Utorak 18 Svi 2021
Ispis

Certificirani stručnjak - BIM

tuv bimTÜV HELLAS (TÜV NORD) i BIM ACADEMY udružili su snage kako bi udovoljili zahtjevima digitalne transformacije u vezi s informacijskim modeliranjem zgrada (BIM).

Ova potpuno nova shema certificiranja ljudi na BIM-u ima pet relevantnih pod-shema / kategorija, koje odgovaraju najzahtjevnijim potrebama građevinske industrije i udovoljavaju bitnim zahtjevima procesa informacijskog modeliranja zgrada.

Ova nova shema, nazvana certificiranim stručnjakom BIM "ce-BIM", pokriva vještine za:
ce- BIM temeljna edukacija     (održava se od 19-24/04 u formi webinara;  Cijena: 950,00 Eur)
ce- BIM specijalist / inženjer   (tbd)
ce- BIM koordinator                 (tbd)
ce- BIM upravitelj zajedničkog podatkovnog okruženja   (tbd)
ce- BIM menadžer                   (tbd)

Svaka podshema certifikata uzima u obzir zahtjeve standarda ISO 19650-1 / 2 i UNI 11337 i odgovara određenoj ciljnoj skupini profesionalaca s relevantnim iskustvom u korištenju BIM tehnologije. Ovjeru tehničkog osoblja i inženjera provest će TÜV HELLAS (TÜV NORD) na temelju znanja i pozadine BIM AKADEMIJE.

Štoviše, sveobuhvatni programi obuke temeljeni na bogatom iskustvu BIM akademije, bit će ponuđeni profesionalcima s gore spomenutim pod-shemama, kako bi se pripremio teren za buduće nadležne BIM resurse.

ce-BIM temeljna edukacija
Zahtjevi:
Na ovoj se razini pretpostavlja da su kandidati upoznati s osnovnim načelima digitalizacije, industrijskom terminologijom, standardima i načinima primjene BIM-a u infrastrukturi i projektima izgradnje.
Znanje:
Kako bi se osiguralo da kandidati posjeduju osnovno znanje o BIM-u, njegovim primjenama, industrijskim standardima, međunarodnim naporima digitalizacije, organizacijama i skupinama, prednostima i općenitim tijekovima rada BIM-a kao dizajna, upravljanja projektima, upravljanja imovinom / isporuke projekata i alat za upravljanje objektima.
Adresa:
Profesionalci sa ograničenim iskustvom, inženjeri ili arhitekti aktivni u dizajnu, nabavi, gradnji, industriji zgrada i objekata, uključujući vlasnike, operatore, upravitelje objekata, proizvođače, dobavljače itd.
Trajanje programa obuke: 30h.

ce-BIM specijalist / inženjer
Zahtjevi:
Razdvaja se na 7 specijalnosti (arhitektonske, strukturne, MEP, ceste, tuneli i mostovi, željezničke i metro linije i podzemni vodovi). Na ovoj se razini pretpostavlja da su kandidati upoznati s osnovnim sadržajem sličnim Temeljnoj edukaciji plus faza dizajniranja ili autoriziranja raspoređena u 7 različitih specijalizacija (arhitektonske, građevinske, MEP, ceste, tuneli, mostovi, željezničke i podzemne komunalije).
Znanje:
Kako bi se osiguralo da kandidati posjeduju znanje i vještine stvaranja bogatih 3D BIM dizajna koji su dobro povezani, koji su primjereni za korištenje kao alati za upravljanje dizajnom i projektima, te primjene potrebnih QA / QC postupaka koji osiguravaju kvalitetu sadržaja .
Namjenjeno:
Specijalizirani inženjeri / profesionalci koji rade na više tehničkih / praktičnih disciplina poput BIM programera, BIM arhitekata, BIM inženjera i BIM dizajnera.
Trajanje programa obuke: 60h.

ce-BIM Koordinator
Zahtjevi:
Na ovoj se razini pretpostavlja da kandidati stvarno dobro razumiju proces koordinacije dizajna, tijekove suradnje, prepoznavanje i upravljanje problemima konstruktivnosti.
Znanje:
Kako bi se osiguralo da kandidati posjeduju znanje i vještine za sve discipline i sadržaje dizajna, BIM planove izvršenja, ugovorne obveze BIM-a, autorske smjernice i BIM, QA / QC procese te da imaju dovoljan kapacitet za čitanje i pravilno tumačenje BIM geometrijskih, inženjerskih i sadržaje podataka, upravljati i osigurati da BIM dizajnira federaciju, upravljati BIM podacima i tečno koristiti rješenja za suradnju i platforme za koordinaciju dizajna kako bi identificirao nepodudarnosti i probleme s konstruktivnošću, a zatim navesti odgovarajuće RFI-je
Namjenjeno:
Stariji i iskusni profesionalci koji imaju relevantno inženjersko / građevinsko iskustvo i imaju post-građevinsko iskustvo poput BIM koordinatora, BIM stručnjaka.
Trajanje programa obuke: 48h.

ce-BIM Common Data Environment (CDE) - Manager
Zahtjevi:
Na ovoj se razini pretpostavlja da su kandidati upoznati s upravljanjem informacijama, rukovanjem podacima, razmjenom znanja / informacija, informacijskom sigurnošću, razvojem IT infrastrukture i procesima digitalizacije relevantnim za BIM, digitalizacijom i digitalnom infrastrukturom koja je s njom povezana u konstrukciji i poslovanje objektima.
Znanje:
Glavni cilj ove podsheme je osigurati da kandidati posjeduju znanje i vještine povezane s informacijskim sustavima, općenito o računalnim mrežama i infrastrukturi oblaka, protokolima razmjene informacija, informacijskoj sigurnosti, analizi podataka, poslovnoj inteligenciji, tijekovima suradnje, CDE protokoli i standardi, CDE rješenja, koordinacija dizajna i RFI tijekovi rada, kao i upravljanje dokumentima, metode / aplikacije dijeljenja i BIM relevantno strukturiranje, održavanje i distribucija podataka.
Namjenjeno:
Stariji i specijalizirani profesionalci koji rade u građevinskoj industriji, poput BIM menadžera, CDE menadžera.
Trajanje programa obuke: 48h.

ce-BIM Manager
Zahtjevi:
Na ovoj se razini pretpostavlja da su kandidati upoznati s upotrebom BIM-a u procesima upravljanja projektima i na radnom mjestu
građevinske aplikacije razumijevanjem koncepata projektnih kontrola, planova izvršenja, BIM tijekova rada,
autorske smjernice, upravljanje podacima o objektima itd.
Znanje:
Kandidati posjeduju znanje i vještine za izradu potrebnih dokumenata i rukovanje ugovorima
aspekte, postupke digitalizacije, BIM tijekove rada, QA / QC propise, uz punu svijest o korištenju BIM-a kao
alat za upravljanje dizajnom, projektima i objektima. Kandidati moraju imati i dovoljno sposobnosti za razvoj BIM-a
kapaciteta unutar svojih organizacija, kao i izrada mape puta za stjecanje dovoljnih resursa i upravljanje njima
u skladu s digitalnim politikama i strategijama organizacije.
Namjenjeno:
Specijalizirano osoblje koje radi u građevinskoj industriji poput BIM menadžera, CDE menadžera, starijih arhitekata, inženjera
menadžeri, tehnički menadžeri i upravitelji objekata.
Trajanje programa obuke: 60h.

Za više informacija:
TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Gospođa Dora Nomikou
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., tel. +30 2152157488
BIM akademija
Gospođa M. Laiou
e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mobitel: +30 6940864408


Izvor:TUV Croatia

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće