Srijeda 24 Srp 2024
Ispis

Auditorske grupe

ISO - Međunarodna organizacija za normizaciju i IAF - Međunarodni akreditacijski forum osnovale su dvije neformalne auditorske grupe koje su namijenjene prvenstveno auditorima, ocjeniteljima i ekspertima za područje provedbe certifikacijskih audita u organizacijama prema normi ISO 9001 Sustavi upravljanja kvalitetom - Zahtjevi i za područje provedbe akreditacijskih ocjenjivanja u certifikacijskim tijelima prema normi ISO/IEC 17021 Ocjenjivanje sukladnosti – Zahtjevi za tijela koja provode audit i certifikaciju sustava upravljanja. Dokumenti i vodiči koji se ovdje nalaze su također korisni i konzultantima i svima koji primjenjuju ove norme u praksi. Ove neformalne auditorske grupe povezuju auditore i ocjenitelje i izdaju dokumente koji pomažu u radu i u tumačenju pojedinih zahtjeva navedenih norma.

 

au1

Auditorska grupa za certifikaciju (ISO 9001)
Ova auditorska grupa surađuje s ISO Technical Committee 176 Quality Management and Quality Assurance (ISO/TC 176). Izradili su web stranicu www.isotc.iso.org koja pomaže u povezivanju auditora i na kojoj se mogu pronaći dokumenti i vodiči iz područja sustava upravljanja kvalitetom i primjene norme ISO 9001. Dokumenti koji se ovdje nalaze nisu obavezni za primjenu nego služe kao dodatna pomoć pri primjeni norme ISO 9001.

Popis dokumenata koji su izdani unutar ove auditorske grupe:
-Introduction to the ISO 9001 Auditing Practices Group
-The need for a 2-stage approach to auditing
-Measuring QMS effectiveness and improvements
-Identification of processes
-Understanding the process approach
-Determination of the “where appropriate” processes
-Auditing the “where appropriate” requirements
-Demonstrating conformity to the standard
-Linking an audit of a particular task, activity or process to the overall system
-Auditing continual improvement
-Auditing a QMS which has minimum documentation
-How to audit top management processes
-The role and value of the audit checklist
-Scope of ISO 9001, Scope of Quality Management System and Defining Scope of Certification
-How to Add Value during the audit process
-Auditing competence and the effectiveness of actions taken
-Auditing Statutory and Regulatory requirements
-Auditing Quality Policy, Quality Objectives, and Management Review
-Auditing ISO 9001, Clause 7.6 Control of monitoring and measuring equipment
-Making effective use of ISO 19011
-Auditing Customer Feedback processes
-Documenting a Nonconformity
-Guidance for reviewing and closing nonconformities
-Auditing Internal Communications
-Auditing Preventive Action
-Auditing Service Organizations
-Third Party Auditor Impartiality and Conflict of Interest
-Auditing the Effectiveness of the Internal Audit
-Auditing Electronic Based Management Systems
-Auditing the Management of Resources
-Auditing Customer Communications
-Auditing the Design and Development Process
-Auditor Code of Conduct and Ethics
-Guidance on Cultural Aspects of Auditing
-Output Matters!
-Auditing the Procurement and Supply Chain Processes
-Added Value Audits versus Consultancy
-Writing Audit Reports
-Audit trail
-Approach to Demonstration of Traceability of Measurement Results
-Deployment of the Expected Outcomes documents
-How to deal with Consultants
-Auditing Customer Complaints
-Using Technical Experts on an audit team
-Audit Evidence collection

Svi dokumenti s popisa se mogu preuzeti na web stranici auditorske grupe www.isotc.iso.org.

 

au3

Auditorska grupa za akreditaciju (ISO/IEC 17021)
Ova auditorska grupa surađuje s ISO Policy Committee for Conformity Assessment (ISO/CASCO) i ISO Technical Committee 176 Quality Management and Quality Assurance (ISO/TC 176). Izradili su web stranicu www.isotc.iso.org koja pomaže u povezivanju ocjenitelja i na kojoj se mogu pronaći dokumenti i vodiči iz područja ocjenjivanja sukladnosti i primjene norme ISO/IEC 17021. Dokumenti koji se ovdje nalaze nisu obavezni za primjenu nego služe kao dodatna pomoć pri primjeni norme ISO/IEC 17021.

Popis dokumenata koji su izdani unutar ove auditorske grupe:
-Introduction to the Accreditation Auditing Practices Group
-The witnessing of CAB audits by an accreditation body
-"Process Approach" based accreditation audits
-Auditor Code of Conduct and Ethics
-Criteria for Competence of AB Assessors and Assessment Teams
-Auditing Accreditation Scopes
-Auditing the CAB Impartiality Committtee
-Auditing Certification Body management systems based on ISO 9001:2000 (Option 1from clause 10 of ISO/IEC 17021)
-Deployment of the Expected Outcomes Documents
-Control of CABs' foreign or remote locations

Svi dokumenti s popisa se mogu preuzeti na web stranici auditorske grupe www.isotc.iso.org.

aug


Izvor:ISO

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće