Nedjelja 26 Svi 2024
Ispis

DODJELA CERTIFKATA ISO 20000: NOVA RAZINA KVALITETE IT USLUGA

sgsa0Nakon certifikacije po normama kvalitete, sigurnosti i kontinuiteta poslovanja, APIS IT u svoje je poslovanje uveo novi standard: normu ISO 20000  kojom unaprjeđuje sustav upravljanja uslugama.

Opširnije...

Ispis

Organizacijino znanje kao jedan od ključnih elemenata sustava poboljšavanja upravljanja organizacijom

hmd vukovicU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Organizacijino znanje kao jedan od ključnih elemenata sustava poboljšavanja upravljanja organizacijom" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 3/2016) čiji je autor Mirko Vuković, dipl. ing. el.

Opširnije...

Ispis

Proces provođenja audita od strane certifikacijske kuće (behind scenes)

ursa1Jeste li se ikada zapitali kako izgleda cjelokupan proces provođenja audita od strane auditora akreditirane certifikacijske kuće? Što sve taj auditor radi prije nego dođe na sam audit u našu organizaciju?

Opširnije...

Ispis

HAA obavijest akreditiranim certifikacijskim tijelima

haa loHrvatska akreditacijska agencija obavještava akreditirana certifikacijska tijela da 15. rujna 2017. godine završava prijelazno razdoblje u kojem je bilo moguće izdavanje certifikata prema izdanjima norma ISO 9001:2008 i ISO 14001:2008.

Opširnije...

Ispis

Nove ISO norme iz područja sigurnosti

Picture1Pojam sigurnost danas je vrlo raširen u svim segmentima društva, pa tako i u svijetu sustava upravljanja.

Opširnije...

Ispis

Certificirani Povjerenik funkcija sukladnosti sustava upravljanja anti korupcijom prema normi ISO 37001

oskar„Korupcija je dio sustava koji moramo mijenjati. Korupcija ugrožava temelje demokracije, tako što rastače državu u svim njezinim elementima koji čine sustav.

Opširnije...

Ispis

Igor Miličević – URS Adriatica - CERTIFIKACIJA I AKREDITACIJA

urs logoU današnjem globaliziranom poslovnom okruženju postoji velik broj tvrtki koje nude najrazličitije vrste certifikata (lijepe, ružne, različitih boja i dizajna).

Opširnije...

Ispis

ISO 50001 - ključni alat za borbu s klimatskim promjenama

t50001Prenosimo članak iz E-glasnika TÜV Croatia iz lipnja 2017. o normi ISO 50001 Sustavi upravljanja energijom - Zahtjevi koja je ključni alat za borbu s klimatskim promjenama.

Opširnije...

Ispis

Meko auditiranje – „ubojica“ dobrih sustava upravljanja

mekoau 1Meko auditiranje nije pojam koji možemo često čuti u svijetu normi i svijetu certifikacije, ali je itekako vrlo prisutan.

Opširnije...

Ispis

KONČAR – INEM nositelj certifikata upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu OHSAS ISO 18001

koncar i 1KONČAR – Elektronika i Informatika nositelj je certifikata upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu OHSAS ISO 18001:2007.

Opširnije...

Ispis

Nova norma ISO 45001:2018

45i 1Međunarodna organizacija za normizaciju ISO objavila je dana 12.3.2018. godine novu normu ISO 45001; Occupational health and safety management systems koja je zamijenila normu BS OHSAS 18001:2007.

Opširnije...

Ispis

MAMFORCE COMPANY STANDARD

mamoforce MAMFORCE COMPANY© priznati je znak kvalitete koji poslodavcima potvrđuje kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima. 

Opširnije...

Ispis

Tribina ISO forum croaticum - ISO 37001:2016 Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

HGK ISOHrvatska gospodarska komora poziva vas 14. studenoga u 11 sati na 144. tribinu ISO 37001:2016 Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Opširnije...

Ispis

SGS certificirao tvrtku ELKA d.o.o. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011

elka50001SGS Adriatica d.o.o. je završila postupak certifikacije tvrtke Elka d.o.o. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011; sustavi upravljanja energijom.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće