Nedjelja 26 Svi 2024
Ispis

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

zavod za transfuzijskuHrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) neprofitna je zdravstvena ustanova, državni zavod i Referentni centar za transfuzijsku medicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. HZTM je osnovan 1945. godine sa ciljem obavljanja zdravstvene djelatnosti za potrebe transfuzijskog liječenja bolesnika. Djelatnost HZTM obavalja se u tri cjeline:

1) Ravnateljstvo - poslovi rukovođenja ustanovom, upravljanje kvalitetom, ekonomika i računovodstvo, pravni i kadrovski poslovi, mikrobiološka ispitivanja i tehničko održavanje.
2) Medicinska djelatnost - djelatnost u MED se odvija se u dva radna procesa: 1. promidžba i prikupljanje krvi dobrovoljnih davatelja krvi, laboratorijsko testiranje, priprava, čuvanje i distribucija krvnih pripravaka i 2. prijetransfuzijsko ispitivanja bolesnika i laboratorijsko testiranje bolesnika, trudnica i drugih građana.
3) Farmaceutska djelatnost - djelatnost u FAR odvija se u dva radna procesa: 1. proizvodnja infuzijskih otopina i parenteralne prehrane i 2. proizvodnja medicinskih proizvoda. FAR proizvodi infuzijske i druge otopine kojima pokriva oko 45 % potreba zdravstva Hrvatske, medicinske proizvode za jednokratnu uporabu kojima pokriva oko 20% potreba zdravstva Hrvatske te pruža uslugu plinske sterilizacije.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu  osnovao je Odjel upravljanja kvalitetom u listopadu 2000. s ciljem uspostave učinkovitog sustava upravljanja kvalitetom u HZTM u skladu s dobrom proizvođačkom praksom za lijekove i medicinske proizvode i normom ISO 9001.
Aktivnosti odjela su:
 •upravljanje dokumentacijom sustava kvalitete
 •provođenje unutrašnjih prosudbi sustava kvalitete
 •nadziranje provedbe i učinkovitosti korektivnih i preventivnih radnji temeljem unutrašnjih i vanjskih prosudbi i upravinih ocjena sustava kvalitete
 •praćenje pokazatelja kvalitete i izvještavanje Uprave o djelotvornosti sustava kvalitete
 •organiziranje ispitivanja zadovoljstva i sastanaka s korisnicima proizvoda i usluga HZTM
 •praćenje provedbe kontrole izmjena
 •procjena sustava kvalitete dobavljača
 •članstvo HZTM i razmjena podataka u European Haemovigilance Network (EHN)
 •suradnja i razmjena podataka s Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i komisijom Europske unije
 •suradnja s vanjskim konzultantskim i certifikacijskim ustanovama
 •stvaranje etičkih normi i pozitivnog ozračja za dobro poslovanje u HZTM.
 
Politika kvalitete je javno objavljena na njihovim web stranicama, premosimo je u cijelosti. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu obvezuje se:
1. trajno unapređivati sustav kvalitete u skladu s normom EN ISO 9001:2000 i u skladu s normom ISO 13485:2003 za medicinske proizvode;
2. primjenjivati europske i hrvatske zakone i norme u razvoju, proizvodnji i ispitivanju krvi, krvnih pripravaka, infuzijskih otopina i medicinskih proizvoda za jednokratnu uporabu;
3. provoditi istraživanja i primjenjivati nove znanstvene spoznaje radi postizanja veće sigurnosti davatelja i veće sigurnosti i djelotvornosti proizvoda i usluga;
4. provoditi djelotvorne oblike komunikacije s korisnicima u cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva i povećanja njihovog zadovoljstva;
5. poticati motivaciju, trajnu izobrazbu i timski rad djelatnika Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu;
6. biti otvoren prema suradnicima i korisnicima naših proizvoda i usluga i primjenjivati poslovne i ljudske etičke norme;
7. obavještavati zajednicu o važnosti davanja krvi;
8. organizirati rad na najekonomičniji način;

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu je certificiran prema normi HRN EN ISO 9001:2009.
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu prijavio se Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za akreditaciju prema normi HRN EN ISO 15189:2006 i sada je u postupku akreditacije.

Više informacija o Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu i njihovom sustavu kvalitete saznajte na njihovim web stranicama www.hztm.hr.

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće