Ponedjeljak 17 Lip 2024
Ispis

Upravljanje kvalitetom u željezničkom sektoru

trainISO je objavio novu međunarodnu tehničku specifikaciju koja se koristi uz normu ISO 9001 za primjenu u željezničkom prometu. 

Opširnije...

Ispis

Upravljanje objektima - ISO 41001

isoMeđunarodna organizacija za normizaciju (ISO) razvija novu normu za sustave upravljanja – upravljanje objektima prema ISO 41001.

Opširnije...

Ispis

SGS certificirao tvrtku ELKA d.o.o. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011

elka50001SGS Adriatica d.o.o. je završila postupak certifikacije tvrtke Elka d.o.o. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011; sustavi upravljanja energijom.

Opširnije...

Ispis

IATF 16949 - sustavi upravljanja kvalitetom u autoindustriji

autosTijekom listopada 2016. godine, nova će međunarodna norma IATF 16949:2016 zamijeniti tehničku specifikaciju ISO/TS 16949:2009, koja  određuje zahtjeve za sustav upravljanja kvalitetom u razvoju i proizvodnji, montaži i servisiranju proizvoda automobilske industrije.

Opširnije...

Ispis

Radionica Certifikacija po ISO normama - put do veće konkurentnosti

urs59086a1U ŽK Bjelovar 17. svibnja 2017. direktor tvrtke United Registrar of Systems Adriatica d.o.o. Igor Miličević održati će besplatnu radionicu Certifikacija po ISO normama - put do veće konkurentnosti.

Opširnije...

Ispis

Norma za razvoj postaja za napajanje vozila na vodik

vodikovVožnja automobila na pogon vodikom nije više tako daleka budućnost, a ISO danas aktivno radi na razvoju tehnologija koje koriste vodik kao gorivo.

Opširnije...

Ispis

SGS certificirao tvrtku TVORNICA ULJA ČEPIN d.d. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011

sgscepin50001SGS Adriatica d.o.o. je u ožujku 2017. godine završila postupak certifikacije tvrtke Tvornica ulja Čepin d.d. prema zahtjevima norme ISO 50001:2011; sustavi upravljanja energijom.

Opširnije...

Ispis

Nova ISO norma za smanjenje troškova nabave plinske turbine

pturbinaSukladno predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency, IEA), do 2040. godine očekuje se porast zahtjeva za energijom za oko 37%. Stoga su aktivnosti vezane za proizvodnju energije uvijek aktualne.

Opširnije...

Ispis

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina u RH

proizvodnjaIstraživanje i proizvodnja nafte i plina u Hrvatskoj započeli su nakon Drugog svjetskog rata, a nekadašnji INA Naftaplin, koji je sinonim za otkrića brojnih naftnih i plinskih polja, osnovan je davne 1952. godine.

Opširnije...

Ispis

Nove ISO norme za utvrđivanje lijekova u području farmacije

lijekoviStotine tisuća lijekova koji se daju na recept na tržištima širom svijeta uvjetuju sve složenije i rizičnije poslovanje farmaceutske industrije, brz porast dostupnih lijekova pridonosi povećanoj nesigurnosti i mogućim rizicima.

Opširnije...

Ispis

Certifikatom do tržišta

mingMinistarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta najavilo je raspisivanje natječaja ''Certifikatom do tržišta''. Prihvatljivi prijavitelji su pravne ili fizičke osobe koje su mikro, mala ili srednja poduzeća.

Opširnije...

Ispis

Jedinstveno ocjenjivanje u elektrotehnici

ieceeDokument IECEE-ILAC-IAF Uputa za provedbu jedinstvenog ocjenjivanja u elektrotehničkom području razvila je zajednička radna skupina članova IEC-a, ILAC-a i IAF-a, a on daje smjernice za pripremu, provedbu i dovršavanje ocjenjivanja na zajedničkoj osnovi.

Opširnije...

Ispis

Održan tečaj SCC – Sigurnosno certificiranje dobavljača

sgs css1SGS Adriatica d.o.o. je u suradnji s tvrtkom Helb d.o.o. dana 05.12.2016. godine održala tečaj za SCC – Sigurnosno certificiranje dobavljača (Sicherheits Certifikat Contraktoren).

Opširnije...

Ispis

Počinju radovi na najvećem željezničkom infrastrukturnom projektu

hzsgsHŽ Infrastruktura potpisala je ugovore sa zajednicom ponuditelja koju čine hrvatske tvrtke DIV d.o.o., DALEKOVOD d.d. i ZAGREB-MONTAŽA d.o.o., dok je ugovor za provođenje nadzora nad radovima potpisan sa zajednicom ponuditelja koju čine hrvatske tvrtke SGS Adriatica i Investinženjering.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće