Četvrtak 08 Pro 2022
Ispis

Tribina ISO forum croaticum - ISO 37001:2016 Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

HGK ISOHrvatska gospodarska komora poziva vas 14. studenoga u 11 sati na 144. tribinu ISO 37001:2016 Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Cilj je ove tribine upoznati gospodarske subjekte, tijela državne uprave, javne uprave te sve zainteresirane strane o sadržaju, zahtjevima i  implementaciji  norme ISO 37001:2016. Osim navedenog, razgovarat će se i o prednostima koje ova norma donosi organizacijama koje se odluče biti korak ispred. Novoobjavljena međunarodna norma ISO 37001:2016 koja obrađuje sustave upravljanja za suzbijanje podmićivanja predstavlja značajan razvoj za organizacije koje teže boljem upravljanju rizicima mita i korupcije. Uzimajući u obzir da mito i korupcija nastavljaju biti jedan od prioritetnih organizacijskih rizika, publici će se predstaviti rezultati nekih od globalnih istraživanja koje naglašavaju relevantnost i važnost teme.

O navedenim temama na ovoj će tribini govoriti:
ZORICA PALAC, dip. oec. i ovl. rev., karijeru je započela u reviziji gdje je sudjelovala u projektima kao što su dubinska snimanja, forenzične revizije te poslovna savjetovanja. Ovlaštena je hrvatska revizorica, članica Hrvatske revizorske komore i Udruge certificiranih istražitelja prijevara (ACFE). Menadžerica je u Odjelu za istrage prijevara, Ernst &Young d. o. o. i radi na forenzičnim projektima te na projektima provjere korporativne usklađenosti, procjeni rizika te unaprjeđenju poslovnih procesa radi prevencije od prijevara. Ima višegodišnje iskustvo u istragama prijevara i reviziji kod klijenata iz različitih industrija, a osobito iz sektora maloprodaje i veleprodaje, potrošačkih i industrijskih proizvoda, farmacije i uslužnih djelatnosti.

mr. sc. DEJAN GRAHOVAC, dipl. ing. el., tijekom poslovne karijere radio je u tvrtkama Ericsson Nikola Tesla i Ericsson AS Norway te kao rukovoditelj Odjela informatike i kontrolinga u tvrtki Franck d. d., viši konzultant u tvrtki Deloitte, direktor strateškog razvoja u tvrtki Agencija za komercijalnu djelatnost i više od 10 godina kao direktor vlastite tvrtke za poslovno savjetovanje. Trenutno je zaposlen na radnome mjestu Rukovoditelja razvoja poslovanja certifikacije i treninga u Bureau Veritas Croatia d. o. o. Vodeći je auditor i predavač za sustave upravljanja kvalitetom, okolišem, zdravljem i sigurnošću na radu, energijom i informacijskom sigurnošću te stručnjak u područjima upravljanja projektima, optimizacije poslovnih procesa, metodologija procjene rizika, neprekinutosti poslovanja i socijalnog inženjeringa.

www.hgk.hr


Izvor:HGK

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće