Četvrtak 27 Sij 2022
Ispis

Što je ispitivanje sposobnosti

pt2015Ispitivanje sposobnosti (eng. proficiency testing) relativno je novi pojam u području kvalitete, a odnosi se na određenu vrstu provjere koja upućuje na uspješnost određenih aktivnosti u smislu njihove kvalitete. Ispitivanja sposobnosti predstavljaju svojevrsni ispit za neku organizaciju u pogledu kvalitete usluge koje ona nudi, a uobičajena su za tijela za ocjenjivanje sukladnosti (prvenstveno za laboratorije). Budući da se u ispitivanju sposobnosti organizacija na neki način ocjenjuje, rezultat ispitivanja sposobnosti uvijek je neka vrsta ocjene. Najjednostavnije rečeno, ispitivanje sposobnosti jest vrednovanje rada neke organizacije s obzirom na kvalitetu koja se od nje traži.

classicalchart

Iako je ''ispitivanje sposobnosti'' pojam koji još uvijek nije u potpunosti prepoznat kao alat kvalitete, tijekom vremena dolazi do njegove sve veće primjere i sve veće prisutnosti na tržištu. Još donedavno ni u razvijenijim zemljama to nije bio tako učestao pojam, ali sve više je organizatora ispitivanja sposobnosti koji svoje usluge daju širem spektru organizacija i ovaj pojam postavljaju na njegovo mjesto. Ispitivanja sposobnosti se najčešće provode putem međulaboratorijskih usporedbi, a mogući su i drugi načini. Sve više organizacija koriste ih kao alat kojim će potvrditi kvalitetu svojih usluga i time si olakšati put do određenih certifikata (bilo da je riječ o certifikaciji ili akreditaciji).

Kad se govori o kvaliteti neke organizacije, definitivno su nezaobilazni pojmovi kontrole kvalitete, osiguranja kvalitete i drugi, a najbolji način da se dokaže kvaliteta upravo je dobra ocjena postignuta tijekom ispitivanja sposobnosti. Ova vrsta aktivnosti prvi put se počela primjenjivati za dokazivanje sposobnosti laboratorija. U nekim od jednostavnijih slučajeva, isti uzorak, koji je homogen i stabilan, raspodijeli se nizu laboratorija. Iz postignutih rezultata laboratorija može se zaključiti koliko uspješno ti laboratoriji provode svoja ispitivanja.

Rezultati ispitivanja sposobnosti uglavnom se statistički obrađuju i vrednuju putem određenih pokazatelja (ocjena). Ti pokazatelji upućuju na kvalitetu usluge koju je dosegnuo sudionik ispitivanja sposobnosti. Tako svaka organizacija može potvrditi kvalitetu svojih usluga uspješnim sudjelovanjem u ispitivanjima sposobnosti i to uzeti kao svoju prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu usluga.

Sudjelovanje u ispitivanja sposobnosti pruža sudionicima objektivan način ocjenjivanja njihove osposobljenosti i dokazivanja pouzdanosti njihovih podataka, što omogućuje povjerenje u njihov rad. Cilj ispitivanja sposobnosti nije samo pružiti informaciju o uspješnosti izvedbe određene aktivnosti sudionika već isto tako da omogući sudionicima određenu izobrazbu i informacije dobivene prilikom sudjelovanja u ispitivanju sposobnosti upotrijebe za poboljšanje kvalitete svojih aktivnosti.

Najjednostavnije rečeno, ispitivanje sposobnosti je najbolji alat za dokazivanje sposobnosti neke organizacije da provodi svoje aktivnosti na zadovoljavajućoj razini kvalitete.

 

Izvor: SVIJET KVALITETE

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće