Srijeda 22 Ožu 2023
Ispis

Simpozij „Poboljšanje kvalitete u zdravstvu – Europski pogledi“ - 2017.

aazs1U Biogradu na moru od 25. - 27. svibnja 2017. je održan simpozij „Poboljšanje kvalitete u zdravstvu – Europski pogledi“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Simpozij je održan u organizaciji Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete u zdravstvu Hrvatskoga liječničkog zbora i suradnji s Hrvatskim društvom za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Hrvatskim društvom za digestivnu kirurgiju, Društvom za kvalitetu Hrvatske udruge medicinskih sestara, Sekcijom za kliničku farmaciju Hrvatskoga farmaceutskog društva, Hrvatskom udrugom za promicanje prava pacijenata i Europskim društvom za kvalitetu u zdravstvu (ESQH). Simpozij je okupio 98 sudionika različitih struka iz područja zdravstva.

Na simpoziju su obrađene teme koje predstavljaju izazove u stalnom poboljšanju kvalitete u zdravstvenim ustanovama kao što su Lean u zdravstvu, kvaliteta i sigurnost u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini, sigurnost i usklađivanje primjene lijekova, pacijent kao partner, uspostavljanje europskih standarda i preporuka te primjeri dobrih praksi.

Prvi dan Simpozija održana je radionica Lean u hrvatskom zdravstvu – prva iskustva i izazovi. Na radionici su voditelji izv. prof. dr. sc. Jasna Mesarić i prof. dr. sc. Nedjeljko Štefanić kroz interaktivne vježbe upoznali polaznike s najvažnijim Lean alatima te njihovom značenju za poboljšanje procesa rada i učinkovitosti. Prikazana su i prva iskustva u primjeni Lean-a; Lean bolnička ljekarna i Lean hitni bolnički prijem.

Drugog dana Simpozija obuhvaćene su teme povezane s izazovima u poboljšanju kvalitete s različitih aspekata uključujući zdravstvene ustanove kao i cjelokupni zdravstveni sustav. Temu su moderirali prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, izv. prof. dr. sc. Jasna Mesarić i prof. dr. sc. Davor Štimac.

Sekcija koja se odnosila na Kvalitetu u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini organizirana je u suradnji s Hrvatskim društvom za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru, a govorilo se o značenju i mogućnostima praćenja kvalitete i sigurnosti pacijenta u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini te o iskustvima u uspostavljanju sustava kvalitete u specijalnim bolnicama za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i poliklinici. U zaključku sekcije dogovoreno je jačanje suradnje dvaju stručnih društava i formiranje radne skupine sa zadatkom poticanja daljnjih aktivnosti. Sudionici su predložili da se ovakva tematska sekcija ponovi i tijekom Nacionalnog kongresa fizikalne medicine i rehabilitacije koji se planira održati tijekom 2018. godine.

Na sekciji o zdravstvenom turizmu, između ostalih predavača izlagao je i pomoćnik ministra zdravstva za zdravstveni turizam Denis Kovačić, dr. med., koji je istaknuo važnost suradnje zdravstvene administracije i klastera za zdravstveni turizam preko kojega se mogu plasirati i investicije zainteresiranih ulagača. Istaknuo je kako je nužno uskladiti zakonski okvir. Izlaganje i veliki međunarodni uspjeh u promociji zdravstvenog turizma u Primorsko-goranskoj županiji imao je doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

aazs2
Trećeg dana simpozija održan je panel na temu Sustav kvalitete u zdravstvu: dometi i prepreke, na kojemu su panelisti Nina Bončić-Mijatović, dipl. iur. - v.d. ravnatelja Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (Hrvatska),  Vesna Zupančič, dr. med. - predstavnica Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, dr. sc. Ahmed Novo, dr. med. - ravnatelj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, prof. dr. sc. Elizabeta Zisovska - ravnateljica Agencije za kvalitetu i akreditaciju zdravstvenih ustanova Republike Makedonije, mr. sc. Siniša Stević, dr. med. - direktor Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske i Vladimir Arsenović - direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije iznijeli iskustva i prikaz aktivnosti u uspostavljanju sustava kvalitete u svojim okruženjima. U zaključku, svi panelisti su se složili kako je za održivost vanjske ocjene kvalitete u zdravstvenim ustanovama nužno osigurati resurse i motiviranost te da vanjska ocjena kvalitete zdravstvenih ustanova doprinosi stalnom poboljšanju kvalitete i sigurnosti u zdravstvu.

Završna sekcija bila je namijenjena primjerima dobre prakse / programa za poboljšanje kvalitete na kojoj su predavači iz zdravstvenih ustanova, KBC Zagreb, KBC Rijeka, OŽB Čakovec, KB Sveti Duh, predstavili primjere dobre prakse koji su implementirani u njihovim zdravstvenim ustanovama.

Simpozij je zatvorila predsjednica Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete u zdravstvu Hrvatskoga liječničkog zbora i predsjednica Europskog društva za kvalitetu (ESQH) izv. prof. dr. sc. Jasna Mesarić uz poruku nastavka održavanja tematskih simpozija i jačanja suradnje u promicanju stalnog poboljšanja kvalitete i sigurnosti u zdravstvu.

www.aaz.hr


Izvor:AAZ

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće