Srijeda 24 Srp 2024
Ispis

Akademija izvrsnosti-novi napredni programi obuke za sustave upravljanja

d1DNV GL pokreće program Akademija izvrsnosti namijenjen praktičnoj edukaciji i usavršavanju iz područja sustava upravljanja. Program Akademije je modularan. Sastoji se od 4 modula namijenjena za rad u skupinama i individualnog mentoringa.

Zašto Akademija izvrsnosti
Potrebe za ovakvom vrstom edukacije postoje na tržištu već dulje vrijeme, a osobito naglašeno s objavom novih normi koje zahtijevaju neka nova znanja i promjene paradigmi.
˝Tokom edukacija i programa obuka koje pružamo iz područja sustava upravljanja, a tu ponajviše mislim na tečajeve za Interne i Lead auditore od strane brojnih polaznika dobivamo povratne informacije o potrebi za tečajevima koji cjelovito pristupaju zahtjevima normi. Pod tim se podrazumijeva ne samo obrada zahtjeva ili metoda auditiranja, već temeljita obrada procesnog pristupa, rizika i mnogih drugih elemenata potrebnih za uspostavu održivog i pouzdanog sustava upravljanja. To nam je bio poticaj za promjenu pristupa definiranju ponude edukacija za iduće razdoblje˝, izjavljuje Franjo Potak, operativni direktor Adriatic područja u DNV GL-u.

Kome je Akademija izvrsnosti namijenjena
Akademija je namijenjena osobama koje su već prošle tečaj za Internog ili Lead auditora i koje se u svom radu na bilo koji način bave upravljanjem procesima ili sustavima, uvođenjem, razvojem i održavanjem sustava upravljanja. Ona je praktična nadogradnja čije podloge nisu samo norme kao što su ISO 9001, ISO 14001 i druge slične norme za certifikaciju. Program je temeljen na brojnim smjernicama, dobroj praksi i iskustvu predavača koji niz godina prate rad Internih i Lead auditora te primjenu sustava upravljanja u različitim tvrtkama u svijetu.

Koje prednosti nudi program
Namjera programa je obuhvatiti ključne elemente sustava upravljanja detaljnije i kroz praktičan rad u malim grupama. Pritom će obrađivati elemente kao što su rizici, zainteresirane strane, kontekst, procesi i procesni pristup te provođenje operativnih kontrola. Moduli su osmišljeni u trajanju od jednog dana uz raspored održavanja koji podrazumijeva pauzu od najmanje nekoliko dana između modula. Time namjeravamo osigurati praćenje primjene naučenog kroz vježbe i primjere.
Ranko Režek, direktor tržišta za područje Adriatic izjavljuje:˝Akademiju izvrsnosti nudimo kao logičan nastavak temeljne edukacije o primjenama međunarodnih normi. Ona će tržištu ponuditi novi model usmjeren na razvoj pojedinca i znanja o sustavu upravljanja i njegovim temeljnjim odrednicama. Osobitu i jedinstvenu dodatnu vrijednost za polaznike vidimo u dijelu koji se odnosi na individualni mentoring kandidata. To je dio koji će uz kvalitetnu pripremu modula omogućiti polaznicima individualni razgovor s predavačima Akademije i osobnu raspravu o praktičnoj primjeni naučenog.˝

Kada Akademija počinje s radom
Prve grupe polaznika očekujemo ove godine u listopadu. Za više informacija o programu Akademije, temama koje obrađuje i metodologiji rada posjetite naše stranice Akademije izvrsnosti.

d2
Izvor:DNV GL

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće