Srijeda 19 Svi 2021
Ispis

Umjerni laboratoriji BiH

umjerni BiHDonosimo popis akreditiranih umjernih (kalibracionih) laboratorija koje je akreditirao Institut za akreditiranje BiH. Prikazujemo ime tvrtke, adresu, područje umjeravanja i web stranicu umjernog laboratorija. Laboratoriji su poredani abecednim redom.

1. AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU I REMONT “ORAO”, Metrološka laboratorija
Šabačkih đaka bb, Bijeljina
Područje: jednosmjerne i niskofrekventne elektromagnetne veličine (napon, struja, snaga i otpornost), kalibracije mjerila (uređaja) zadužinu i ugao i pritisak
www.orao.aero   

2. BNT- TVORNICA MAŠINA I HIDRAULIKE d.d. -Kalibracioni laboratorij
Mehmeda Spahe 1, Novi Travnik
Područje: kalibracija mjerila (uređaja) za dužinu i ugao i za pritisak
www.bnt-tmh.com.ba                    

3. "DELTA PETROL" KAKANJ d.o.o. Laboratorij za kalibraciju mjerila protoka (volumena) tečnih naftnih derivata
Čatići bb, Kakanj
Područje: kalibracija mjerila protoka (volumena) tečnih naftnih derivata
www.delta-petrol.com   

4. “K.J.K.P. Vodovod i kanalizacija ” d.o.o. Sarajevo, Laboratorija za ispitivanje i kalibraciju vodomjera, Odjel za kalibraciju
Ul. Gliše Jankovića 8, Sarajevo
Područje: protok gasa i tečnosti
www.viksa.ba         

5. MIBO Komunikacije d.o.o., Kalibracioni laboratorij
Tvornička 3, Sarajevo
Područje: kalibracija mjerila (uređaja) za dužinu
www.mibo.com.ba    

6. “ROLVAGA” d.o.o., Laboratorija za masu
Fra Bone Ostojića bb, Kiseljak
Područje: masa (masa i konvencionalna masa), vage
www.rolvaga.ba      

7. UNIVERZITET U ZENICI- METALURŠKI INSTITUT “Kemal Kapetanović” ZENICA –Laboratorij za tehnička mjerenja
Travnička 7, Zenica
Područje: kalibracija etalona i mjerila za temperaturu i pritisak
www.miz.ba           

8. UNIVERZITET U ZENICI- METALURŠKI INSTITUT “Kemal Kapetanović” ZENICA – Mehanički kalibracioni laboratorij
Travnička 7, Zenica
Područje: kalibracija mjerila (uređaja) za silu, moment sile i tvrdoću
www.miz.ba         

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće