Četvrtak 08 Pro 2022
Ispis

IATF 16949 - sustavi upravljanja kvalitetom u autoindustriji

autosTijekom listopada 2016. godine, nova će međunarodna norma IATF 16949:2016 zamijeniti tehničku specifikaciju ISO/TS 16949:2009, koja  određuje zahtjeve za sustav upravljanja kvalitetom u razvoju i proizvodnji, montaži i servisiranju proizvoda automobilske industrije.

Tehnička specifikacija ISO/TS 16949 za sustave upravljanja kvalitetom u automobilskoj industriji  prvi put je objavljena 1999.godine, a razvili su je stručnjaci iz IATF-a u suradnji s ISO Tehničkim odborom – ISO/TC  176.

IATF (International Automotive Task Force) međunarodna je skupina proizvođača automobila i povezanih trgovačkih društava koja ima cilj poboljšanje kvalitete proizvoda u automobilskoj industriji za kupce širom svijeta.
IATF uspostavljen je u svrhu postizanja konsenzusa u pogledu temeljnih međunarodnih zahtjeva za sustav upravljanja za sve zainteresirane strane u automobilskoj industriji, zatim radi razvoja politika i postupaka zajedničke registracijske (certifikacijske) sheme, održavanje odgovarajuće obuke i uspostavljanja mreže sudionika.
Članovi IATF uključuju: BMW Group, Chrysler Group, Daimler AG, Fiat Group Automobile, Ford Motor Company, General Motors Company, PSA Peugeot Citroen, Renault SA, Volkswagen AG i proizvođače vozila odgovarajućih trgovačkih društava - AIAG (SAD), ANFIA (Italija), FIEV (Francuska), SMMT (Velika Britanija) i VDA (Njemačka).

Cilj nove međunarodne norme, IATF 16949:2016, je razvoj sustava upravljanja kvalitetom koji:
• pruža za trajno poboljšanje,
• naglašava prevenciju nedostatka,
• sadrži specifične zahtjeve i alate za automobilsku industriju,
• potiče smanjenje varijacija i otpada u opskrbnom lancu.
Ova međunarodna norma definira temeljne zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom za proizvodnju i usluge u automobilskoj proizvodnji kao i za pomoćne dijelove.

IATF 16949:2016 je inovativan dokument sa snažnom orijentacijom na klijenta. Povratne informacije zatražene od certifikacijskih tijela, auditora, dobavljača i proizvođača originalne opreme (OEMs) oblikovale su razvoj ove međunarodne norme. IATF 16949:2016 također uključuje zajedničke automobilske zahtjeve specifične za korisnika, a usklađen je s ISO 9001:2015.

U IATF 16949:2016 – posebni zahtjevi za automobilsku industriju  razvijeni su od Međunarodne automobilske operativne skupine (IATF)  tako da ona posjeduje autorska prava za ovaj dokument. Naslov ove međunarodne  norme " IATF 16949" registrirani je zaštitni znak IATF-a.

Zahtjevi za certifikaciju prema IATF 16949:2016 definirat će se u novoj reviziji IATF dokumenta Pravila za postizanje i održavanje IATF priznanja, koji će biti objavljen u studenom 2016.godine. Smjernice za prijelaz s ISO/TS 16949:2009 na IATF 16949:2016 dat će se u posebnom dokumentu koji će biti objavljen na IATF-ovim internetskim stranicama.


 
  

Izvor: IATF

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće