Srijeda 29 Ruj 2021
Ispis

Besplatni webinar Zelena tranzicija-rješenja za održivu budućnost

zelena tranzicija 1Bureau Veritas vas poziva na besplatni webinar u svrhu prezentacije osnovnih pojmova bitnih za razumijevanje važeće regulative i normi u području održivog razvoja i zelene tranzicije. 

Besplatni webinar će se održati 10.09.2021. u trajanju od 10:00-12:30 sati.

Za suočavanje s aktualnim izazovima u području klime i okoliša na globalnoj i europskoj razini donesen je čitav niz mjera i propisa. Europska unija uspostavila je svoju strategiju za postizanje održivosti gospodarstva tzv. „Europski zeleni plan“ te se obvezala na smanjenje emisija za 60% u usporedbi s razinom iz 1990. godine.  Cilj je postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Europski zeleni plan uključuje mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Europski zeleni plan obuhvaća sve gospodarske sektore, a posebice promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada te industrije kao što su proizvodnja čelika, cementa, tekstila i kemikalija. Primjena navedenih mjera odnositi će se na brojne sudionike poslovnog okruženja.

PROGRAM WEBINARA:
CARBON FOOTPRINT (UGLJIČNI OTISAK)
    Učinak staklenika
    Trendovi emisija stakleničkih plinova
    Europski zeleni plan
    Izvještavanje o emisijama stakleničkih plinova
    Pojednostavljeni primjer izračuna ugljičnog otiska organizacije

LIFE CYCLE ASSESMENT (LCA)
    EU Akcijski plan za kružno gospodarstvo
    LCA analiza- Metode analize uzroka nesukladnosti
    Zelena javna nabava i uspostava održivog razvoja i resursno učinkovite ekonomije
    Izdvojeni dokumenti kojima je temelj LCA analiza i njihova primjena

DJELOTVORNO UPRAVLJANJE UGLJIKOM ORGANIZACIJE
    Ugljični otisak organizacije (HRN EN ISO 14064-1:2019, HRN EN ISO 14064-2:2019,  HRN EN ISO 14064-3:2019)
    Ugljični  otisak proizvoda  ( HRN EN ISO 14067:2018 )      
    LCA, EPD  (HRN EN ISO 14040:2008/A1:2020, HRN EN ISO 14044:2008/A1:2018 )
    Godišnje izvještavanje o održivosti organizacije(sustainability report) i verifikacija istog
    ISCC EU i ISCC PLUS

Predavači:
dr.sc. Morana Česnik Katulić, univ. spec. oec., mag. ing. oecoing.;  EKONERG – Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o.
Hrvoje Malbaša, mag.ing.stroj.; EKONERG – Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o.
Gregor Simonič, dipl.ing.stroj.; predavač i vodeći auditor Bureau Veritas, d.o.o. Slovenija

Za sve dodatne informacije i prijavu, slobodno nas kontaktirajte na 051/569 050 ili putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

zelena tranzicija 2

www.bureauveritas.hr

Izvor:BVC

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće