Četvrtak 08 Pro 2022
Ispis

Nove ISO norme iz područja sigurnosti

Picture1Pojam sigurnost danas je vrlo raširen u svim segmentima društva, pa tako i u svijetu sustava upravljanja.

Tako poznajemo npr. opću sigurnost, sigurnost građana, sigurnost na radu, informacijsku sigurnost, kibernetičku sigurnost, zdravstvenu sigurnost,… Za svaku od tih vrsta sigurnosti postoji određena razina nadležnosti i načina brige o istoj.

Ono što im je svakako zajedničko, jest da je svaka od ovih vrsta sigurnosti stupanj zaštite od neke vrste opasnosti, štete, gubitka i sl. Osim samog prepoznavanja opasnosti, vrlo je bitno njihovo pravovremeno uočavanje kad se one pojave.  Kad govorimo o normama za sustave upravljanja, definitivno su najpoznatije norme ISO 27001:2013 Sustavi upravljanja informacijskom sigurnošću i ISO 45001:2018 Sustavi upravljanja sigurnošću i zaštitom zdravlja. U posljednje vrijeme pojavile su se i neke nove norme koje pokrivaju određene elemente sigurnosti.

ISO 22328-1:2020 Sustavi ranog upozoravanja i uzbunjivanja građana
Jedna od njih je norma ISO 22328-1:2020 koja pomaže u ranom upozoravanju i uzbunjivanju prilikom prirodnih katastrofa, a objavljena je od strane ISO organizacije u 2020. godini. Ova norma nije namijenjena za certifikaciju. U  normi ISO  22328-1:2020, čiji puni i službeni naziv glasi: Security   and   resilience   –  Emergency management – Part 1: General guidelines for  the  implementation  of  a  community-based  disaster early  warning  system,  prikazani  su  procesi  koji  mogu pomoći ljudima da se na vrijeme sklone iz područja koja su izložena određenim opasnostima.

Ova norma naglašava kako dobro osmišljen i pripremljen sustav ranog upozoravanja i  uzbunjivanja  građana  omogućuje  zajednici  da  bude svjesnija i brže reagira na određene opasnosti, te da se tako poveća broj spašenih života. ISO 22328-1:2020  prva  je  u  ovom  nizu  normi, a u budućim dijelovima nalazit će se upute za konkretne vrste katastrofa, npr.  potrese i poplave. Ovo je norma koja će sigurno s vremenom postati aktualna i u RH, s obzirom na sve veći broj vrlo snažnih potresa i njihov utjecaj na život ljudi u područjima pogođenima potresima.

ISO 45003:2021 Sustavi upravljanja sigurnošću i zaštitom zdravlja - Psihološko zdravlje i sigurnost na radu - Smjernice za upravljanje psihosocijalnim rizicima
Norma ISO 45003 prvi je međunarodna norma koja daje praktične smjernice za upravljanje psihološkim zdravljem na radnom mjestu. Ona pruža smjernice za upravljanje psihosocijalnim rizicima, kao dio sustava upravljanja sigurnošću i zaštitom zdravlja. Između ostalog, ova norma sadrži informacije o tome kako prepoznati psihosocijalne opasnosti koje mogu utjecati na radnike, poput onih koje proizlaze iz rada kod kuće, što je također jedna aktualnost u vremenu COVID-19 pandemije. I to, za razliku od norme ISO  22328-1:2020, ne samo u RH već u cijelom svijetu.

Ostale prednosti koje donosi primjena ove norme su: visoka razine diskrecijskog napora, poboljšano zapošljavanje i zadržavanje radnika, pojačani angažman radnika,  povećane inovacije, bolja usklađenost sa zakonskim propisima te smanjena prisutnost stresa na radnom mjestu, izgaranja, anksioznosti i depresije radnika. Ova norma je trenutno u završnoj (FDIS) fazi donošenja. S obzirom na to da je dosad dobila 95% odobrenja, ne očekuje se da će konačna verzija značajno odstupati od ove verzije. Objava ove norme predviđena je na ljeto 2021. godine. Također, niti ova norma nije namijenjena za certifikaciju.

Ivan Trstenjak, bacc. ing. sec.
Lead Auditor
Mob.: 099/447-8547
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izvor:URS Adriatica

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće