Ponedjeljak 05 Pro 2022
Ispis

Green Mark

green mark 1Oznaka Green Mark - Sign of Excellence obilježje je održivosti, odnosi se na izvrsnost zelenih usluga, proizvoda i tehnologija te se dodjeljuje u svrhu stvaranja dodane vrijednosti, promicanja, povećanja konkurentnosti i tržišnog plasmana održivih usluga, proizvoda ili tehnologija. Oznaka se dodjeljuje pravnim osobama za usluge, proizvode ili tehnologije u svim oblicima gospodarske aktivnosti na području Republike Hrvatske sukladno kriterijima za dodjelu oznake.

Uvođenje oznake započelo je 2011. godine donošenjem Pravilnika o dodjeli istoimene oznake i u nastojanju da na hrvatskom tržištu započne proces odvajanja zelenoga od onoga što to nije te da se na takav način krajnjim potrošačima jamči održivost onoga što nabavljaju.

Oznaka se dodjeljuje i za održivu proizvodnju, skladištenje, distribuciju i potrošnju električne i toplinske energije. U kontekstu dodjele oznake, usluga se definira kao svaka samostalna gospodarska djelatnost koja se uobičajeno obavlja za naknadu, ukoliko nije obuhvaćena pravnim propisima vezanim uz slobodu kretanja roba, kapitala i osoba. Proizvod je bilo koji predmet koji je projektiran, proizveden ili na koji drugi način dobiven, neovisno o stupnju njegove preradbe, a namijenjen je stavljanju na tržište. Tehnologija je primjena znanosti i inženjerstva u razvoju strojeva i postupaka kako bi se povećali ili poboljšali životni uvjeti ili povećala djelotvornost ljudskoga rada ili skup inovativnih rješenja koja se koriste u nekom proizvodu ili skup metoda i postupaka za preradbu sirovina u proizvode ili sredstva i uređaji za primjenu tih metoda i postupaka ili procesi kroz koje prolazi proizvodnja od početne faze do gotova proizvoda.

Ono što je posebno kod ove oznake, a koja se dodjeljuje na vremenski rok od 5 godina s pravom produživanja, jest da se vode i stroge kontrole prijavljenog odnosno utvrđenog stanja održivosti usluga, proizvoda i tehnologija u trenutku dodjele same oznake. Tijekom tih pet godina kontrola se obavlja svake godine i to jednom godišnje. Svrha kontrola je utvrditi jesu li se standardi održivosti spustili, ostali jednaki ili povećali. Ukoliko su se spustili, nastupa oduzimanje prava na korištenje oznake, ukoliko su ostali jednaki traži se plan povećanja standarda s našim besplatnim savjetodavnim uslugama u tom smislu, a ako su se povećali nastupilo je puno opravdanje i za ovim projektom i za samog nositelja. Oznaka Green Mark - Sign of Excellence plaća se u jednokratnom iznosu od 20.000,00 HRK za svih pet godina korištenja.

Oznaku GREEN MARK za period od 2012.-2017. godine ostvarili su: ARENA CENTAR (Trigranit Lanište d.o.o.), Banco Popolare Croatia d.d., Biovega d.o.o., Bio-Zrno d.o.o., Eko Prijevoz d.o.o., Ekoplanet d.o.o., EPIEC, KnaufInsulation d.o.o., Makronova d.o.o., Planetopija d.o.o., Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, Solaris d.d., Sveučilište u Zagrebu - Građevinski fakultet te Tehnoplast Profili d.o.o.

Oznaku GREEN MARK za period od 2013.-2018. godine ostvarili su: ABB d.o.o. Hrvatska, Caparol d.o.o. Hrvatska, Conversus d.o.o., DQS Zagreb d.o.o., Gec d.o.o. Plešce, HEP Opskrba d.o.o., HEP RVNP d.o.o., Hladni Val d.o.o., Hrvatski Interijeri d.o.o., Keramika Modus d.o.o., Peugeot Hrvatska d.o.o., Pjer d.o.o., RemondisMadison d.o.o., Robert Bosch d.o.o. Hrvatska i TPA Horwath d.o.o..

green mark
Više podataka o oznaci Green Mark - Sign of Excellence možete saznati na web stranici www.greenvest.com.hr.


Izvor:GREENVEST

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće