Četvrtak 08 Pro 2022
Ispis

Zašto su infracrveni termometri opasni za korištenje?

metmed 1Infracrveni termometri su u posljednje vrijeme sveprisutni zbog svoje praktičnosti tijekom Covid-19 pandemije.

Međutim, i prije toga oni su bili dio naše laboratorijske svakodnevice budući da je Metroteka ISO/IEC 17025 akreditirana za njihovo umjeravanje u području od -30 ºC do +500 ºC. Već iz tog raspona jasno je da njihova osnovna namjena nije mjerenje temperature ljudskog tijela.

“Zavodljivost” infracrvenih termometara je u njihovoj (naoko) jednostavnosti, budući da ga čovjek samo uzme u ruku, stisne gumb i temperatura predmeta u kojeg smo ga usmjerili magično se prikaže na ekranu… No, to je zapravo jako daleko od istine. Infracrveni termometri su vrsta termometra koja je najteža za ispravno korištenje i uglavnom se koriste neispravno.

TEMELJI BESKONTAKTNOG MJERENJA TEMPERATURE I INFRACRVENIH TERMOMETARA
Najsličniji instrument infracrvenom termometru, a koji posjedujemo od rođenja, je oko. Ako se zapitamo, ima li višu temperaturu crveni ili bijeli plamen, većina će nas ispravno odgovoriti da je to – bijeli plamen. To smo naučili iskustvom – procijeniti temperaturu predmeta prema njegovoj boji. Zapravo, određivanje temperature iz boje je jedna od najosnovnijih i najtemeljnijih metoda mjerenja i u astronomiji. Zvijezde se i klasificiraju prema bojama koje odgovaraju temperaturama – naše Sunce je žuta zvijezda klase G u koje spadaju zvijezde površinske temperature između 5200 i 6000 K. Čitava tablica klasifikacije zvijezda izgleda ovako (slika niže) i pamti se kao “O Be A Fine Girl Kiss Me”. Zvijezde klase “O” su najviše, a zvijezde klase “M” najniže temperature.

tablica
 
Na planeti Zemlji pak, iskusni radnici u čeličanama i ljevaonicama sposobni su okom procijeniti temperaturu iznad +700 ºC sa impresivnom točnošću od ±30 ºC.
 
Ljudsko oko inače uopće ne može vidjeti svjetlost koju predmet zrači (emitira) ako je temperatura tog predmeta niža od +500 ºC, pa često mislimo da tijela ispod +500 ºC “ne svijetle”. U stvarnosti svi predmeti emitiraju zračenje koje direktno ovisi o njihovoj temperaturi, samo je pitanje u kojem je području frekvencija to zračenje i kako ga mi možemo detektirati. Beskontaktno mjerenje temperature ključno ovisi o razumijevanju odnosa između temperature predmeta i zračenja kojeg predmet emitira.
Infracrveni termometri se ne koriste samo u čeličanama ili zbog mjerenja temperature ljudskog tijela tijekom Covid-19 pandemije, nego npr. i u industriji i ispitivanju hrane te za mnoge druge stvari. Na temelju tih mjerenja donose se odluke, i zbog toga ne smijemo njima olako pristupiti.

Dva fundamentalna svojstva koja infracrvene (IR) termometre razlikuju od svih drugih termometara koje inače koristimo su:
1. Infracrveni termometri su beskontaktni. To je za neke primjene jako dobro jer zbog toga njima možemo mjeriti temperaturu predmeta koji su udaljeni ili se kreću, i to bez ugrožavanja vlastite sigurnosti, bilo da opasnost postoji zbog visoke temperature (čeličane i ljevaonice) ili npr. zarazne bolesti.
2.Signal koji mjerimo infracrvenim termometrom ne dolazi uopće iz termometra nego s površine predmeta čiju temperaturu mjerimo.

ŽELITE ZNATI VIŠE?
Nastavak teksta pročitajte ovdje. U Metroteci ćemo 15.10. održati edukaciju o termometrima, a osim navedenog datuma uvijek nam se možete javiti za organizaciju raznih in house ili jedan na jedan edukacija.

Izvor:METROTEKA

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće