Nedjelja 26 Svi 2024
Ispis

IQNet

iqnetIQNet (The International Certification Network) je međunarodno i najveće udruženje certifikacijskih tijela sa sjedištem u Bernu. Čine ga ukupno 37 certifikacijskih tijela sa preko 200 podružnica, a kao takvo postoji od 1990. godine. Ciljevi IQNet-a su promicanje međunarodne prepoznatljivosti certifikata izdanih za sustave upravljanja od strane članica IQNet-a te prepoznatljivost istih kao jednakovrijednih neovisno o članici IQNet-a koja je potvrdu o certifikaciji izdala.

Osim toga, cilj IQNet-a je na temelju prepoznatosti specifičnih potreba klijenata ponuditi inovativne sustave certifikacija, kao što je npr. certifikacija društveno odgovornog poslovanja prema IQNet shemi SR 10, koja se temelji na zahtjevima norme ISO 26000, a prema čijim se zahtjevima certifikacija ne provodi.
Članovi IQNet-a su do sada certificirali više od 300.000 tvrtki u oko 150 zemalja svijeta, što predstavlja oko 30% ukupno izdanih certifikata sustava upravljanja kvalitetom. Osim certifikacije sustava upravljanja kvalitetom, članovi IQNet-a nude certifikaciju prema većini etabliranih i dobro poznatih sustava upravljanja – ISO 14001, ISO 22000, ISO 27001, SA 8000, HACCP, BRC..

iqnet4
Certifikacijska tijela koja djeluju u sklopu IQNet-a sumarno posjeduju oko 40-tak različitih akreditacija, a predstavnici IQNet-a kao predstavnici zainteresiranih strana sudjeluju u radu međunarodnih organizacija s područja sustava upravljanja kao što su IAF, EA, ISO/CASCO, CIES, GFSI itd. Međusobna prepoznatljivost izdanih certifikata kao istovrijednih temelji se na periodičkim međusobnim ocjenjivanjima članova IQNet-a, a koja se provode prema međunarodnim i općeprihvaćenim normama i normativnim dokumentima.

iqnet2Također, provodi se i izobrazba auditora certifikacijskih tijela koja su dio IQNet-a kako bi se osigurala harmonizirana i usklađena provedba audita unutar IQNet grupe.
Organizacije koje su certificirane od strane certifikacijskih tijela iz IQNet grupe osim certifikata dotičnog certifikacijskog tijela, dobivaju i certifikat te certifikacijski simbol IQNet-a.  

Po udjelu u broju izdanih certifikata u području certifikacije sustava upravljanja kvalitetom i okolišem među članicama IQNet-a prednjači certifikacijsko tijelo CISQ iz Italije (oko 51.000 izdanih certfikata za sustave upravljanja kvalitetom i 8.100 izdanih certifikata za sustave upravljanja okolišem), a slijede ga CQC iz Kine (oko 36.000 certifikata upravljanje kvalitetom i 6.000 okolišem) te DQS iz Njemačke (27.000 certifikata upravljanja kvalitetom i 6.000 upravljanja okolišem).

Član IQNet-a je i hrvatsko certifikacijsko tijelo CRO-CERT koje u tom sustavu ima oko 150 izdanih certifikata za sustave upravljanja kvalitetom te 20-tak za sustave upravljanja zaštitom okoliša.


Više informacija o IQNet organizaciji dostupno je na www.iqnet-certification.com.

iqnet1

Izvor:IQNET

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće