurnosti te jačanje uloge sektorskih vodiča za implementaciju HACCP načela u malim i srednjim subjektima osnovne su teme programa koji se provodi u vidu edukacija, radionica, seminara.

Centar za kvalitetu HGK organizira tribine o kvaliteti naziva ISO FORUM CROATICUM, tribine se održavaju trinaest godina i na njima se okupljaju hrvatski stručnjaci iz područja kvalitete kao predavači i sudionici u brojnim raspravama o aktualnim temama u području kvalitete. ISO FORUM CROATICUM se organizira u suradnji sa Državnim zavod za mjeriteljstvo, Hrvatskim zavodom za norme, Hrvatskom akreditacijskom agencijom, Hrvatskim mjeriteljskim institutom, Hrvatskim društvom za kvalitetu, Hrvatskim društvom menadžera za kvalitetu, Hrvatskim mjeriteljskim društvom i Udrugom hrvatskih laboratorija CROLAB

Aktivnim djelovanjem u normizacijskim i akreditacijskim tijelima i odborima Centar raspolaže s bazom podataka, kojom omogućava brzu i jednostavnu informaciju o institucijama, normizacijskim dokumentima i tehničkom zakonodavstvu, te povezivanje s institucijama, koje su nadležne za rješavanje pitanja s područja normizacije, akreditacije i certifikacije.

C HGK2

Centar za kvalitetu HGK surađuje u radnim tijelima Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatskog zavoda za norme, Hrvatske akreditacijske agencije i Hrvatske agencije za hranu.

U 2013. godini Centar za kvalitetu HGK će imati dodatnu edukativnu komponentu, u cilju podizanja razine znanja, informiranosti i prilagodbe subjekata u poslovanju s hranom, vezano uz promjene koje će nastupiti 01. srpnja 2013. kada će se automatizmom EU zakonodavni uvjeti primjenjivati u Republici Hrvatskoj. Program će se realizirati kroz seminare, predavanja, praktične radionice, konzultacije i informiranje, kako članica tako i svih ostalih zainteresiranih strana, koje sudjeluju u prehrambenom lancu. U realizaciji Programa nastaviti će se suradnja sa nadležnim tijelima i svim zaintersiranim stranama u cilju organiziranja regionalnih seminara sa temama vezanim uz uvjete koji za subjekte u poslovanju s hranom i hranom za životinje proizlaze iz Zakona o hrani.

Plan rada Centra za kvalitetu HGK za 2013. godinu možete pronaći ovdje.

Centar za kvalitetu HGK
Trpimir Župić, dipl. ing.
Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb
Tel: 01/4561-551
Fax: 01/4561-614
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više podataka o Centru za kvalitetu HGK saznajte na web stranici www.hgk.hr.

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće