Ponedjeljak 17 Lip 2024
Ispis

Kako procijeniti učinke održivih mjera?

siqoko1Mnoge tvrtke u fazi aktivne transformacije održivosti muče se s pitanjem kako mjeriti učinke i ciljeve održivosti. Izvještavanje o okolišu, društvu i upravljanju vruća je tema kako u tvrtkama tako i u Vijeću Europske unije.

Opširnije...

Ispis

Nacionalnom parku Paklenica dodijeljen certifikat ISO 9001:2015

paklenica1Međunarodna certifikacijska kuća Bureau Veritas nakon uspješno provedenog audita dodijelila je NP Paklenici certifikat ISO 9001:2015 koji je dokaz o uspostavljenom sustavu upravljanja kvalitetom.

Opširnije...

Ispis

Održivost – život u skladu s potrebama i mogućnostima?

odrzspm2019U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Održivost – život u skladu s potrebama i mogućnostima?" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 4/2019) čija je autorica Tatjana Ručević, mag. oec.

Opširnije...

Ispis

ISO 14001:2015 - SEMINAR ZA VODEĆEG AUDITORA

14001 1Tvrtka SGS Adriatica d.o.o., Karlovačka cesta 4i, 10020 Zagreb, održat će u terminu od 24. - 28. 04. 2017.  seminar za vodećeg auditora prema zahtjevima norme ISO 14001:2015.

Opširnije...

Ispis

EMAS verifikatori

hremas 1Zadaće verifikatora za EMAS su procijeniti poštuje li organizacija u svojoj analizi utjecaja na okoliš, svojom politikom zaštite okoliša, sustavom upravljanja okolišem zahtjeve Uredbe (EZ) br. 1221/2009.

Opširnije...

Ispis

Svjetski dan voda - 2017.

wwd2017 1Svjetski dan voda obilježava se u cijelome svijetu 22. ožujka u cilju skretanja pozornosti na izuzetnu važnost vode i vodnih resursa.

Opširnije...

Ispis

Poslovanje postaje sve zelenije

DNVGL o1Upravljanje okolišem postiže napredak – od zelenih mogućnosti ka strateškim vrijednostima. U najvećem je dijelu za takav napredak zaslužno tržište i potrošači koji jasno izražavaju svoje potrebe za održivim proizvodima.

Opširnije...

Ispis

Znak zaštite okoliša - ''Prijatelj okoliša''

prijateljokolisaMinistarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske objavilo je Pravilnik o znaku zaštite okoliša 'Prijatelj okoliša' (NN 91/2016).

Opširnije...

Ispis

Značaj vode i vodnih resursa za opstanak planete Zemlje

vodaU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Značaj vode i vodnih resursa za opstanak planete Zemlje"  iz časopisa Svijet po mjeri (broj 2/2016) čija je autorica dr. sc. Sonja Tolić, dipl. ing.

Opširnije...

Ispis

Potpisan ugovor za financiranje aktivnosti u okviru Fonda za bilateralne odnose

hmi1Potpisan je ugovor za financiranje bilateralne aktivnosti „Okoliš – Stvaranje preduvjeta za uspostavu međunarodno sljedive mjeriteljske infrastrukture u HMI za podršku praćenja okoliša u RH“.

Opširnije...

Ispis

Video detektori požara

fireISO je objavio novu tehničku specifikaciju iz područja sustava za otkrivanje požara - ISO/TS 7240-29:2017.

Opširnije...

Ispis

Prijatelj okoliša - Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

prijokoMinistarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je 12. srpnja 2016. godine savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o znaku zaštite okoliša „Prijatelj okoliša“.

Opširnije...

Ispis

SGS održao seminar za LEAD AUDITORE ISO 14001:2015

14001sgs1U organizaciji tvrtke SGS Adriatica d.o.o., u Zagrebu je 24. - 28. 04. 2017. održan tečaj za vodeće auditore sustava upravljanja kvalitetom - prema novoj verziji norme ISO 14001:2015.

Opširnije...

Ispis

Praćenje kvalitete zraka u RH

kvzrakaSukladno hrvatskim propisima, Agencija za zaštitu okoliša (AZO) izrađuje godišnje izvješće o praćenju kvalitete zraka na području Republike Hrvatske koje sadrži podatke o kategorijama kvalitete zraka oko mjernih postaja Državne mreže i lokalnih mreža za trajno praćenje kvalitete zraka.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće