Srijeda 29 Ruj 2021
Ispis

Značaj gurua kvalitete

znacaj guruaPojam guru označava uvaženog učitelja i duhovnog vođu. Pojam guru se koristi u raznim područjima pa tako i u području kvalitete. Gurui kvalitete su osobe koje su pridonijele razvoju kvalitete. Njihov rad je presudan za razvoj znanosti o kvaliteti. Oni su odredili filozofske pravce u kvaliteti.

Guru kvalitete označava karizmatičnu osobu koja je, svojim konceptom i pristupom kvaliteti pridonijela razvoju kvalitete u svijetu.

Posljednjih 80 godina razvoja kvalitete u svijetu obilježili su gurui kvalitete. U periodu od drugog svjetskog rata do danas, razlikuju se tri grupe gurua kvalitete, to su:
1. ”Rani Amerikanci" - oni su svojim radom utjecali na razvoj kvalitete u Japanu
Predstavnici su: Joseph M. Juran, Edwards Deming i Armand Feigenbaum
2. "Japanci" - oni su razvili novi koncept kvalitete, a sve to na osnovama učenja “Ranih Amerikanaca"
Predstavnici su: Kaoru Ishikawa, Genichi Taguchi i Shingeo Shingo
3. "Novi Zapadni" - oni su podigli nivo svijesti o kvaliteti na Zapadu
Predstavnici su: Philip Crosby, Tom Peters i Clauss Moller

Gurui kvalitete imali su i još uvijek imaju veliki značaj u poboljšavanju kvalitete, poboljšavanju produktivnosti organizacija, osvajanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta. Naglasili su važnost znanja koje se postiže kroz sustave, procesne varijacije i teorije znanja. Razvili su principe upravljanja u organizacijama kao što su usvajanje novih filozofija, cijena nije najvažnija, potreba kontinuiranog razvoja, izobrazba osoblja, vodstvo uprave.

Gurui kvalitete su skrenuli pozornost na problem nepoznavanja strategije razvoja organizacije, problem kratkoročnih planova,
česte promjene uprave, problem vođenja organizacije samo statistički putem brojki itd. Predlagali su savjete za poboljšavanje upravljanja kroz potrebe za novim znanjima, rješavanje otpora prema promjenama, uvođenje kontrole u organizacijama, važnost timskog rad i povećanje motivacije zaposlenika.

Naglašavaju važnost zadovoljstva kupaca. Ističu da je zadovoljstvo kupaca na prvom, posljednjem i svakom mjestu.

Gurui kvalitete zastupali su stav da najvažniju ulogu, a time i najveću odgovornost, u organizacijama imaju menadžeri. Isticali su da je neodgovornost menadžera u planiranju i predviđanju dinamike promjena glavni uzročnik prekomjerne potrošnje resursa i neadekvatnog angažiranja radne snage i opreme, što se odražava na povećanje troškova proizvodnje, a samim tim i na cijenu koju plaća potrošač.

Gurui kvalitete su popularizirali primjenu tradicionalnih alata za upravljanje kvalitetom i imali su i još uvijek imaju velik značaj u svim područjima  razvoja i upravljanja kvalitetom.

Juran Deming Harrington

Veliki značaj gurua kvalitete je također u njihovom pisanju knjiga u kojima su prenijeli svoja znanja. Donosimo popis od 20 zapaženijih knjiga koje su napisali gurui kvalitete poredane abecednim redom:
1. A Revolution in Manufacturing : The Smed System (1985) - Shigeo Shingo
2. Cutting the cost of quality (1967) - Philip Bayard Crosby
3. Economic control of quality of manufactured product (1931) - Walter Andrew Shewhart
4. Introduction to Quality Control (1990) - Kaoru Ishikawa
5. Juran on Planning for Quality (1988) - Joseph Moses Juran
6. Let's talk quality (1989) - Philip Bayard Crosby
7. Management of Quality Control (1967) - Joseph Moses Juran
8. Out of the Crisis (1986) - William Edwards Deming
9. Statistical method from the viewpoint of quality control (1939) - Walter Andrew Shewhart
10. Some Theory of Sampling (1966) - William Edwards Deming
11. Quality control: principles, practice and administration (1945) - Armand Vallin Feigenbaum
12. Quality Planning and Analysis (1970) - Joseph Moses Juran
13. Quality is Free (1979) - Philip Bayard Crosby
14. Quality Control Handbook (1951) - Joseph Moses Juran
15. QC Circle Koryo : General Principles of the QC Circle (1970) - Kaoru Ishikawa
16. The Key to Japan’s Competitive Success (1986) - Masaaki Imai
17. The Shingo Production Management System: Improving Process Functions (1992) - Shigeo Shingo
18. The strategy of situation management (1969) - Philip Bayard Crosby
19. Total Quality Control (1961) - Armand Vallin Feigenbaum
20. Upper Management and Quality (1980) - Joseph Moses Juran


Izvor:SVIJET KVALITETE

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće