Nedjelja 03 Pro 2023
Ispis

Demingovih četrnaest točaka i zahtjevi sustava upravljanja kakvoćom prema normama ISO 9000 i ISO 9001

mkspmU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Demingovih četrnaest točaka i zahtjevi sustava upravljanja kakvoćom prema normama ISO 9000 i ISO 9001" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2019) čiji je autor Mirko Vuković, dipl. ing.

U ovome ćemo članku pokušati utvrditi odnos suvremenih normiranih metoda upravljanja i učenja E. Deminga, jednoga od najistaknutijih američkih stručnjaka u području upravljanja kakvoćom, koji je gotovo četrdeset godina radio na razvoju i praktičnoj primjeni suvremenih metoda upravljanja. Deming je suštinu svoje osobne filozofije o upravljanju kakvoćom sažeo u četrnaest točaka čiji je cilj bila preobrazba načina upravljanja u američkim organizacijama. Svoju je filozofiju upravljanja kakvoćom Deming objašnjavao na mnogim seminarima o kakvoći i produktivnosti, koji su imali velik utjecaj na gospodarstvenike i razvoj upravljanja kakvoćom. Glavni elementi Demingove filozofije ugrađeni su i u niz norma ISO 9000 o sustavima upravljanja kakvoćom te u druge slične nizove norma usmjerene na upravljanje okolišem, rizikom, energijom i sl.

U nastavku ćemo pokušati uspostaviti korelaciju točku po točku između Demingovih načela izraženih u tih 14 točaka i odgovarajućih zahtjeva iz norma ISO 9000:2015 i ISO 9001:2015. Deming je učio da je proizvodnja sustav, a ne niz nepovezanih mehaničkih procesa. Sustavski pristup zahtijeva usklađivanje svih aspekata djelatnosti organizacije8. To prije svega zahtijeva povezivanje zadataka koji nastaju u okviru koncepcije upravljanja kakvoćom s misijom organizacije, njezinom vizijom i strateškim ciljevima. Usporedno s tim potreban je mehanizam za trajni proces planiranja i dovođenja planova do svakoga radnoga mjesta. U skladu s planovima potrebno je provoditi ocjenu rezultata rada organizacije. U tome području dugo se primjenjivao financijski pristup, tj. osiguranje ulagačima prihvatljive brzine povrata ulaganja, što je bilo posebno važno vlasnicima, dioničarima i investitorima. S vremenom je postalo jasno da je glavni organizacijin posao zadovoljavanje korisnika9 i drugih interesnih skupina, u koje u širemu smislu također spada i zajednica u kojoj tvrtka djeluje koja obuhvaća potrošače, zaposlenike i sve druge koji su izravno ili neizravno uključeni u rad tvrtke te bi to trebao biti i njezin glavni cilj. Ostvarenje toga glavnog cilja, tj. postizanje zadovoljstva kupaca, automatski dovodi do ostvarenja svih drugih drugotnih ciljeva.

Nadalje, važan je čimbenik koji je potreban za proizvodnju proizvoda visoke kakvoće znanje. Pojedinac ili skupina s odgovarajućim odgovornostima i ovlaštenjima moraju imati i odgovarajuće znanje kako bi mogli preuzeti dane odgovornosti. Suvremena tvrtka složen je sustav u kojemu se donose, prenose i provode odluke. Sastavnice proizvodnje, uključujući kakvoću, ovise o načinu na koji se donose odluke i ustrojstvu sustava za prijenos i provedbu tih odluka. Na kakvoću proizvoda imaju određen utjecaj osobe na svim razinama u tvrtki. Sustavi upravljanja, metode upravljanja kakvoćom i ciljevi upravljanja sami ne mogu dati proizvode najveće kakvoće. Samo motivirani, dobro školovani zaposlenici koji upotrebljavaju ispravnu opremu i dobra gradiva mogu ostvarivati proizvode visoke kakvoće. Ako su oni zanemareni, svaki napor da se poboljša kakvoća osuđen je na propast. Primjena Demingove filozofije upravljanja u Japanu od 1950. godine stvorila je potpunu preobrazbu japanske privrede iz čega je nastalo tzv. japansko privredno čudo. Kao priznanje za njegova postignuća u teoriji i metodama poboljšavanja kakvoće i pouzdanosti proizvoda japanski je car odlikovao dr. Deminga visokim japanskim odličjem. Godine 1950. Japansko društvo inženjera i znanstvenika utemeljilo je godišnju Demingovu nagradu.

Iako su Demingove ideje o upravljanju s oduševljenjem dočekane u inženjerskim krugovima, američki su ih menadžeri teško prihvaćali. Oni su dugo vjerovali da kakvoća povećava troškove i da za kakvoću ljudi trebaju platiti više. Međutim, japanski su im proizvođači automobila i elektroničkih uređaja ubrzo dokazali da su bili u krivu. Demingova teorija upravljanja počiva na četiri ključna elementa tzv. dubokoga znanja (profound knowledge). Ono obuhvaća shvaćanje promjenjivosti u sustavu, tj. da svi sustavi pokazuju svojstvenu promjenjivost, koja onemogućuje točno predviđanje posljedica menadžerskih odluka. Nerazumijevanje postojanja svojstvene promjenjivosti u sustavu često navodi menadžere na nepotrebne pokušaje prilagođavanja sustava kojima se nastoje ukloniti slučajne promjenjivosti (koja je Deming podrugljivo nazivao čeprkanjem po sustavu), što često izaziva upravo suprotan učinak od namjeravanoga10. Drugi je element Demingova dubokog znanja sposobnost razumijevanja sustava. Deming je smatrao da se praksom dijeljenja tvrtke u odvojena poslovna profitna središta ne mogu osigurati optimalne performancije proizvodnoga sustava kao cjeline te je inzistirao da menadžeri taj sustav promatraju cjelovito, pri čemu on treba uključivati dobavljače i korisnike. Prema njegovu shvaćanju u taj sustav trebaju biti uključeni čak i proizvodi koji se već nalaze u rukama korisnika. Treći je element njegova sustava dubokoga znanja razumijevanje ljudske psihologije. On je shvatio da su rezultati rada veći kad zaposlenici nalaze užitak u svojemu radu, oni u tome slučaju provode poboljšanja u onome što rade te ostaju odani svojim kolegama i poduzeću.

Nastavak članka možete pročitati u časopisu Svijet po mjeri (broj 1/2019). Više podataka o časopisu možete saznati na internetskoj stranici Hrvatskog mjeriteljskog društva www.hmd.hr.


Izvor:HMD

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće