Ponedjeljak 17 Lip 2024
Ispis

Temeljno mjeriteljstvo

mjerzakTemeljno mjeriteljstvo je grana mjeriteljstva koja se bavi definiranjem mjernih jedinica fizikalnih veličina, razvojem novih mjernih metoda fizikalnih veličina, ostvarivanjem mjernih etalona za pojedine fizikalne veličine te uspostavom sljedivosti između tih etalona i korisnika mjerenja u društvu.

Opširnije...

Ispis

Umjeravanje konduktometara

ukon 1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Umjeravanje konduktometara" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2017) čija je autorica Lidija Sarta, M.Sc.

Opširnije...

Ispis

Mjerna nesigurnost u vremenu i praksi

zgmjer1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Mjerna nesigurnost u vremenu i praksi"  iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2020) čiji je autor Zlatko Grgić, dipl. ing. univ. spec.

Opširnije...

Ispis

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ovjernim razdobljima za pojedina zakonita mjerila (NN 82/2017)

dzm pDana 23.08.2017. u Narodnim novinama broj 82/2017 objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ovjernim razdobljima za pojedina zakonita mjerila i načinu njihove primjene i o umjernim razdobljima za etalone koji se upotrebljavaju za ovjeravanje zakonitih mjerila.

Opširnije...

Ispis

Umjeravanje opreme –nekoliko osnovnih pitanja i odgovora

spmlababU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Umjeravanje opreme –nekoliko osnovnih pitanja i odgovora" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 4/2019) čija je autorica dr. sc. Ivanka Lovrenčić Mikelić.

Opširnije...

Ispis

Muke po umjeravanju ili kalibraciji

muke1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Muke po umjeravanju ili kalibraciji" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2016) čiji je autor Zlatko Grgić, dipl.ing.univ.spec.

Opširnije...

Ispis

Što se zapravo određuje umjeravanjem?

metro 1Umjeravanjem nekog instrumenta određuje se razlika između stvarnog i idealnog. Kraj članka. No onima koji ipak žele znati i razumjeti malo više, savjetujemo nastaviti čitati :).

Opširnije...

Ispis

Akreditacija Sekundarnog standardnog dozimetrijskog laboratorija

hmiHrvatski mjeriteljski institut objavio je da je sekundarni standardni dozimetrijski laboratorij (HMI/IRB-SSDL) akreditiran za umjeravanje ionizacijskih komora u radioterapiji.

Opširnije...

Ispis

Konduktometri i njihovo umjeravanje

metikl1Konduktometri su mjerni uređaji koje često susrećemo u laboratorijima. Mjere električnu provodnost tekućina, pa saznajemo koliko je otopljenih tvari u tekućini.

Opširnije...

Ispis

Sljedivost rezultata mjerenja

uaSljedivost je svojstvo mjernog rezultata kojim se taj rezultat dovodi u vezu s navedenom referencijom dokumentiranim neprekinutim lancem umjeravanja, od kojih svako doprinosi utvrđenoj mjernoj nesigurnosti.

Opširnije...

Ispis

Zašto su infracrveni termometri opasni za korištenje?

metmed 1Infracrveni termometri su u posljednje vrijeme sveprisutni zbog svoje praktičnosti tijekom Covid-19 pandemije.

Opširnije...

Ispis

Usklađivanje naziva mjerila s pravilima za tvorbu naziva mjerila prema normi IEC 62419

u1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Usklađivanje naziva mjerila s pravilima za tvorbu naziva mjerila prema normi IEC 62419" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2016) čiji je autor Mirko Vuković, dipl. ing.

Opširnije...

Ispis

Mjerna nesigurnost umjeravanja i ocjena sukladnosti sa specifikacijom

metroteka logoKorisnici instrumenata, ako nakon umjeravanja pojedinog instrumenta vrše provjeru sukladnosti s nekom specifikacijom (bilo vlastitom, bilo objavljenoj u nekoj normi ili preporuci), u načelu postupaju na jedan od dva načina

Opširnije...

Ispis

Upute o primjeni specifičnih zahtjeva za laboratorije koji provode umjeravanje duljine

ud1Hrvatska akreditacijska agencija objavila je HAA-Up-1/6 Upute o primjeni specifičnih zahtjeva za laboratorije koji provode umjeravanje duljine koje daju smjernice o primjeni temeljnih zahtjeva za laboratorije koji provode umjeravanje duljine.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće