Nedjelja 19 Ruj 2021
Ispis

CROSS - Hrvatsko društvo za sustave

CROSS gCROSS - Hrvatsko društvo za sustave (Croatian Systems Society) osnovano je 1991. godine, sjedište društva je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Predsjednik  Hrvatskog društva za sustave je Juraj Božićević. Hrvatska akademska zajednica u suradnji s ostalom znanstvenom zajednicom i s iskusnim stručnjacima iz gospodarstva željeli su svojim znanjem na najbolji način pridonijeti svladavanju poteškoća razvoja gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga nastalo je Hrvatsko društvo za sustave koje promovira važnost kvalitete u razvoju gospodarstva.

Tijekom dva desetljeća rada Hrvatsko društvo za sustave ostvarilo je brojne programe kao što su skupovi, tribine, projekti, prezentacije pomoću kojih su zagovarani sustavsko mišljenje i suradnja struka kao temelja za prijenos društvenih, znanstvenih i gospodarskih spoznaja. CROSS je u prvim godinama djelovanja potporu dobio od Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva znanosti i tehnologije.

CROSS je izdavao svoje glasilo naziva "Sustavsko mišljenje" u kojem su objavljivane vijesti o sustavima upravljanja i kvaliteti. Urednik glasila je Juraj Božićević. Urednički odbor: Alojz Caharija, Goran Galinec, Denis Stjepan Vedrina.

CROSS glasilo
Ideje koje zagovara Hrvatsko društvo za sustave su:
- Sagledavanjem današnjeg stanja gospodarstva odlučiti što proizvoditi, kako pokrenuti proizvodnju i odgovoriti na pitanje od čega će Hrvatska živjeti.
- Obnovom i razvojem Hrvatskoga inovacijskog sustava kao osnove usklađenog djelovanja gospodarstva, znanosti, obrazovanja i tijela vlasti, koja moraju djelovati pošteno, transparentno i neovisno o vanjskim utjecajima.
- Jačanjem društvene odgovornosti akademske zajednice i ostale znanstvene zajednice, tijela vlasti, gospodarske infrastrukture i gospodarskog odlučivanja, gospodarstva.
- Odgovornom kadrovskom politikom spriječiti štetan rast primitivizma.
- Međugeneracijskom suradnjom, nadvladavanjem egoističnosti i egocentričnosti, mudrim očuvanjem razvojnog kontinuiteta.
- Skrbi o mladima i njihovom obrazovanju, o znanstvenoj infrastrukturi s pogledom na budućnost.

Članak iz glasila "Sustavsko mišljenje" objavljen 2006. godine.

CROSS 1
CROSS 2

Hrvatsko društvo za sustave - CROSS
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu
Savska cesta 16/5a
10000 Zagreb

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće