Nedjelja 03 Pro 2023
Ispis

Poslovanje postaje sve zelenije

DNVGL o1Upravljanje okolišem postiže napredak – od zelenih mogućnosti ka strateškim vrijednostima. U najvećem je dijelu za takav napredak zaslužno tržište i potrošači koji jasno izražavaju svoje potrebe za održivim proizvodima.

Ti su rezultati dobiveni ispitivanjem više od 1,700 profesionalaca u svijetu, a koje je proveo DNV GL u suradnji s međunarodnim institutom za istraživanja GFK Eurisko. Cilj je ispitivanja bio saznati kakav pristup tvrtke zauzimaju u upravljanju okolišem.

Rezultati ispitivanja 2017. godine uspoređeni su s rezultatima ispitivanja na istu temu provedenih 2014. godine.  Rezultati pokazuju da je glas potrošača važan. Zahtjevi kupaca i potrošača najvažniji su pokretač za provođenje upravljanja okolišem (50%). Ako taj rezultat usporedimo s rezultatom iz 2014. godine, radi se o povećanju od 15%.  Također, vrlo važan pokretač su zakoni i propisi (77%). Pritisak od strane drugih zainteresiranih strana pokretač je u 25% slučajeva- što je povećanje od 10% u odnosu na prošlo ispitivanje. Rizici s kojima se tvrtke suočavaju gotovo su isti kao i tri godine prije, a glavni rizici su odlaganje otpada (55%), upravljanje opasnim materijalom (44%) i otpadne vode (36%).

Povećana ulaganja, ali smanjen fokus na lanac opskrbe
Od ispitanih tvrtki, 74% izjavljuje da je upravljanje okolišem važno za provođenje njihove strategije, a 45% njih izjavljuje da će njihova tvrtka povećati ulaganja u upravljanje okolišem (gotovo 10% više u odnosu na ispitivanje 2014.). Širom svijeta, 96% tvrtki provelo je najmanje jednu akciju za procjenu ili djelovanje na rizike po okoliš u 2017.  Glavne su aktivnosti pritom obuhvaćale: monitoring procesa provjere usklađenosti sa zakonskim zahtjevima (73%), provođenje aktivnosti redovnog održavanja s ciljem minimiziranja utjecaja na okoliš (70%) te provođenje stalnih procjena učinka na okoliš (65%).

Uz povećan fokus na vlastite aktivnosti, rezultati pokazuju da samo jedna od tri tvrtke ima program sustava upravljanja okolišem za dobavljače. Ta je činjenica iznenađujuća s obzirom da je usmjerenost na dobavljače ključan aspekt za vanjske dionike. Luca Crisciotti, CEO DNV GL – Business Assurance, izjavljuje: “Ohrabrujuće je vidjeti da tvrtke pokazuju pozitivan trend u upravljanju okolišem. No, još uvijek to nije tako kada je u pitanju mreža dobavljača. I, kao što je slučaj na primjeru potrošača, tvrtke bi trebale biti svjesne utjecaja koje imaju na dobavljače po pitanju poboljšanja održivosti cijelog lanca.˝

Norme pružaju vrijednost
Smanjenje broja neželjenih događaja po pitanju okoliša prepoznato je kao primarni benefit koji se postiže upravljanjem okolišem, prema izjavama 52% ispitanika.  Slijede poboljšanje odnosa s nadležnim tijelima (48%), financijske uštede (40%) i komparativne prednosti (36%). Oko 80% tvrtki koje su sudjelovale u ispitivanju izjavljuje da sustav upravljanja okolišem temeljen na ISO 14001 i certifikacija prema toj normi predstavlja dodanu vrijednost. Posebno je važna primjena ove norme kada je u pitanju ispunjenje zakonskih zahtjeva (77%) i postizanje poboljšanja (72%).

Saznajte više

DNVGL o2
Izvor:DNV GL

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće