Ponedjeljak 17 Lip 2024
Ispis

21. QMOD/ICQSS konferencija 2018.

qss 2015U organizaciji Lunds University iz Švedske, Linköping University iz Švedske i Cardiff University, Wales, UK održat će se 21. QMOD/ICQSS međunarodna konferencija 2018.  od 22. do 24. 08. 2018Cardiff University u UK. Konferencija se održava svake godine i predstavlja jednu od najvećih znanstvenih konferencija iz područja kvalitete i menadžmenta. U proteklim razdobljima konferencije su se održavale diljem svijeta, ove godine domaćin je UK.

Opširnije...

Ispis

3. International Conference on Quality Engineering and Management 2018.

uminconU organizaciji University of Minho održat će se treća međunarodna konferencija naziva "International Conference on Quality Engineering and Management" od 11. do 13. 07. 2018. u gradu Barceloni u Španjolskoj. Slogan konferencije je "A better world with Quality". Konferencija kombinira dva područja vezana za kvalitetu, upravljanje kvalitetom (Quality Management) i inženjering kvalitete (Quality Engineering).

Opširnije...

Ispis

62. EOQ kongres 2018.

eoq 2016 1EOQ (European organization for quality) redovito, jednom godišnje organizira međunarodni kongres posvećen sustavima upravljanja kvalitetom. EOQ je najavio ovogodišnji 62. kongres koji će se održati u Parizu u Francuskoj od 21. do 22. 06. 2018. Ovogodišnji slogan kongresa je "Feel the new quality way!". Na kongresu sudjeluju sva svjetska društva i organizacije koje rade u području kvalitete.

Opširnije...

Ispis

The International Forum on Quality and Safety in Healthcare 2018.

iconhealthcMeđunarodni forum o kvaliteti i sigurnosti u zdravstvu jedan je od najvećih svjetskih konferencija za zdravstvene djelatnike koji se bave poboljšanjem njege i sigurnosti pacijenata. U svibnju od 02. - 04. 05. 2018. konferenciju održavaju u Amsterdamu, Nizozemska. Nedavni međunarodni forum u Londonu u travnju 2017. povezao je 3.000 voditelja zdravstva i praktičara iz više od 70 zemalja, pružajući inspirativnu postavku za upoznavanje, učenje i razmjenu znanja u zajedničkoj misiji za poboljšanje kvalitete i sigurnosti.

Opširnije...

Ispis

CEN and CENELEC konferencija - Establishing the link between Standardization and Certification 2018.

cen c 1U organizaciji europskih normizacijskih tijela CEN - European Committee for Standardization, CENELEC - The European Committee for Electrotechnical Standardization održat će se konferencija naziva "Cybersecurity Act - Establishing the link between Standardization and Certification" dana 13. 02. 2018. u Brusselsu - Hotel Marriott Grand Place. Predložena uredba Europske unije pod nazivom "Zakon o cyber-zaštiti", uspostavlja Europski certifikat za sigurnost kiberičke sigurnosti za ICT proizvode i usluge.

Opširnije...

Ispis

61. EOQ kongres 2017.

eoq 2016 1EOQ (European organization for quality) redovito, jednom godišnje organizira međunarodni kongres posvećen sustavima upravljanja kvalitetom. EOQ je najavio ovogodišnji 61. kongres koji će se održati u gradu Bledu u Sloveniji od 11. do 12. 10. 2017. Ovogodišnji slogan kongresa je "SUCCESS IN THE DIGITAL ERA QUALITY AS A KEY DRIVER". Na kongresu sudjeluju sva svjetska društva i organizacije koje rade u području kvalitete.

Opširnije...

Ispis

20. QMOD/ICQSS konferencija 2017.

qss 2015U organizaciji Lunds University iz Švedske, Linköping University iz Švedske i Konventum Helsingör održat će se 20. QMOD/ICQSS međunarodna konferencija 2017.  od 04. do 07. 08. 2017 u gradu Helsingör u Danskoj. Konferencija se održava svake godine i predstavlja jednu od najvećih znanstvenih konferencija iz područja kvalitete i menadžmenta. U proteklim razdobljima konferencije su se održavale diljem svijeta, ove godine domaćin je Danska.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće